作者: olev 發表于 2018-7-7 12:02:18
1039 14
早兩日買了只得一葉既火字蝴蝶蘭,80元。希望能種得壯大。

tomato_king 發表於 2018-7-7 12:31:23 來自手機 |顯示全部樓層
靚花,植株好似好弱了
回復

W88 發表於 2018-7-7 13:03:40 來自手機 |顯示全部樓層
呢隻火字形 bellinia 真係超級易種,上年買咗盆,近日都來花。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-7-7 13:43:54 來自手機 |顯示全部樓層
而家bellina好似越嚟越平, 台灣嗰邊好似反而係啲靚嘅珍奇蝴蝶賣得仲貴。 我冇火字型,有機會都想入番一盆。
回復

joly 發表於 2018-7-7 13:48:02 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-7-7 13:43
而家bellina好似越嚟越平, 台灣嗰邊好似反而係啲靚嘅珍奇蝴蝶賣得仲貴。 我冇火字型,有機會都想入番一盆 ...

(火)字,我都無
回復

joly 發表於 2018-7-7 13:53:08 |顯示全部樓層
我都是喜歡種精品,地方有限
回復

小雷子 發表於 2018-7-7 14:21:42 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-7-7 13:03
呢隻火字形 bellinia 真係超級易種,上年買咗盆,近日都來花。<span class="emoji emoji1f604"></span>
...

係咪真架?大家都話易種,對我來講,一啲都唔易!開到花的話,就難過中六合彩!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-7-7 14:45:11 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-7 14:21
係咪真架?大家都話易種,對我來講,一啲都唔易!開到花的話,就難過中六合彩!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

其實睇番啲舊post,你啲蝴蝶蘭在未玩水種之前都好壯, 唔開花會唔會只因為你家冬天太暖?
回復

小雷子 發表於 2018-7-7 15:18:47 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-7-7 14:45
其實睇番啲舊post,你啲蝴蝶蘭在未玩水種之前都好壯, 唔開花會唔會只因為你家冬天太暖? ...

我發現應該係光照問題!以前係放廳另一邊!沒有太多陽光,依加放窗台!希望有幫助改善!

搵到方法就好啦,加油!  發表於 2018-7-7 15:40
回復

W88 發表於 2018-7-7 15:38:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-7 14:21
係咪真架?大家都話易種,對我來講,一啲都唔易!開到花的話,就難過中六合彩!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

火字形好好種架,真係 “易過借火” !
回復

小雷子 發表於 2018-7-7 16:11:57 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-7-7 15:38
火字形好好種架,真係 “易過借火” !<span class="emoji emoji1f606"></span>

咩嘢係88手,都變容易又開心!我仍然諗緊你個多菌少種,少病多種理論!
回復

olev 發表於 2018-7-7 22:50:52 來自手機 |顯示全部樓層
tomato_king 發表於 2018-7-7 12:31
靚花,植株好似好弱了

確喺弱,唔喺既話冇可能80蚊買得到
回復

olev 發表於 2018-7-7 22:53:13 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-7-7 13:03
呢隻火字形 bellinia 真係超級易種,上年買咗盆,近日都來花。<span class="emoji emoji1f604"></span>
...

種得好靚
回復

W88 發表於 2018-7-8 11:05:15 來自手機 |顯示全部樓層
olev 發表於 2018-7-7 22:50
確喺弱,唔喺既話冇可能80蚊買得到<span class="emoji emoji1f605"></span>

弱唔係大問題,花些小時間耐性,好快可以養壯!
回復

olev 發表於 2018-7-9 08:15:35 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-7-8 11:05
弱唔係大問題,花些小時間耐性,好快可以養壯!

會努力
回復