Kohleria An's Fairyland鱗莖(完)

作者: B17 发表于 2018-6-10 17:57:38
4383 81
cokar 發表於 2018-6-11 11:46:52 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-11 11:38
雷大附送介粉介肥蟲,驚唔驚

HAHA...唔會GE..無樹無樹...係你地度拎返來的走莖, 側芽..都生長得好好.
B17大...你嚇我呀...唔係走莖都有介粉? 咁條虫真係超肥, 先引到了.
B17 發表於 2018-6-11 11:55:23 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-6-11 11:46
HAHA...唔會GE..無樹無樹...係你地度拎返來的走莖, 側芽..都生長得好好.
B17大...你嚇我呀...唔係走莖 ...

我d花當然冇蟲,雷大的有圖
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=202308&pid=2354802&fromuid=66917

巧衰呀哈哈  發表於 2018-6-11 12:04
cokar 發表於 2018-6-11 12:15:06 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-11 11:55
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&p ...

睇左了......WA...好彩係食完左個包. ....張相一LOAD 出來...好嘔.
不過, 幾年前, 我岩試種毬蘭...都試見過, 第一次見識咩叫介粉.....一起出來浸水,...成盤白粉水, 超恐怖的. 到見過幾次, 就好似都慣了.
好似一焗唔通風. 就易中.
小雷子 發表於 2018-6-11 12:37:15 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-11 11:55
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&p ...

B大大對小雷子真係好好架,你地覺唔覺得呀?
係我傷口灑鹽,真係得佢先可以做到咁積極!
唔好意思!嚇靚大家!未食 lunch嘅朋仔, 慎入!
小雷子 發表於 2018-6-11 12:38:14 來自手機 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-6-11 12:15
睇左了......WA...好彩係食完左個包. ....張相一LOAD 出來...好嘔.
不過, 幾年前, 我岩試種毬蘭...都試見 ...

嘔完!再食過!B大大請!
B17 發表於 2018-6-11 12:49:02 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-11 12:37
B大大對小雷子真係好好架,你地覺唔覺得呀?
係我傷口灑鹽,真係得佢先可以做到咁積極! 那一那,人都清醒d架
小雷子 發表於 2018-6-11 12:56:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-11 12:49
係呀,鹽好架,殺菌嘛 那一那,人都清醒d架

我知錯啦!以后分享靠你啦B大大!小雷子要摺埋自我檢討!
小雷子 發表於 2018-6-11 17:17:05 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-11 12:49
係呀,鹽好架,殺菌嘛 那一那,人都清醒d架

入左數啦!大少爺!check吓啦!
B17 發表於 2018-6-12 16:47:35 來自手機 |顯示全部樓層
全部寄出
小雷子 發表於 2018-6-14 14:22:20 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-12 16:47
全部寄出

收到蟲蟲啦!多謝B大大! 20180614_140003.jpg
B17 發表於 2018-6-14 17:42:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-14 14:22
收到蟲蟲啦!多謝B大大!<span class="emoji emoji1f604"></span>

尾大不掉怪蟲一條,夠膽就一開二
lamy 發表於 2018-6-14 23:46:08 |顯示全部樓層
剛剛收到蟲蟲,今次情況很好,每一次都要大大花精神去包裝,真是感激。
B17 發表於 2018-6-16 12:01:44 |顯示全部樓層
Yoki 發表於 2018-6-10 19:16
已經入郵並pm,謝謝!

仲未到?今日唔到就要星期二,鱗莖都悶C
B17 發表於 2018-6-16 12:15:55 |顯示全部樓層
1cm蟲仔,也懂發芽
Yoki 發表於 2018-6-16 15:11:49 來自手機 |顯示全部樓層
請問係放水中定泥裏面易發芽呢?放泥裏面需要蓋上嗎?之前有放泥蓋上有部份得,其後見牛蟲有些唔掂!
小雷子 發表於 2018-6-16 15:17:39 來自手機 |顯示全部樓層
Yoki 發表於 2018-6-16 15:11
請問係放水中定泥裏面易發芽呢?放泥裏面需要蓋上嗎?之前有放泥蓋上有部份得,其後見牛蟲有些唔掂! ...

浸水中易出芽!少少水就得!
小雷子的蟲蟲開始出芽啦! 20180616_153122.jpg 20180616_153041.jpg
Yoki 發表於 2018-6-16 16:51:24 來自手機 |顯示全部樓層
多謝雷大指教,決定中途由泥轉水浸
B17 發表於 2018-6-16 17:05:57 |顯示全部樓層
Yoki 發表於 2018-6-16 16:51
多謝雷大指教,決定中途由泥轉水浸 ...

出現左都唔覆我
B17 發表於 2018-6-16 17:07:25 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-16 15:17
浸水中易出芽!少少水就得!
小雷子的蟲蟲開始出芽啦! ...

發芽啦,可以一開二
小雷子 發表於 2018-6-16 17:10:35 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-16 17:05
出現左都唔覆我

你呷醋呀!