有關夏天養捕蠅草

作者: JaguarKiKi 发表于 2018-6-7 21:45:14
2829 5
我想請問夏天養夾有咩要注意? 我見我盆捕蠅草 早排三十幾度之後,好似停止生長,部分夾仲瘦晒……想請問同天氣太熱有無關?
JaguarKiKi 發表於 2018-6-7 21:51:19 來自手機 |顯示全部樓層
我仲係水苔入面發現到2條小蟲,唔知關唔關事……
Dtwfung 發表於 2018-6-8 11:57:31 來自手機 |顯示全部樓層
佢好需要陽光! 太熱也可 但一定我通風!
有冇新芽出? D 根有冇枯?
請問 培植环境是怎樣,例如 植料,腰水,日/燈照時間。。。
JaguarKiKi 發表於 2018-6-8 16:27:56 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2018-6-8 11:57
佢好需要陽光! 太熱也可 但一定我通風!
有冇新芽出? D 根有冇枯?
請問 培植环境是怎樣,例如 植料,腰水, ...

我放近窗台,通常每天最少4小時照燈,不過剛過去一星期去了旅行,未有照燈,回來後就發現這樣了。
我平常每兩天腰水一次,但每天淋水保濕的。新芽……好像沒有……
我現在因怕天氣太熱,晚上暫時將它搬回房涼冷氣,至於根部我還沒檢查啊~
Victor9394 發表於 2018-6-8 23:31:35 |顯示全部樓層
我都中過呢D線蟲,你盆夾響邊度買架?

你需要拎D夾夾出黎,清洗一下,泡浸半小時,換哂D水苔,重新上盆
Dtwfung 發表於 2018-6-9 12:25:48 來自手機 |顯示全部樓層
JaguarKiKi 發表於 2018-6-8 16:27
我放近窗台,通常每天最少4小時照燈,不過剛過去一星期去了旅行,未有照燈,回來後就發現這樣了。
我平常 ...

"up"住 生虫 可能 透氣問題令到枯根。。换ㄧ换植料 順便check 下 好D。。。。 我覺得如果唔通風,就唔好用腰水! 淋透D 植料,等佢乾曬在淋 (好似佢原生环境咁)