吉兇難料 高人指教

作者: Penwong 發表于 2018-6-7 18:35:41
9496 151
Penwong 發表於 2018-12-18 15:44:02 來自手機 |顯示全部樓層

佢叫做P.mannii’Black’網上花照很漂亮,很想它能活下去,但盆中根只有一條根,仲係中段有鐡缐根,一點新綠真係一缐希望。
回復

Girl 發表於 2018-12-19 23:21:41 來自手機 |顯示全部樓層
雖然唔知幫唔幫到手~

其實我新買果盆蘭花,同樓主影相d根一樣,好差有d發黑,根中間都係一間間的發黑,好彩我一開始就想換盆,所以買番黎就發現左呢種情況~ 當時我諗可能養唔到了,都希望救得番佢~

因為當時睇盆花係開得好靚,d葉都完全無問題,係d根好差,而且莖下都發黑腐爛,令我非常擔心,不過依家已經好番了~

我見樓主都係用炭種~ 我都係用炭,我用日本城竹炭一大包一粒粒較細既炭粒加生物環種的~
回復

Girl 發表於 2018-12-19 23:57:11 來自手機 |顯示全部樓層
首先樓主要拋棄舊既植料重新種植,因為舊果d可能已經有菌,避免反覆感染,所以最好唔要~

然後買個新既花盆,我覺得呢種原先種蝴蝶蘭既膠盆唔好用,又不能好好站立,買個硬身既花盆,底部要超多孔(我的膠花盆是像無底的一樣,網狀)~

然後買新既炭粒,加唔加生物環除你喜歡啦!生物環係養金魚用既濾材,可以在魚街或金魚舖買到,用之前洗下就得,我覺得加左保水力好d,我既比例係炭粒3:1生物環混合~

材料準備好後,剪左蘭花d爛根,之後直接用水喉水沖洗乾淨d蘭花既莖下發黑同根部,現在蘭花的根是濕的,然後用洗乾淨的花盆直接把蘭花上盆,放入混合的炭粒連炭粉及生物環從蘭花的根部四周圍放入植料,填滿個花盆,咁d根濕就會令d炭粉黏住在根上面,不要淋水,由得d炭粉吸著根部,因為炭有吸附同殺菌的作用,期望殺左根上同莖部發黑有菌的地方,然後靜放48小時(2日),之後用一個大盆盛水,把有病的蘭花花盆浸在水裡面,水位岩岩到花盆的植料的表面左右,浸2小時,可能放入水既時候會見到有啡色液體從花盆底部流出清水,這是生病的蘭花有的液體,健康的蘭花入水同出水都是水清,由盆花浸完時間之後垂直拎起及垂直放回水中(即上下移動花盆),令污糟水同炭粉流出花盆,然後再用清水由花盆上有植料的位置,倒下清水再一次清洗花盆內的植料,完成~ 建議在花盆底加個底盆,加石仔或生物環,在底盆加水,水不能超過石仔的高度,而且留意不能比蘭根直接掂到水,就可以增加濕度~

跟住唔洗加番d炭粉,直接就咁種植,隔幾日蘭花的植料乾哂(最好留意底盆無水就加多1-2次水之後),再次用浸盆既方式淋花,極可能第2次都仲有啡色液體流出來,再上下移動花盆,過清d啡色液體,再用清水過多次水,又放幾日再浸盆,可能第3次浸盆就無左d啡色液體流出來,我就是這樣,然後蘭花就好番了!

回復

Penwong 發表於 2018-12-20 12:56:02 來自手機 |顯示全部樓層
Girl 發表於 2018-12-19 23:57
首先樓主要拋棄舊既植料重新種植,因為舊果d可能已經有菌,避免反覆感染,所以最好唔要~

然後買個新既花 ...

多謝分享心得,我這盆的根只剩一條中段有鐵缐的殘根,其他都沒有了,所以我用較大的樹皮粒固定植株,底部用炭粒疏水,面層用樹皮粒,目前都ok,有新根出來。
回復

Penwong 發表於 2018-12-20 15:58:47 來自手機 |顯示全部樓層
Girl 發表於 2018-12-19 23:57

然後買個新既花 ...

盆中根唔知可以撐幾耐,見到有新根蒲頭,開心
回復

Girl 發表於 2018-12-21 11:28:19 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-12-20 15:58
盆中根唔知可以撐幾耐,見到有新根蒲頭,開心

真係太好~ 希望佢快d好番,然後開花啦!

多謝  發表於 2018-12-21 17:56
回復

Penwong 發表於 2018-12-24 19:16:44 來自手機 |顯示全部樓層

https://youtu.be/_S3HGKkeh3I
見到這視頻經驗分享覺得幾好。救無根蘭花。
回復

Penwong 發表於 2018-12-24 21:15:36 來自手機 |顯示全部樓層

拖鞋蘭水苔盆植
https://youtu.be/KoHAK6aW84I

https://youtu.be/Y9frthU1sro
回復

Brev 發表於 2018-12-25 15:59:29 來自手機 |顯示全部樓層
弱株用細盆幼身植料較好
而株弱種植方法又改(而且喺冬天),我怕棵花未必適應
祝好運
回復

Penwong 發表於 2018-12-25 16:30:34 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2018-12-25 15:59
弱株用細盆幼身植料較好
而株弱種植方法又改(而且喺冬天),我怕棵花未必適應
祝好運 ...

多謝意見,摸索學習中。無根植株會嘗試上板栽植。

加油呀~ 我都有盆蝴蝶之前死死吓,不過搶救成功,見佢起死回生好滿足~  發表於 2018-12-26 10:14
回復

Penwong 發表於 2019-2-22 15:58:13 來自手機 |顯示全部樓層
見到葉片似走到盡頭,一小段根已乾枯,終於發現新根新葉蒲頭,努力加油呀,無名蝴蝶蘭,好想見到你的花容。

加油!  發表於 2019-2-22 16:28
回復

Penwong 發表於 2019-3-2 13:52:51 來自手機 |顯示全部樓層
發現三處新根生長點,懸起的心終於放下。
回復