學人種下牛油果

作者: nixnix 发表于 2018-7-24 16:30:37
13127 73
simon 發表於 2019-5-7 12:56:17 來自手機 |顯示全部樓層
通常浸幾耐先會出牙呢?
nixnix 發表於 2019-5-23 15:01:54 來自手機 |顯示全部樓層
我家的牛油果樹仔
好喜歡他的葉
nixnix 發表於 2019-5-23 15:02:35 來自手機 |顯示全部樓層
simon 發表於 2019-5-7 12:56
通常浸幾耐先會出牙呢?

我觀察大概一個月到
nixnix 發表於 2019-5-23 15:04:29 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-4-18 18:19
牛油果繼續水種有可能長得不大。如等佢迫爆根才上盤又會有很易傷根的風險。 ...

我都好怕他唔識大
同埋無泥抓住要挨住其他野先得
我研究下先
nixnix 發表於 2019-9-25 11:16:45 來自手機 |顯示全部樓層
閉啦閉啦
牛油果粒核黑左... 之前黑左一邊,依家成粒都黑曬... 唔知會否影響他生長呢
請大大們賜教
好在仲有出白色根,同埋上面d葉依然翠綠同靚
Dennisxruud 發表於 2019-9-26 07:41:05 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2019-9-25 11:16
閉啦閉啦
牛油果粒核黑左... 之前黑左一邊,依家成粒都黑曬... 唔知會否影響他生長呢
請大大 ...

你棵野徒長?
nixnix 發表於 2020-6-4 13:01:47 |顯示全部樓層

得閒又種下
1,2,4 號仔3月開始,浸左3個月, 大家生長速度唔同
3號仔 11月開始,7個月大了
Dollarschan 發表於 2020-6-4 15:03:02 來自手機 |顯示全部樓層
我都有種牛油果,不過唔及芒果靚,跟一張相比較,最後面嗰棵種咗5個月,最前浸咗2個星期~
nixnix 發表於 2020-6-4 16:17:15 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-4 15:03
我都有種牛油果,不過唔及芒果靚,跟一張相比較,最後面嗰棵種咗5個月,最前浸咗2個星期~ ...

正喔, 好熱鬧, D葉好靚!!!
相入面係芒果葉?

芒果核毛神神 , 係咪要洗好耐? 點浸法?

岩岩屋企有兩隻芒果, 可以即刻試下
Dollarschan 發表於 2020-6-4 17:37:51 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2020-6-4 16:17
正喔, 好熱鬧, D葉好靚!!!
相入面係芒果葉?

係呀都係芒果黎,芒果核要去除面嘅硬殼,我用較剪慢慢沿住邊剪開少少,然後用少少陰力分開個殼,再將果仁面啡色皮去除,如果難就保留啡皮,不過浸水嗰時比較易發霉,試試呀,D芒果葉真係靚㗎~
nixnix 發表於 2020-6-5 09:11:52 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-4 17:37
係呀都係芒果黎,芒果核要去除面嘅硬殼,我用較剪慢慢沿住邊剪開少少,然後用少少陰力分開個殼,再將果仁 ...

芒果葉"令"身D
即係去曬面嗰層, 得返中間果仁, 再去除啡色皮?   (比浸牛油果麻煩咁多咁嘅 )
最後係咩樣架? 之後成舊浸定又係浸一半?

Dollarschan 發表於 2020-6-5 14:13:12 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2020-6-5 09:11
芒果葉"令"身D
即係去曬面嗰層, 得返中間果仁, 再去除啡色皮?   (比浸牛油果麻煩咁多咁嘅  )
最 ...

芒果葉"令"身D
即係去曬面嗰層, 得返中間果仁, 再去除啡色皮?   (比浸牛油果麻煩咁多咁嘅  )
一>係,只用果仁
一>啡皮有時較難去除就保留
最後係咩樣架? 之後成舊浸定又係浸一半
一>我相入面最前嗰杯仔咁樣嘅,啡皮去唔晒,我通常浸晒個果仁
一>啱啱都浸咗兩隻,是咁樣的
nixnix 發表於 2020-6-6 11:03:02 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-5 14:13
芒果葉"令"身D
即係去曬面嗰層, 得返中間果仁, 再去除啡色皮?   (比浸牛油果麻煩咁多咁嘅  )
一>係 ...

哈哈 多謝dollars大大解答
即刻坐言起行
nixnix 發表於 2020-6-6 11:42:10 來自手機 |顯示全部樓層
最近浸的呢粒牛油果好搞笑
牛魔王咁
Dollarschan 發表於 2020-6-7 18:11:07 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2020-6-6 11:42
牛魔王咁

好攪笑,咁有做型嘅,生兩棵,勁~
freddywongdy 發表於 2020-6-7 21:40:23 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-4 15:03
我都有種牛油果,不過唔及芒果靚,跟一張相比較,最後面嗰棵種咗5個月,最前浸咗2個星期~ ...

原來Dollars大都有哩個喜好!
freddywongdy 發表於 2020-6-7 21:41:22 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2020-6-6 11:42
牛魔王咁

犀利呀雙頭!
Dollarschan 發表於 2020-6-7 23:55:34 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-7 21:40
原來Dollars大都有哩個喜好!

見到鄉下嗰棵芒果樹兩層樓高有好多芒果,咁咪試吓囉,種到大棵D都好靚,D葉綠油油咁,對眼好好~
freddywongdy 發表於 2020-6-8 08:05:45 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-7 23:55
見到鄉下嗰棵芒果樹兩層樓高有好多芒果,咁咪試吓囉,種到大棵D都好靚,D葉綠油油咁,對眼好好~ ...

Dollars大,以前睇過d文章話,
芒果係漆樹科植物,樹身會釋放有害物質,
最好唔好種响室內呢!
Dollarschan 發表於 2020-6-8 13:26:45 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-8 08:05
Dollars大,以前睇過d文章話,
芒果係漆樹科植物,樹身會釋放有害物質,
最好唔好種响室內呢!:lovelines ...

多謝資料,一於露養啦~
啱啱上網查看,摘自<隨意窩日誌>https://m.xuite.net/blog
漆樹科植物的樹液,芒果樹與台東漆樹的樹液都是有毒的。

一>如發現樹液,請勿觸碰~