吾囗花誌

作者: ChanKwingYin 發表于 2018-6-15 10:06:18
8948 142
ChanKwingYin 發表於 2019-3-25 12:24:06 來自手機 |顯示全部樓層
近影
回復

小雷子 發表於 2019-3-25 14:18:35 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-3-25 12:24
近影

你鐘意嘅藍色!呢款係自家出品嗎?
巧叻叻!
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-3-25 14:52:31 來自手機 |顯示全部樓層
三色堇和堇菜
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-3-25 14:54:58 來自手機 |顯示全部樓層
一月至現在,藍眼菊開花不絕
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-3-25 14:58:46 來自手機 |顯示全部樓層
多瓣化的毋忘我希望收到種,先瀛翦下來
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-3-25 15:02:33 來自手機 |顯示全部樓層
孔雀草F1
收不到種子
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-3-25 15:05:46 來自手機 |顯示全部樓層
琉璃苣比較形態好的一棵
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-3-31 19:00:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-25 14:18
你鐘意嘅藍色!呢款係自家出品嗎?
巧叻叻!<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span> ...

淺藍色嗰一種係我培出來,不過暫時未收到種子
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-3-31 19:29:36 來自手機 |顯示全部樓層
金粟蘭今年早開,連生桂子等播種
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-3-31 19:39:25 來自手機 |顯示全部樓層
阿魏鬼針草 原來打橫生,啲顏色都好正 D1E749F4-6FDD-42AF-8410-0CF977CF56AF.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-3-31 19:42:41 來自手機 |顯示全部樓層
Freefall Marina 本來諗住參賽知唔知開得好少花,依家先至開得多少少
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-3-31 19:44:28 來自手機 |顯示全部樓層
紫羅蘭暫時開得一枝花,仲有好多毛蟲咬佢。
08650C05-7626-4538-8234-F2C06616F816.jpeg 不過第一次種,開咗花都算係咁
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-3-31 19:52:30 來自手機 |顯示全部樓層
金銀花又早開,乜都早開 A0BCE193-AB73-42B8-9260-881500E9930F.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-3-31 20:02:04 來自手機 |顯示全部樓層
Cerinthe major var purpurascens 點解會差咁遠嘅呢
香港氣候唔夠凍 之後都唔打算再種
回復

violet_bb 發表於 2019-3-31 20:02:34 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-3-31 19:42
Freefall Marina 本來諗住參賽知唔知開得好少花,依家先至開得多少少

好靚好特別的花,d名都記唔到,要時時上來重温下先得。
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-3-31 20:03:41 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-3-31 20:02
好靚好特別的花,d名都記唔到,要時時上來重温下先得。

買種子嘅時候點都要問賣家攞出世紙
回復

violet_bb 發表於 2019-3-31 20:41:30 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-3-31 20:03
買種子嘅時候點都要問賣家攞出世紙

好pro呀你!
我睇完都記唔到十份一
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-4-1 10:57:41 來自手機 |顯示全部樓層
無啦啦生開咗朵未見過的色,原來之前落過 Ultima Morpho
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-4-1 11:02:14 來自手機 |顯示全部樓層
福祿花 Sugar Stars 真係好神奇
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-4-1 16:25:32 來自手機 |顯示全部樓層
水飛薊 首次種到開花,好有型
67B2C3A3-325D-44AC-A6B9-DABC5DE7E361.jpeg C3C475A2-CBEA-4A07-86CB-9FD3818222C0.jpeg

好特別呀!  發表於 2019-4-4 20:48
回復