作者: 小雷子 发表于 2018-7-28 03:13:42
14082 435
powergun 發表於 2018-9-12 11:08:21 |顯示全部樓層
上盆了,  希望種到
小雷子 發表於 2018-9-12 11:25:33 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-9-12 10:59
收到好多來自火星的手信, 多謝小雷子大大

記住……枝雪條唔食得架
小黃鳥浸水出根,會唔會安全啲!
powergun 發表於 2018-9-12 11:28:47 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-12 11:25
記住……枝雪條唔食得架!

食左了, 點算, 去急症室?
小雷子 發表於 2018-9-12 11:32:00 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-9-12 11:28
食左了, 點算, 去急症室?

吓!食左變公公喎!
powergun 發表於 2018-9-12 11:34:28 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-12 11:32
你可以試吓!可能變成左美女!

咁就要食啦,變成富察皇后咁都唔錯
powergun 發表於 2018-9-12 11:35:38 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-12 11:32
吓!食左變公公喎!

又變公公? 都無乜所謂, 我無女的
小雷子 發表於 2018-9-12 12:50:41 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-12 10:38
遊覽紫禁城, 城內滿佈高牆, 想到當時宮內人一生活在高牆下, 與世隔絕, 一時感慨拍下了這照片.
身歷其境, 寧 ...

同坐監冇分別!你有冇參觀冷宫?好想知道係咩樣?
powergun 發表於 2018-9-12 14:03:06 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-12 12:50
同坐監冇分別!你有冇參觀冷宫?好想知道係咩樣? ...

依家應無分別的, 都無人住, 冷宮應該只較偏僻, 無咁豪華, 同埋小d人侍候的
alexkai 發表於 2018-9-12 14:24:58 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-12 12:50
同坐監冇分別!你有冇參觀冷宫?好想知道係咩樣? ...

紫禁城裡實際上是沒有一處稱為"冷宮"的建築物.

請參考百度百科:  冷宫

北京好玩呀~ 你都去啦
講起乾隆, 我發現中國好多地方都有他的足跡, 近年我主力去大陸旅行, 去歷史景點好常會見到乾隆到訪的事跡.
我鄉下都有一座"乾隆行宮", haha
小雷子 發表於 2018-9-12 14:42:34 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-12 14:24

小雷子真係未去過北京!有機會一定要去睇吓,感受一下紅牆下的冰冷!
小雷子 發表於 2018-9-12 15:00:10 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-12 14:24

你鄉下一定好靚,唔係都吸引唔到皇上啦!莫非你出自蘇杭?
alexkai 發表於 2018-9-12 15:04:01 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-12 14:42
小雷子真係未去過北京!有機會一定要去睇吓,感受一下紅牆下的冰冷!
...

我最鍾意去大陸旅行(貪平), 去過的城市之中北京最值得去. 夏天超級之熱好辛苦(似火星?!), 冬天冷冰冰好浪漫
alexkai 發表於 2018-9-12 15:15:49 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-12 15:00
你鄉下一定好靚,唔係都吸引唔到皇上啦!莫非你出自蘇杭?

小雷子好叻, 一估就差不多中, 接近蘇杭, 是蘇北的陌生城市.
我也是上年才第一次去, 鄉下無人無物, 當去旅行玩, 原來大有驚喜.
小雷子 發表於 2018-9-12 15:25:41 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-12 15:15
小雷子好叻, 一估就差不多中, 接近蘇杭, 是蘇北的陌生城市.
我也是上年才第一次去, 鄉下無人無物, 當去旅 ...

小雷子對內地旅行有點怕!試過在國內比駕着電單車的人,直冲上前, 搶手袋,証件,錢,電話都冇晒!幸好!人沒有受傷!
alexkai 發表於 2018-9-12 15:46:24 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-12 15:25
小雷子對內地旅行有點怕!試過在國內比駕着電單車的人,直冲上前, 搶手袋,証件,錢,電話都冇晒!幸好 ...

好可怕的經歷  應該是很久前的事嗎? 現在大陸很少明搶的刧案, 壞人轉行去做電騙了.
沒有了証件就真的超級煩, 好像要留在深圳補辦.
現在我也怕去深圳, 特別是羅湖區感覺好不安全.
我旅行會選擇沿海地區超級富貴的大城市, 感覺好安全舒服.
其實我在大陸生活過5年之久, 已經習慣了國人的古怪文化, 一般香港人去到大陸應該很難會ENJOY
小雷子 發表於 2018-9-12 15:59:52 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-12 15:46
好可怕的經歷  應該是很久前的事嗎? 現在大陸很少明搶的刧案, 壞人轉行去做電騙了.
沒有了 ...

我以前工作需要,也要回國內!一星期,留三至四日!實在難以適應!
alexkai 發表於 2018-9-12 16:12:26 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-12 15:59
我以前工作需要,也要回國內!一星期,留三至四日!實在難以適應!
...

廣東地區是差一點 蘇浙一帶好很多的
如果小雷子的刧案發生在我身上, 我肯定也再不敢去, 想到就腳軟, 幸好身體沒有受傷
要在國內工作實在嘔血, 我也受不了. 小弟是SARS時在廣州讀書, 能保小命實在萬幸
小雷子 發表於 2018-9-12 16:22:24 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-12 16:12
廣東地區是差一點 蘇浙一帶好很多的
如果小雷子的刧案發生在我身上, 我肯定 ...

哈哈!在國內工作好易激到嘔血架!
你在內地讀書,應該都辛苦!仲要遇到咁嚴重嘅沙士!冇事平安已經非常幸運!
alexkai 發表於 2018-9-12 17:08:27 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-12 16:22
哈哈!在國內工作好易激到嘔血架!
你在內地讀書,應該都辛苦!仲要遇到咁嚴重嘅沙士!冇事平安已經非常 ...

SARS 初時在學校裡其實不是太知道發生什麼事的, 只有家人電話通知消息, 學校只是噴噴醋和送板藍根飲.
後來要封校, 已外出的同學回校後要留在招待所隔離十幾日. , 不少同學走了就沒有再回來. 我一直留校好久之後回到香港才知道嚴重性.
內地讀書的確好辛苦, 由預科能堅持到本科畢業的同學不多. 除生活簡陋外, 前途問題也是一大阻力.
小雷子 發表於 2018-9-12 17:29:25 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-12 17:08
SARS 初時在學校裡其實不是太知道發生什麼事的, 只有家人電話通知消息, 學校只是噴噴醋和送板藍根飲.
後 ...

你都能完成!巳經好叻!