天氣咁好,記錄下吖E d野先

首先係E. 'Pink Panther'
我諗應該係最common嘅品種,曾經種C過好多喜蔭,得佢對我不離不棄,適應力強,種左大概5年,由走莖重種再重種,點種都死唔去,先知植物有時比人更加頑強
都算係小瀑布掛
流落民間嘅公主
其實老葉都好靚,好似楓葉咁嘅顏色

然後係花友auch分享嘅E. 'Kee Wee'
上年冬天芽點突然枯死,好驚就咁瓜左,多得佢頑強嘅生命力,雖然宜家只能靠走莖生長,但總算有朵花睇下,算係交到功課
吖仔越來越靚仔

跟住係花友cokar分享嘅E. 'Chocolate Cream'
同花友carcheung分享嘅E. 'Silver Skies' Sp
適應環境中,唔知今年有無機會開花

最後要多謝花友們慷慨嘅分享!
希望有機會可以延續大家嘅分享精神
植物生命好強大!只要大家都努力,一定有靚花睇!
小雷子 發表於 2018-6-10 18:20
植物生命好強大!只要大家都努力,一定有靚花睇!<span class="emoji emoji1f603"></span>

講得好!我要努力,唔好輸比佢
七月嘅銀色天空(變種)

前幾日嘅銀色天空(變種)

葉紋多變,最鐘意呢個狀態
別了夏日的炎熱,迎來秋日的涼意
颱風「當造」嘅九月,風和(?)日麗嘅今日
四圍搵食嘅家蟻,等待颱風嘅喜蔭
KatKichi 發表於 2018-9-13 18:33
別了夏日的炎熱,迎來秋日的涼意
颱風「當造」嘅九月,風和(?)日麗嘅今日
四圍搵食嘅家蟻,等待颱風嘅喜蔭 ...

小雷子見到小黃鳥好健康!
小雷子 發表於 2018-9-13 18:58
小雷子見到小黃鳥好健康!<span class="emoji emoji1f61c"></span>

多謝雷大分享!
經歷左兩個月,仍然咁細棵,希望入冬前長壯些