作者: 小雷子 發表于 2018-7-28 03:13:42
14125 435
alexkai 發表於 2018-9-12 17:44:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-12 17:29
你都能完成!巳經好叻!<span class="emoji emoji1f601"></span>

有好多驚險事情,我沒跟人說過,只有自己知,哈哈。
我成日都覺得自己好好彩
回復

小雷子 發表於 2018-9-12 18:02:22 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-12 17:44
有好多驚險事情,我沒跟人說過,只有自己知,哈哈。
我成日都覺得自己好好彩 ...

你身經百箭!可以同朋友分享!
回復

alexkai 發表於 2018-9-12 18:25:36 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-12 18:02
你身經百箭!可以同朋友分享!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

身經百箭就應難以幸存,是身經百戰吧
在國內真的比香港危險,小雷子在工作過也知道啦。
十多年前的事也不太記得了,就關於治安,交通,食物,健康,電力之類的小危險吧
可能我那時的窮酸學生相沒得到壞人青睐,還沒遇到搶刧之事。
生在香港已經好幸褔了
回復

小雷子 發表於 2018-9-12 20:31:19 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-12 18:25
身經百箭就應難以幸存,是身經百戰吧
在國內真的比香港危險,小雷子在工作過也知道啦。
十 ...

哈哈!你攪到我笑左好耐!身經百箭……寫嘅時候覺得有點怪,但又冇為意!
對唔住呀!插左你咁多箭,等小雷子幫你貼藥水膠布!‍⚕️
一踏出羅湖關口,我會變得好易緊張, 尤其是一啲陌生人行過嚟,同我講嘢!
所以冇咩特別事,我好少上去!

回復

powergun 發表於 2018-9-12 20:47:11 |顯示全部樓層
其實點解大家咁驚自己的母國?
回復

alexkai 發表於 2018-9-12 20:54:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-12 20:31
哈哈!你攪到我笑左好耐!身經百箭……寫嘅時候覺得有點怪,但又冇為意!<span class="emoji emoji1f648"></span>
對唔住呀 ...

一出羅湖口岸我都好驚,總覺得身邊的人好危險。以前往返學校都盡量少過羅湖,多數經皇崗過,如搭火車去廣州時才會經羅湖。
以前多數星期五下課就返港回家,到星期日晚上就去廣州返學。十幾年前搭火車好以打扙一樣,自己一人走上走落,搶車票迫上車好驚險,而且多是晚上上路。
有時在羅湖買不到火車票去廣州,就要去搭長途巴士,晚上班次不多,目的地只寫廣州二字,廣州好大有十幾個客運站,根本不知道在哪裏下車,那個年代晚上的班車沒太規管,司機停哪裡就哪裡下車。有時去到廣州十二點,在陌生地方下車要自己想辦法回校,都覺得自己好勇。有時要穿過些城中村,其實都好驚,我會袋把刀仔在褲袋,哈哈
回復

alexkai 發表於 2018-9-12 21:07:02 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-9-12 20:47
其實點解大家咁驚自己的母國?

現在母國治安改善很大,去大城市都好安全自在,不太擔心的。唯是羅湖口岸印象特別差。

近年我去過北京,天津,上海,杭州,寧波,南京,徐州,廈門,桂林,南寧,和廣東的大部分城市。

算是個內地旅行小達人但只限去發達地區,其他內陸的就沒去過。
回復

powergun 發表於 2018-9-12 21:08:55 |顯示全部樓層
原來魏瓔珞唔係勾引皇帝的, 係氹掂左太后, 至封為貴人
回復

powergun 發表於 2018-9-12 21:18:54 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-12 21:07
現在母國治安改善很大,去大城市都好安全自在,不太擔心的。唯是羅湖口岸印象特別差。

近 ...

我六四後已無返過去母國旅遊了, 嚴刑峻法下, d 賊都唔敢亂黎

我之前都去過唔少地方的, 北京, 上海, 桂林, 台灣, 廣州, 番禺, 深圳, 海南
回復

alexkai 發表於 2018-9-12 21:48:42 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-9-12 21:18
我六四後已無返過去母國旅遊了, 嚴刑俊法下, d 賊都唔敢亂黎

大城市周圍都有監控錄像,現在還有大數據,除了人臉辨識,還進化到衣著步態分析,完全無所遁形,所以治安都改善了。
電話卡,住酒店,搭長途巴士,船,鐵路都要實名登記。
搭船,地鐵,鐵路,進入重要場所等都要安檢。
支付寶,微信等等之類的也全面跟蹤。
母國保安好嚴密呢
回復

powergun 發表於 2018-9-12 21:53:12 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-12 21:48
大城市周圍都有監控錄像,現在還有大數據,除了人臉辨識,還進化到衣著步態分析,完全無所遁形,所以治安 ...

香港依家都差唔多了, 就黎無分別架啦
回復

alexkai 發表於 2018-9-12 22:01:41 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-9-12 21:53
香港依家都差唔多了, 就黎無分別架啦

遲早都會真正“統一”,園藝館不講這些了。
回復

powergun 發表於 2018-9-12 22:18:27 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-12 22:01

母國不嬲都係分久必合, 合久必分的
回復

小雷子 發表於 2018-9-12 22:20:52 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-12 20:54
一出羅湖口岸我都好驚,總覺得身邊的人好危險。以前往返學校都盡量少過羅湖 ...

我覺得你好叻!非常勇敢!要我一個人咁夜拾啲唔知去邊嘅車,實嚇餐C!

回復

小雷子 發表於 2018-9-12 22:28:47 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-12 22:01

今次去旅行比我睇到一啲有趣現像!
係香港,行街食飯,去到邊到,都聽到人講普通話!係外地,周圍都聽到廣東話,很有趣,很有親切感!
回復

alexkai 發表於 2018-9-12 22:47:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-12 22:28
今次去旅行比我睇到一啲有趣現像!<span class="emoji emoji1f631"></span>
係香港,行街食飯,去到邊到,都聽到人講普通話 ...

係呀!我都有同感。
我在香港的店鋪不時被店員以普通話招待,我會很不開心的
台北超級多香港人,高雄少些。
外國我比較少去,關西大阪,首爾,新加坡都好多香港人。越南就比較少。泰國沒去過,也沒離開過亞州。
回復

小雷子 發表於 2018-9-12 23:06:58 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-12 22:47
係呀!我都有同感。
台北超級多香 ...

去東南亞地區超方便!快靚正!
回復

powergun 發表於 2018-9-12 23:13:47 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-12 22:47
係呀!我都有同感。
台北超級多香 ...

你無去過泰國呀, 要去下啦, 我都去過兩次了
回復

小雷子 發表於 2018-9-12 23:22:26 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-9-12 23:13
你無去過泰國呀, 要去下啦, 我都去過兩次了

希望下年可以去睇櫻花!
回復

powergun 發表於 2018-9-12 23:25:06 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-12 23:22
希望下年可以去睇櫻花!

泰國咁熱都有櫻花? 睇櫻花唔係去日本睇咩?
回復