返回列表 發新帖

有關種植菠蘿

作者: 風之拉斐爾 發表于 2018-6-14 18:51:25
8847 35
風之拉斐爾 發表於 2018-6-19 14:08:53 來自手機 |顯示全部樓層
fat1980 發表於 2018-6-19 13:46
淋滿水睇佢幾耐留到底盤, 如果幾分鐘內到盤底, 我覺得已經ok疏水

淋滿水即係不停淋直至佢流水出黎係咪?
回復

fat1980 發表於 2018-6-19 14:22:32 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2018-6-19 14:08
淋滿水即係不停淋直至佢流水出黎係咪?

是, 用黎試疏水

淋水就我習慣幾日先淋次水就咁做, 如果你習慣日日淋水就每日少少水咁淋
回復

Sumbie 發表於 2018-6-19 15:16:41 來自手機 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2018-6-19 13:37
想問下你溝泥比例大約係點
因為我見菠蘿要疏水啲既土

其實真係冇乜所謂,只要唔係完全用塘泥,搬來肚都可以,菠蘿對土壤要求唔係咁高。反而試吓留意施肥,可能會比我更大個!
回復

風之拉斐爾 發表於 2018-6-19 17:09:57 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-19 15:16
其實真係冇乜所謂,只要唔係完全用塘泥,搬來肚都可以,菠蘿對土壤要求唔係咁高。反而試吓留意施肥,可能 ...

我個個盤我諗都有十幾L份量既泥 基肥我就用左白色顆粒個隻同埋半包粉紅色果樹用既黑雞肥加埋啲木炭同埋頂蓋左啲樹皮

諗住夠住先 新泥少少肥薄肥勤施安全啲。粗生極都驚佢飽死。反而草莓仲係幼芽 唔敢落任何野
回復

風之拉斐爾 發表於 2018-6-19 18:52:48 來自手機 |顯示全部樓層
而家種左落去既菠蘿頭
回復

風之拉斐爾 發表於 2018-6-20 18:46:33 來自手機 |顯示全部樓層
fat1980 發表於 2018-6-19 13:46
淋滿水睇佢幾耐留到底盤, 如果幾分鐘內到盤底, 我覺得已經ok疏水

事實證明我啲泥去水的確幾好
落完水多左出黎既已經兩分鐘內出番哂黎

係呢 我啲士多啤梨已經出左芽見到有第三片既葉(呈心型的 應該係真葉啦)菠蘿就岩岩落左兩日未見有反應 希望唔會係死左啦
咁應該幾時開始落肥俾佢地呢?同埋香港西貢呢排都幾熱下 淋水係咪應該淋密啲個次數呢?
回復

fat1980 發表於 2018-6-20 19:14:16 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2018-6-20 18:46
事實證明我啲泥去水的確幾好
落完水多左出黎既已經兩分鐘內出番哂黎

我用自動淋水, 較左早晚淋水廿十分鐘, 其實我覺得保持泥土表面濕濕地已經可以了

回復

風之拉斐爾 發表於 2018-6-22 19:30:43 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-14 22:06
我用比菠蘿頭大小小的盤種植,沒有施肥,自生自滅,幾年已經食咗幾個菠蘿了 ...

想問下係咪等佢出番啲葉係中間就可以算係過渡左佢既適應期拿上天台曬架啦?因為呢排都落雨。怕佢會俾雨淋死
回復

Sumbie 發表於 2018-6-22 20:27:47 來自手機 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2018-6-22 19:30
想問下係咪等佢出番啲葉係中間就可以算係過渡左佢既適應期拿上天台曬架啦?因為呢排都落雨。怕佢會俾雨淋 ...

我由一開始就冇理佢,係咁插入泥就等佢自生自滅
回復

Sumbie 發表於 2018-6-26 21:20:00 來自手機 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2018-6-22 19:30
想問下係咪等佢出番啲葉係中間就可以算係過渡左佢既適應期拿上天台曬架啦?因為呢排都落雨。怕佢會俾雨淋 ...

自生自滅的菠蘿收成了
回復

fat1980 發表於 2019-5-24 13:50:17 |顯示全部樓層
果然天生天養就得, 幾個月無打理, 前年種左四棵食完的菠蘿頭, 今年有兩棵俾太陽照射時間交長既結到果
回復

uniuni 發表於 2019-5-24 16:45:58 |顯示全部樓層
fat1980 發表於 2019-5-24 13:50
果然天生天養就得, 幾個月無打理, 前年種左四棵食完的菠蘿頭, 今年有兩棵俾太陽照射時間交長既結到果 {:emo ...

謝謝UPDATE 成果~~睇到好似都唔難打理, 想同小朋友試下種
回復

溫曄昌 發表於 2019-5-29 11:21:49 |顯示全部樓層
凡是種植草莓要注意其愛好溫暖,濕潤及光照充足的環境;忌積水,較耐寒,不耐熱,不耐旱;適宜在富含有機質,疏鬆沙質土壤中生長. 至於鳯梨或波蘿則喜歡溫暖,,充足陽光, 耐瘠,耐旱,不耐寒,較耐蔭,對土壤適應性廣;以疏鬆, 排水良好,富含有機質的沙質土壤或山地紅土壤為好.
回復

fat1980 發表於 2019-7-29 21:59:35 |顯示全部樓層
仲未採收得
回復

fat1980 發表於 2019-8-4 20:29:57 |顯示全部樓層
今日收成了第一個菠蘿, 由用食完既菠蘿頭到收成, 歷時約兩年幾個月度
回復

cgi0117 發表於 2019-8-5 22:51:20 |顯示全部樓層
fat1980 發表於 2019-8-4 20:29
今日收成了第一個菠蘿, 由用食完既菠蘿頭到收成, 歷時約兩年幾個月度

心機果, 會特別好食~ 下次等一年就可以
回復