長筒花緣

作者: 小雷子 發表于 2018-6-12 12:52:14
14176 149
小雷子 發表於 2018-8-19 13:04:52 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2018-8-19 12:44
我真係大懵,我買了的兩棵長筒,今日見到有花冧,睇返Label才發現原來其中一棵就是這品種
呢隻真係好好種!花靚,花期又長!
回復

小雷子 發表於 2018-8-22 12:21:47 來自手機 |顯示全部樓層
水種嘅Achimenes Llya Melnya終於開花啦!真係好好好開心,以前水種紫羅蘭都必死,估唔到,今次試種長筒又成功開花!水種比泥種更好,放係同一位置,水種比較強壯,同一時間有8個花冧一齊生長,今次開左2大朵,還有其他花冧巳出左拳頭仔,相信好快又開啦!
不過唔夠光,又變左長頸鹿!企唔穩,又好易反艇!
花嘅顏色與泥種的一樣咁大咁靚! 20180822_115409.jpg 20180822_115445.jpg 20180822_115225.jpg

泥種及水種一齊合照! 20180822_115556.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-8-22 12:44:03 來自手機 |顯示全部樓層
再來Achiemens Ambroise Verchaffelt開花情況!呢棵亦非常強勁,花開不斷,現在已有9朵花啦!還有花冧不斷生緊!成棵生得好高好高,好似支竹咁!影相有難度,唯有貼牆影!
20180819_085649.jpg 20180822_123314.jpg 20180822_123434.jpg
回復

alexkai 發表於 2018-8-22 12:44:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-22 12:21
水種嘅Achimenes Llya Melnya終於開花啦!真係好好好開心<span class="emoji emoji1f603"></span>,以前水種紫羅蘭都必死,估 ...

近來小雷神日日都有靚花開,看到都替你開心
水培同泥種花花一樣靚。好成功啊
回復

alexkai 發表於 2018-8-22 12:50:25 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-22 12:44
再來Achiemens Ambroise Verchaffelt開花情況!呢棵亦非常強勁,花開不斷,現在已有9朵花啦遲些會不會高到上天花板呀。物似主人形,小雷子你本人也很高嗎?
我都好鍾意這種花花,淺紫中帶點黃,好靚
回復

小雷子 發表於 2018-8-22 13:59:56 來自手機 |顯示全部樓層
今次Achimenes Hugues Aufray花花顏色更鮮艷!話咁快又開多兩朵! 20180822_133732.jpg 20180822_133700.jpg 20180822_133650.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-8-22 14:47:35 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-22 12:44
近來小雷神日日都有靚花開,看到都替你開心
水培同泥種花花一樣靚。好成功啊 ...

初試階段成功!要控制高度,打頂又唔捨得!
回復

小雷子 發表於 2018-8-22 14:51:00 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-22 12:50
遲些會不會高到上天花板呀。物似主人形,小雷子你本人也很高嗎?
我都好鍾意 ...

不是高度似主人,而是柔弱似主人!
呢隻我都好鐘意!清雅可人!
回復

ET0404 發表於 2018-8-22 16:07:51 |顯示全部樓層
小雷子種長筒好成功呀,隻隻都咁多花咁靚女!
回復

小雷子 發表於 2018-8-22 18:57:40 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-8-22 16:07
小雷子種長筒好成功呀,隻隻都咁多花咁靚女!

第一次種,開到花真係超興奮!
我見ET大大的也開了花!我地一齊飲返杯慶祝下!

Cheers^^  發表於 2018-8-22 21:17
回復

小雷子 發表於 2018-8-23 10:41:48 來自手機 |顯示全部樓層
今日朵花開大左,颜色明顯淡一點!
小雷子喜歡今日呢張相多啲! 20180823_102658.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-9-7 13:30:40 來自手機 |顯示全部樓層
Achimenes double pink rose又開始有花冧啦!原本想摘心,但遲左一步!唯有繼續種落去! 20180907_132607.jpg
回復

alexkai 發表於 2018-9-7 13:39:16 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-7 13:30
Achimenes double pink rose又開始有花冧啦!原本想摘心,但遲左一步!唯有繼續種落去!
回復

小雷子 發表於 2018-9-7 13:49:07 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-7 13:39
Achimenes double pink rose 不想被摘心呀

哈哈!心軟落唔手!
變做……長頸鹿!
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-9-7 17:23:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-23 10:41
今日朵花開大左,颜色明顯淡一點!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
小雷子喜歡今日呢張相多啲!<span class="emoji emoji1f60e"></span> ...

好靚呀小雷子
回復

小雷子 發表於 2018-9-7 18:29:38 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-7 17:23
好靚呀小雷子

多謝欣相!
你啲長筒呢?應該開緊花喎,快啲貼相啦!
回復

小雷子 發表於 2018-9-22 14:08:16 來自手機 |顯示全部樓層
Achimenes double pink rose開花啦!但顏色比相淡左好多,又冇左重瓣!有啲失望! 20180922_140252.jpg 20180922_140405.jpg 20180922_140323.jpg
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-9-22 15:56:58 來自手機 |顯示全部樓層
我都有盆白花長筒岩岩開花,我五鐘意白花,五知有無館友鐘意就送出去
回復

小雷子 發表於 2018-9-22 15:59:25 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-22 15:56
我都有盆白花長筒岩岩開花,我五鐘意白花,五知有無館友鐘意就送出去

放上分享版,一定有人要呢!

我怕free都茅人要,好老監,哈哈  發表於 2018-9-22 20:36
回復

小雷子 發表於 2018-9-26 17:07:31 來自手機 |顯示全部樓層

double pink rose今次開靚左,粉紅色深返,重瓣再現!
20180926_164625.jpg 20180926_164707.jpg
Achimenes Dot 又開左朵花,每次一朵,希望下次可以開多啲! 20180926_164558.jpg
Hugues Aufray與double pink rose合相好靚!
最后來張長筒花大合照!

評分

查看全部評分

回復