長筒花緣

作者: 小雷子 发表于 2018-6-12 12:52:14
14091 149
小雷子 發表於 2018-6-18 12:11:06 來自手機 |顯示全部樓層

祝大家端午節快樂!
朵花花已半開啦!
黃心+紫色花紋,真係超靚!希望明天全開一定更靚爆鏡!
alexkai 發表於 2018-6-18 15:30:17 來自手機 |顯示全部樓層
很美的花花

謝謝賞花!  發表於 2018-6-18 15:56
小雷子 發表於 2018-6-19 14:41:52 來自手機 |顯示全部樓層
今日全開,好靚好優雅!花冧細細,全開都有4cm大!如果種得茂盛啲,一定好吸引! 20180619_142746.jpg 20180619_142009.jpg 20180619_142606.jpg
pekklewin 發表於 2018-6-19 15:52:00 |顯示全部樓層
好靚 ! 加油開枝散葉, 種成大棵
新手小麗 發表於 2018-6-19 16:31:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-19 14:41
今日全開,好靚好優雅<span class="emoji emoji1f60d"></span>!花冧細細,全開都有4cm大!<span class="emoji emoji1f631"></span>如果種得茂盛 ...

恭喜,開得好靚
rumer 發表於 2018-6-19 18:24:39 來自手機 |顯示全部樓層
原來可以開到4cm 咁大~而且花花真的好漂亮~等遲些再大啲大爆花啊~
Tongbbmuimui 發表於 2018-6-19 18:38:46 來自手機 |顯示全部樓層
好靚呀,我自己都有English Yellow Rose,開花有黃有粉紅甘,好開心,雷大我有深紫花長筒呀,你要就話我知
雙魚座 發表於 2018-6-19 18:46:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-19 14:41
今日全開,好靚好優雅<span class="emoji emoji1f60d"></span>!花冧細細,全開都有4cm大!<span class="emoji emoji1f631"></span>如果種得茂盛 ...

花色樣清雅脫俗。紫色又是雷大的愛好。
小雷子 發表於 2018-6-19 21:43:13 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-19 18:24
原來可以開到4cm 咁大~而且花花真的好漂亮~等遲些再大啲大爆花啊~<span class="emoji emoji1f60d"></span>
相信你一定種得更好!種一大盆吊起放天台一定好靚!
小雷子 發表於 2018-6-19 22:55:29 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-19 18:46
花色樣清雅脫俗<span class="emoji emoji1f60d"></span>。紫色又是雷大的愛好。

呢隻真係唔錯架,唔知道朵苑可以開到幾多日呢?
rumer 發表於 2018-6-19 22:57:11 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-19 21:43
我家唔夠光,有難度!<span class="emoji emoji1f605"></span>
相信你一定種得更好!種一大盆吊起放天台一定好靚!
小雷子 發表於 2018-6-19 22:59:52 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-6-19 18:38
好靚呀,我自己都有English Yellow Rose,開花有黃有粉紅甘,好開心,雷大我有深紫花長筒呀,你要就話我知[e ...

開左靚花快D出帖啦!我地等緊你落毒!
小雷子 發表於 2018-6-19 23:08:31 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-19 22:57
對雷大大有信心~就算因為環境限制未必能大爆花也一定可以黎個小爆花~(植物去到妳手都能長得壯~Haha) ...

你家陽光好充足,係咪向東?

雙魚座 發表於 2018-6-19 23:55:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-19 22:55
呢隻真係唔錯架,唔知道朵苑可以開到幾多日呢?<span class="emoji emoji1f60a"></span>

這個是開花處理問題。覺得花開後唔入温室會開久些。有無留意花朵尾會有水。水越多花越快謝。我有朵lemon 見無勿水,可以開成個月不跌花。快變乾花掛在花梗上。見唔靚才弄走它。
小雷子 發表於 2018-6-20 09:32:02 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-19 23:55
這個是開花處理問題。覺得花開後唔入温室會開久些。有無留意花朵尾會有水。水越多花越快謝。我有朵lemon  ...

邊個位置?唔見有水!
rumer 發表於 2018-6-20 09:55:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-19 23:08
你家陽光好充足,係咪向東?

不是啦~是向西的所以夏天西斜好厲害
雙魚座 發表於 2018-6-20 10:02:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-20 09:32
邊個位置?唔見有水!<span class="emoji emoji1f914"></span>

開花第三日見水,之後好快謝。
小雷子 發表於 2018-6-20 12:29:18 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-20 10:02
開花第三日見水,之後好快謝。

今日開左朵花!唔見有水? 20180620_122801.jpg
小雷子 發表於 2018-6-21 14:52:04 來自手機 |顯示全部樓層
估唔到咁快,第2朵都半開啦! 20180621_143107.jpg
一朵向左,一朵向右,佢地好似冷戰緊! 20180621_143844.jpg
等小雷雷出手先……兩人合照,但係好唔自然
剛發現莖位,唔係出葉,原來係出緊花冧啦!

咁快又開多朵~靚到爆炸~仲有新花冧~小爆花已經指日可待~:P  發表於 2018-6-22 14:26
nixnix 發表於 2018-6-21 16:35:32 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-21 14:52
估唔到咁快,第2朵都半開啦!
一朵向左,一朵向右,佢地好似冷戰緊!