球根兵團~酢酢篇~

作者: rumer 发表于 2018-6-9 15:53:15
2219 11
因為被B大的酢酢照給毒到~所以我們在即將來臨的秋季將會努力種酢~在這之前就由收球開始~把之前種下的球球收一收待秋植時再種~^ ^

在此特別嗚謝B大之前送的O. Nidulans Pompom 及OB Polished Copper~現在就去相看看今年酢酢收成的情況~

- Oxalis Bowiei

- Oxalis Glabra Pinky White

- Oxalis Iron Cross

- Oxalis Nidulans Pompom

- Oxalis Parma Pink

- Oxalis Polished Copper
雙魚座 發表於 2018-6-9 16:22:43 來自手機 |顯示全部樓層
大豐收。
rumer 發表於 2018-6-9 17:39:06 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-9 16:22
大豐收。<span class="emoji emoji1f4aa"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

謝謝雙魚大~^ ^
其實收得多的都是盆栽買回來開始種~所以球球比較多~自己新種的就只有Pompom 和Parma Pink 有較好成績~
B17 發表於 2018-6-9 18:33:18 |顯示全部樓層
Bowiei大豐收

Pinky White,舊年都係收得一粒,今年決定唔謝晒唔收,希望可以多兩粒

Nidulans Pom Pom一粒種出一盆,你呢堆,不得了啦

咁大堆ob polished copper得兩粒,咁少
小雷子 發表於 2018-6-9 18:39:04 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-9 17:39
謝謝雙魚大~^ ^
其實收得多的都是盆栽買回來開始種~所以球球比較多~自己新種的就只有Pompom 和Parma P ...

嘩!真係種咩都咁叻!你個酢酢皇國越來越強大,收球收到笑!
Vinia 發表於 2018-6-9 20:56:08 來自手機 |顯示全部樓層
嘩,真係種得好好!好犀利可以種到開花又收到咁多球!
rumer 發表於 2018-6-9 21:28:45 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-9 18:33
Bowiei大豐收

Pinky White,舊年都係收得一粒,今年決定唔謝晒唔收,希望可以多兩粒{:emoji ...

HEHEHE~比B大毒到終於要黎開返個酢酢篇啦~

可惜B大分的Polished Copper 失收~就盆好大一直挖一直挖~挖到底都係得呢啲。。。
(不過其實過係有3粒架~就兩粒黑色中間仲有粒小小白色的~嘿嘿~就砌了個笑臉出黎啦)

Pompom 就真係非常爭氣~出乎意料的多球~雖然都是小小的~但今年再種時一定可以爆花了~!!
rumer 發表於 2018-6-9 21:31:39 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-9 18:39
嘩!真係種咩都咁叻!你個酢酢皇國越來越強大,收球收到笑!
...

多謝小雷子大大又跑黎支持~
HAHA~其實唔叻呀~
酢酢就跟風雨蘭一樣好像不用多打理~
就適應得好就會自動長長長~
適應不好的今次沒拍照所以你們不知道啦~
但今年就真的只留了這幾種會再種~
黎緊秋天會種更多酢酢~
就好開心的要學B大咁種五顏六色的酢酢花海~~~~~~~~~~
rumer 發表於 2018-6-9 21:34:15 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-9 20:56
嘩,真係種得好好!好犀利可以種到開花又收到咁多球!

HAHA~Vinia 又跑來捧場就多謝晒~
其實係酢酢自己夠爭氣啦
以前真的不知道酢漿草有這麼多種類~
顏色還色彩繽紛的~
這種好會開花的植物真的好讓人喜歡啊~
中了毒就真的很難戒毒了~~~~
Vinia 發表於 2018-6-9 21:50:44 來自手機 |顯示全部樓層
嘻嘻,除咗捧場,又要不客氣想你分享就真!我都幾鐘意酢酢那色彩繽紛,好多年前曾沉迷種過。但又係鐘意未必識種,當時種得唔好所以心灰意冷無再種。但蘊藏的情意結仍在,俾B大毒一毒,又抽起條筋想種。
rumer 發表於 2018-6-9 21:56:07 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-9 21:50
嘻嘻,除咗捧場,又要不客氣想你分享就真!我都幾鐘意酢酢那色彩繽紛,好多年前曾沉迷種過。但又係鐘意未必 ...

HAHA~B大啲野係好毒架~我未入園藝館前都唔知迷岩係咩~更唔知酢酢可以咁靚~
係上網同人買過同色系的酢酢~跟住又獲B大分享重瓣pompom 同人生中第一隻橙花酢酢~
跟住就無得返轉頭了~

Vinia 有睇啱邊隻嗎?如有可以分享啦~仲有樓上的大大們~如有睇啱都可以開聲啦~HAHA(不過暫時能分的就只有上面豐收的。。。因為新的還未種~HAHA )
B17 發表於 2018-10-22 19:22:24 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-9 21:56
HAHA~B大啲野係好毒架~我未入園藝館前都唔知迷岩係咩~更唔知酢酢可以咁靚~
係上網同人買過同色系的 ...

酢酢季節又開始,花仙子打算幾時貼圖睇下