金龜子 幼蟲

作者: 花間使者II 发表于 2018-6-18 19:10:38
2534 4
金龜子幼蟲仲未計斬開兩半的,原來咁鬼多喎,放著露天看看雀仔食不食,不要浪費了它吧!
ic3b34r 發表於 2018-6-19 11:53:19 |顯示全部樓層
想問下你是整開泥才發現到佢地? 有冇方法可以知道泥內有冇中招?因白熊唔想盆盆整開泥,怕傷根, 謝謝
花間使者II 發表於 2018-6-19 12:10:09 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-6-19 11:53
想問下你是整開泥才發現到佢地? 有冇方法可以知道泥內有冇中招?因白熊唔想盆盆整開泥,怕傷根, 謝謝 ...

是我除草翻園土想移種新植物時發現的, 如果是花盆植物, 發現葉漸枯黃不正常,
都有可能是有"金龜子"幼蟲在食根, 用藥浸一下泥土會安全點。

另, 發現以下特點 :
1) 應該幼蟲喜躲在2~3吋較淺泥土比較多
2) 捉離泥土面後, 亦很快自己會死亡
3) 牙很大很有力, 不要捉著身體讓它咬你, 正常放著手掌逃跑多, 很少會有主動攻擊人

謝謝您  發表於 2018-6-19 12:53
B17 發表於 2018-6-19 12:22:29 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-6-19 12:10
是我除草翻園土想移種新植物時發現的, 如果是花盆植物, 發現葉漸枯黃不正常,
都有可能是有"金龜子"幼蟲 ...

請問呢隻蟲係咪只出現係較鬆軟既泥土裡面?類似培養土之類!
一般硬倔倔既泥,佢地鑽得入嗎?

我觀察下較硬泥土或會躲得較淺一點位置去食根, 另....這些金龜子幼蟲仲..連草根也食, 因為在野草下捉出來的 :)  發表於 2018-6-19 12:59
xx_Luca 發表於 2018-6-19 12:40:57 |顯示全部樓層
可能太大隻,我都試過放係度雀仔唔食的
現在一發現就即時腰斬,由佢留係泥裡做肥料。

今早看了一下, 都是被蟻搶先一步在進食中 :)  發表於 2018-6-19 13:01