路邊串串紅

作者: yunge0 发表于 2018-7-10 22:43:11
1893 13

20180710_175304.jpg 今天放工看見路旁植物串串紅花。我停下腳步細看, 竟然不是紅花, 是串串蟲。因為趕撘車緣故, 匆匆地拍下這張相片。我觀察到沿路上只有這種植物被這種蟲佔領。其他地區有無遇到相同的情況? 有無人知道蟲名和花名呢?

13-6-2018 雨後觀察, 數量不變, 分佈範圍擴散了。
20180713_140237.jpg 20180713_140304.jpg
Aking 發表於 2018-7-11 19:55:19 |顯示全部樓層
好像是赤星椿象若虫
花間使者II 發表於 2018-7-12 12:48:30 |顯示全部樓層
所以我o的秋葵年年都見到佢地, 無咩理它....好少殺死佢
yunge0 發表於 2018-7-12 13:28:12 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-7-11 19:55
好像是赤星椿象若虫

謝謝你解答。
yunge0 發表於 2018-7-12 13:41:55 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-7-12 12:48
所以我o的秋葵年年都見到佢地, 無咩理它....好少殺死佢

我第一次見這種昆蟲,我覺得佢地顔色艷麗,很大隻。看見它們成羣結隊吸食莖葉的汁液,有點噁心。沿途上,它們的數量太多太密,我這兩天都不想行那段路。或者它們對人畜無害,可是你不曕心它們吸食秋葵汁液,影響植物健康嗎﹖
花間使者II 發表於 2018-7-12 14:15:00 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-7-12 13:41
我第一次見這種昆蟲,我覺得佢地顔色艷麗,很大隻。看見它們成羣結隊吸食莖葉的汁液,有點噁心。沿途上, ...

我那裡不像你相片中咁嚴重, 數量較少, 植物又沒明顯受它影響, 所以咪當它是一般蟻看待囉
yunge0 發表於 2018-7-12 18:55:42 來自手機 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-7-12 14:15
我那裡不像你相片中咁嚴重, 數量較少, 植物又沒明顯受它影響, 所以咪當它是一般蟻看待囉   ...

它們顏色和花紋都幾靚, 但會繁殖的。我擔心佢地其中一隻跟我回家, 所以改道行。
花間使者II 發表於 2018-7-12 20:51:03 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-7-12 18:55
它們顏色和花紋都幾靚, 但會繁殖的。我擔心佢地其中一隻跟我回家, 所以改道行。 ...

下次見到不用怕啦,無任何攻擊性的!放上手玩都得,
我近幾年見慣咗見多咗佢吔,只多出沒在夏季,其他季節很少見到出沒的
yunge0 發表於 2018-7-12 21:23:11 來自手機 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-7-12 20:51
下次見到不用怕啦,無任何攻擊性的!放上手玩都得,
我近幾年見慣咗見多咗佢吔,只多出沒在夏季,其他季 ...

你同佢地做朋友
Aking 發表於 2018-7-12 21:35:56 |顯示全部樓層

不用客氣!
咁啱前幾日都見到,紅卜卜真係好搶眼
yunge0 發表於 2018-7-12 23:00:48 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-7-12 21:35
不用客氣!
咁啱前幾日都見到,紅卜卜真係好搶眼

有一點唔明白的是, 佢地咁鮮色,很容易被敵人發現。
我由細到大從未見過佢地, 見識實在太少, 有賴各位多多指教。
雙魚座 發表於 2018-7-12 23:55:09 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-7-12 23:00
我由細到大從未見過佢地, 見識實在太少, 有賴各位多多 ...

你好。不是見識問題,是住的區域有另。剛和你相返,由細見到大,老人家話這類會放毒液,見到佢地要行開,唔好打它。唔理是真是假,或有些品種是有毒(荔枝椿象)有些無毒。長輩的話有他的道理。唔好理它們便是。
Aking 發表於 2018-7-13 21:10:52 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-7-12 23:00
我由細到大從未見過佢地, 見識實在太少, 有賴各位多多 ...

我也是第一次見!
聽說昆蟲顏色鮮艷,是警告掠食者: 我是
有毒的,不要碰我
yunge0 發表於 2018-7-17 20:49:32 來自手機 |顯示全部樓層

天氣連續下大雨, 椿象們在無遮掩的路旁, 想必被大雨沖走。今天走回舊路, 發現它們的數量銳減。剩下來的椿象緊緊地抓住植物較高的位置, 趕緊交配, 頑強地求生。
20180717_180314.jpg 20180717_180259.jpg