Ë. Ð ✌

作者: KatKichi 發表于 2018-6-10 18:00:16
4639 46
天氣咁好,記錄下吖E d野先

首先係E. 'Pink Panther'
我諗應該係最common嘅品種,曾經種C過好多喜蔭,得佢對我不離不棄,適應力強,種左大概5年,由走莖重種再重種,點種都死唔去,先知植物有時比人更加頑強
都算係小瀑布掛
流落民間嘅公主
其實老葉都好靚,好似楓葉咁嘅顏色

然後係花友auch分享嘅E. 'Kee Wee'
上年冬天芽點突然枯死,好驚就咁瓜左,多得佢頑強嘅生命力,雖然宜家只能靠走莖生長,但總算有朵花睇下,算係交到功課
吖仔越來越靚仔

跟住係花友cokar分享嘅E. 'Chocolate Cream'
同花友carcheung分享嘅E. 'Silver Skies' Sp
適應環境中,唔知今年有無機會開花

最後要多謝花友們慷慨嘅分享!
希望有機會可以延續大家嘅分享精神
小雷子 發表於 2018-6-10 18:20:58 來自手機 |顯示全部樓層
植物生命好強大!只要大家都努力,一定有靚花睇!
回復

KatKichi 發表於 2018-6-10 23:45:47 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-10 18:20
植物生命好強大!只要大家都努力,一定有靚花睇!<span class="emoji emoji1f603"></span>

講得好!我要努力,唔好輸比佢
回復

KatKichi 發表於 2018-9-4 13:20:56 來自手機 |顯示全部樓層
七月嘅銀色天空(變種)

前幾日嘅銀色天空(變種)

葉紋多變,最鐘意呢個狀態
回復

KatKichi 發表於 2018-9-13 18:33:26 來自手機 |顯示全部樓層
別了夏日的炎熱,迎來秋日的涼意
颱風「當造」嘅九月,風和(?)日麗嘅今日
四圍搵食嘅家蟻,等待颱風嘅喜蔭
回復

小雷子 發表於 2018-9-13 18:58:29 來自手機 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-9-13 18:33
別了夏日的炎熱,迎來秋日的涼意
颱風「當造」嘅九月,風和(?)日麗嘅今日
四圍搵食嘅家蟻,等待颱風嘅喜蔭 ...

小雷子見到小黃鳥好健康!
回復

KatKichi 發表於 2018-9-15 22:15:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-13 18:58
小雷子見到小黃鳥好健康!<span class="emoji emoji1f61c"></span>

多謝雷大分享!
經歷左兩個月,仍然咁細棵,希望入冬前長壯些
回復

KatKichi 發表於 2018-10-19 22:23:57 來自手機 |顯示全部樓層
Kee Wee baby開花

Kee Wee係咁多喜蔭之中最容易大葉嘅品種之一,呢塊大約12cm

越睇越有成功感
回復

KatKichi 發表於 2018-10-27 16:10:35 來自手機 |顯示全部樓層

小紅花仍然健在,睇黎幾襟開

現已凋落...
回復

KatKichi 發表於 2018-11-2 14:42:49 來自手機 |顯示全部樓層

唔知大家鍾唔鐘意塊葉咁綠嘅傻豹咧
回復

Apple-Tam 發表於 2018-11-2 21:19:54 來自手機 |顯示全部樓層
你俾我嘅pink panther大咗好多

你種得好靚[emoji]1f44d[/emoji][emoji]1f44d[/emoji]  發表於 2018-11-2 21:42
回復

Apple-Tam 發表於 2018-11-2 22:06:08 來自手機 |顯示全部樓層
Apple-Tam 發表於 2018-11-2 21:19
你俾我嘅pink panther大咗好多<span class="emoji emoji1f60a"></span>

而你棵Sliver skies靚靚嘅走莖,啱啱俾我剪咗去做儲備
回復

KatKichi 發表於 2018-11-2 22:35:23 來自手機 |顯示全部樓層
Apple-Tam 發表於 2018-11-2 22:06
而你棵Sliver skies靚靚嘅走莖,啱啱俾我剪咗去做儲備<span class="emoji emoji1f60e"></span>

室內應該可以成功渡冬
你果邊多唔多陽光?
回復

Apple-Tam 發表於 2018-11-3 11:21:22 來自手機 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-11-2 22:35
室內應該可以成功渡冬<span class="emoji emoji1f44d"></span>
你果邊多唔多陽光?

多呀,向東南。
有時唔記得收花,曬到合晒葉。

儲備多啲可以,可以研究唔到種法

而且我第一次種喜蔭驚死
回復

KatKichi 發表於 2018-11-3 12:24:51 來自手機 |顯示全部樓層
Apple-Tam 發表於 2018-11-3 11:21
多呀,向東南。
有時唔記得收花,曬到合晒葉。

我屋企得散射光,個個好似長頸鹿咁,向嗮窗外,想幫佢地影相都好難
回復

KatKichi 發表於 2018-11-4 00:32:36 |顯示全部樓層
來自魚大嘅E. 'Chocolate Solider'

幾乎與E. 'Silver Skies' SP一樣,亮點係增添左紅色光彩,感覺煥然一新,眼前一亮

走莖銀色葉脈特別顯眼,再加上鮮艷嘅紅色,十分奪目
回復

KatKichi 發表於 2018-11-6 15:27:58 來自手機 |顯示全部樓層
秋高氣爽的日子
Kee Wee baby大個仔喇~
不但開左第二朵花,種生左仔吖
唔知點解,同上次一樣又係四瓣花,希望唔好延續落去
回復

KatKichi 發表於 2018-11-6 15:41:36 來自手機 |顯示全部樓層
天氣咁好,E. 'Chocolate Soldier'都好乖,靜雞雞出花喇~

同樣黎自魚大嘅 E. 'Fanny Haague',7月到宜家都系細細棵,毛茸茸咁,好鬼得意

颱風「山竹」前一日買翻黎嘅泰蔭 E. 'Picasso',人生第一棵粉紅喜蔭,超開心
回復

KatKichi 發表於 2018-11-15 15:07:09 來自手機 |顯示全部樓層
今日雙喜臨門吖~

E. 'Chocolate Solider' 開花喇~
由於風大,一直對唔到焦,影左幾十張相

E. 'Kee Wee' 唔再係四瓣花喇
之前仲驚緊會唔會一路遺傳落去
回復

KatKichi 發表於 2018-11-15 15:11:53 來自手機 |顯示全部樓層
來自魚大嘅紅葉喜蔭Noid
越黎越似 E. 'Strawberry Patch'
唯有待佢開出雙色花先能確定
回復

123下一頁