新葉卷曲,是否中蟎?

作者: chestnut007 发表于 2018-7-20 21:49:22
11022 112
小雷子 發表於 2018-10-5 18:37:26 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2018-10-5 18:31
今年七月經歷蟲蟎一疫後,幸得各位大大指點,經過消毒及換植土後,今天喜見一片很老的葉子發新芽(第一幅圖) ...

滅蟲后,小苗靚到不得了!
chestnut007 發表於 2018-10-5 18:50:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-5 18:37
滅蟲后,小苗靚到不得了!<span class="emoji emoji1f631"></span>

多謝雷大大讚許。希望快D見到花兒。
nekotoro 發表於 2018-10-9 16:11:14 來自手機 |顯示全部樓層
新手一問,小紫药要上淘x買才有嗎?有沒有人買開邊間好,可以大家一起訂?
chestnut007 發表於 2018-10-9 18:49:58 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-10-9 16:11
新手一問,小紫药要上淘x買才有嗎?有沒有人買開邊間好,可以大家一起訂? ...

我上次買的那家已經把小紫藥下了架。
chestnut007 發表於 2018-10-9 18:50:29 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-10-9 16:11
新手一問,小紫药要上淘x買才有嗎?有沒有人買開邊間好,可以大家一起訂? ...

多口一問,為什麼要買藥?
nekotoro 發表於 2018-10-9 20:52:31 來自手機 |顯示全部樓層
我諗住落定預防下,啱啱發現早幾日人哋分享的大岩桐苗淋水後有隻白色小蟲爬來爬去…嚇到我即時同佢沖涼剪根插過,心有餘悸,怕公司的新花領嘢(其實從無同D大岩桐存在同一空間),想杜絕不幸事件發生啫!
chestnut007 發表於 2018-10-9 21:13:32 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-10-9 20:52
我諗住落定預防下,啱啱發現早幾日人哋分享的大岩桐苗淋水後有隻白色小蟲爬來爬去…嚇到我即時同佢沖涼剪根 ...

無事都落藥,會吾會落到連D蟲都純曬?
nekotoro 發表於 2018-10-9 21:16:16 來自手機 |顯示全部樓層
交替用就可以?因為我見有D説要先預防!
nekotoro 發表於 2018-10-16 13:16:02 來自手機 |顯示全部樓層

想請問小紫藥可不可以用在插葉上?因為是內吸式殺蟲,無根的苗用到嗎?飲品杯大小的盆放幾多呢?有兩棵新苗個樣太似中蟎,想大開殺戒!
B17 發表於 2018-10-16 14:39:55 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-10-16 13:16
想請問小紫藥可不可以用在插葉上?因為是內吸式殺蟲,無根的苗用到嗎?飲品杯大小的盆放幾多呢?有兩棵新苗 ...

要溶入水中,待植物吸收,無根亦可!

謝謝B17大!^_^  發表於 2018-10-16 15:13
nekotoro 發表於 2018-10-16 20:50:45 來自手機 |顯示全部樓層

我個心囉囉攣,好想問下大家意見呢棵苗係咪中招,定我自己嚇自己,麻煩晒!

我見外圍葉向下卷,中層葉底部近梗明顯較多毛,中心新葉太細唔係好知咁係咪病態多毛,我又唔敢打開個袋掂佢…
nekotoro 發表於 2018-10-16 20:58:52 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-16 14:39
要溶入水中,待植物吸收,無根亦可!

B17大,唔好意思,想確認下用藥果時係將D固體小紫藥放泥面等佢溶定我用水先溶再淋水/噴?尋日換盆泥已夠濕,係咪等佢乾先搞,費事爛根?

都唔明點解中親都係我最鍾意嘅果盆…
小雷子 發表於 2018-10-16 21:11:20 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-10-16 20:50
我個心囉囉攣,好想問下大家意見呢棵苗係咪中招,定我自己嚇自己,麻煩晒!

中左啦!
小雷子 發表於 2018-10-16 21:14:27 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-10-16 20:58
B17大,唔好意思,想確認下用藥果時係將D固體小紫藥放泥面等佢溶定我用水先溶再淋水/噴?尋日換盆泥已夠 ...

你隻係高毒性藥,不建議噴!
chestnut007 發表於 2018-10-16 21:51:54 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-10-16 20:50

我吾識睇啊!但如果係上星期花發叔處買的,中蟎的機會很微。但如果是淘的,我就不敢說啦!
chestnut007 發表於 2018-10-16 21:55:20 |顯示全部樓層
B17大,唔好意思,想確認下用藥果時係將D固體小紫藥放泥面等佢溶定我用水先溶再淋水/噴?尋日換盆泥已夠 ...

除了用藥外,在種花的地方也要消毒。D人叫我用漂白水,我怕煩,改用火酒,待乾後,再噴BioKill.
B17 發表於 2018-10-16 22:42:53 |顯示全部樓層

內吸性既好處就係唔使噴,上面話"要溶入水中,待植物吸收,無根亦可",係指佢既性質,唔係話要先用水溶解!

一般泥種植物,可以泥面掘個窿,放入藥物,淋水即可!
放泥面可唔可以?當然可以,不過有d植物,唔需要經常淋水,d藥未能完全溶解,影響效力,所以掘個窿,放入去比較可靠!
nekotoro 發表於 2018-10-16 23:28:21 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-16 22:42
內吸性既好處就係唔使噴,上面話"要溶入水中,待植物吸收,無根亦可",係指佢既性質,唔係話要先用水溶解 ...

謝謝你B17大,我聽日會落毒的了!另外想問一問紫羅蘭的蟎蟲會否感染蘭花?我屋企有嘉多利、石斛、蝴蝶同文心蘭,係咪都要集體服毒?
B17 發表於 2018-10-16 23:41:13 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-10-16 23:28
謝謝你B17大,我聽日會落毒的了!另外想問一問紫羅蘭的蟎蟲會否感染蘭花?我屋企有嘉多利、石斛、蝴蝶同 ...

冇種紫羅蘭,唔知會唔會傳蘭花,喜歡蘭花嘅蟲其實唔多,相信唔會

多謝B17大!  發表於 2018-10-17 22:38
nekotoro 發表於 2018-10-17 22:35:00 來自手機 |顯示全部樓層
剛剛全部AV落晒藥,希望藥是真的!大概幾耐知道掂唔掂呢?