吉兇難料 高人指教

作者: Penwong 發表于 2018-6-7 18:35:41
9488 151
Penwong 發表於 2018-6-13 22:31:52 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-13 22:25
咁大隻盆好似一般都唔會用全水苔。 應該係你犀利,經常輕描淡寫咁就樣樣都種到咁好,呢啲其他人學唔到嘅 ...

重點係乾哂才淋水,淋水要濕透。
回復

LONGLIFE 發表於 2018-6-13 22:38:14 |顯示全部樓層
看見這麼多人不喜用水苔,個人有少少愚見,用水苔不可太厚,不可覆蓋生長點,若澆水後7天仍未亁就要偷薄,免霉菌滋生。

讚同  發表於 2018-6-13 22:40
回復

B17 發表於 2018-6-13 22:45:47 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-13 22:25
咁大隻盆好似一般都唔會用全水苔。 應該係你犀利,經常輕描淡寫咁就樣樣都種到咁好,呢啲其他人學唔到嘅 ...

sorry,記錯左,嘉多利先係7寸盆,蝴蝶好似係8寸

又大又靚  發表於 2018-6-14 03:37
回復

Penwong 發表於 2018-6-14 07:43:29 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-13 22:45
sorry,記錯左,嘉多利先係7寸盆,蝴蝶好似係8寸

依家天氣幾耐淋一次水?
回復

W88 發表於 2018-6-14 07:46:27 來自手機 |顯示全部樓層
水苔真係好好用,我啲石斛同蝴蝶好多都係水苔種,特別係大盆果啲,完全無任何問題!

回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-14 09:22:38 來自手機 |顯示全部樓層
你哋唔好咁啦, 一時又叫人上板,模仿原生環境,一時就用個大膠盆用全水苔, 好似完全相反咁。 如果初種蘭花見到呢個post真係唔知應該點做。
回復

B17 發表於 2018-6-14 10:56:29 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-6-14 07:43
依家天氣幾耐淋一次水?

不定的,全乾,輕身才淋
回復

Penwong 發表於 2018-6-14 12:30:11 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-14 10:56
不定的,全乾,輕身才淋

我都係,否則多多唔夠死
回復

B17 發表於 2018-6-14 12:45:21 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-14 09:22
你哋唔好咁啦, 一時又叫人上板,模仿原生環境,一時就用個大膠盆用全水苔, 好似完全相反咁。 如果初種蘭 ...

有得選擇,咁咪好囉,覺得花盆比較美觀囉

一到雨季,露台蘭花,可以十日八日處於水浸狀態,未試過浸死
其實熱帶雨林日日落雨,裡面蘭花仍然生存,證明蘭花不怕水,怕的是死水,即係我地淋花既水,雨水從天降,是活的,不斷更新,不怕!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-14 13:51:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-14 12:45
有得選擇,咁咪好囉,覺得花盆比較美觀囉

一到雨季,露台蘭花,可以十日八日處於水浸狀態 ...

B17大, 真係唔可以咁講, 因為亦都有人咁種會出問題, 所以唔可以就咁做結論嘅。

常見的種植方法有好多種。 例如你的膠盆全水苔, 要乾啲可以素燒盆全水苔, 再乾啲就底下放好多發泡膠上面壓到好實, 又再乾啲就用樹皮、 蘭石, 之後仲可以上板。 唔同嘅方法都有人種到好靚嘅花, 所以好難比較。 但係肯定嘅係啲根同時需要水同空氣, 要諗辦法做到兩者平衡,所以用唔同嘅植料要配合唔同嘅管理手法同環境。

好似呢個post,本來最主要係講蘭花生病同救花。 如果排除純粹唔好彩, 可以討論嘅就係種法、管理同環境點配合或改善。 咁先傾得有意思㗎嘛。

不過如果純粹想吹下水都冇所謂, 因為在香港繁忙嘅生活狹窄嘅環境, 種花嘅人已經唔多,仲要係養蘭嘅同好就更加少, 喺度可以傾下計都好難得㗎喇。
回復

Penwong 發表於 2018-6-14 14:03:08 來自手機 |顯示全部樓層

本來想分享水耕救蘭根但又看不見了。
https://www.facebook.com/groups/ ... nk/838264829715912/
都係放係度參考下
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-14 14:27:41 |顯示全部樓層
我可能講多咗。唔好意思
大家多多包涵
回復

小雷子 發表於 2018-6-14 22:21:27 來自手機 |顯示全部樓層
我地呢D殺手睇完都係舊雲!都要慢慢試,水苔種,粗料種,全水種,半水種,最近睇左吸水珠種,各適其式!種唔死先係奇蹟!
回復

Sumbie 發表於 2018-6-14 23:20:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-14 22:21
我地呢D殺手睇完都係舊雲!都要慢慢試,水苔種,粗料種,全水種,半水種,最近睇左吸水珠種,各適其式!種 ...

淘寶買咗人仔40兩斤軟木水松碎料試下⋯⋯
回復

小雷子 發表於 2018-6-14 23:24:57 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-14 23:20
淘寶買咗人仔40兩斤軟木水松碎料試下⋯⋯

係咪新品植料?試完又報告一下!
回復

Sumbie 發表於 2018-6-14 23:37:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-14 23:24
係咪新品植料?試完又報告一下!<span class="emoji emoji1f601"></span>

不是新的,之前在這裏都有人post過,我見咁平咪買兩斤返來。順便買啲樹皮。我見外國網頁都有講話其實有啲人用紅酒塞做植料都一樣成功,保濕,亦都唔會腐爛,又環保!
回復

Penwong 發表於 2018-6-15 07:35:21 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-14 23:37
不是新的,之前在這裏都有人post過,我見咁平咪買兩斤返來。順便買啲樹皮。我見外國網頁都有講話其實有啲 ...

要消毒後才能用。
回復

Penwong 發表於 2018-6-21 17:23:48 |顯示全部樓層

救脫水蝴蝶蘭
https://youtu.be/SeinuT-RnRI
回復

Penwong 發表於 2018-7-10 08:00:51 來自手機 |顯示全部樓層
葉子奇型怪狀,只可殺蟲殺菌處理,終於出現正常葉片,真是漫漫長路。
回復

Penwong 發表於 2018-7-10 12:34:47 來自手機 |顯示全部樓層

找了東西來但看不見
回復