兜 播種子實錄(5/1/2021拿出第一盆不作悶養作對比)

作者: taxitang 发表于 2018-6-7 13:53:43
21675 671
taxitang 發表於 2018-7-1 10:18:13 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-30 23:30
都係的, 買嘢通常都係講 “信” 字, 幫襯 d 口碑好的商家係穩陣 d 嘅

我覺得呢次淘的惠比種子質素唔錯,下次入埸就應該知發芽率。
corina 發表於 2018-7-1 10:58:44 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-7-1 10:18
我覺得呢次淘的惠比種子質素唔錯,下次入埸就應該知發芽率。

就係見到你買的這店發芽率很高,所以又跟住買了
taxitang 發表於 2018-7-1 11:45:13 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-7-1 10:58
就係見到你買的這店發芽率很高,所以又跟住買了

這店我是第一次購買 , 看看發芽裏是否真的很高,如果是真的 ,我有個打算 ,很多人想種,亦不能找到賣處 ,我打算諗諗 訂購一些彩草種子,已成本價賣給各位花友, 因為香港想買開花仙人球的地方不會太多,想買也買不到, 可以值得推廣, 因為早幾日前,分享烏羽玉種子,短短幾分鐘後就已經有人回應,因而啟發。
小蘑菇 發表於 2018-7-1 12:50:32 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-7-1 11:45
這店我是第一次購買 , 看看發芽裏是否真的很高,如果是真的 ,我有個打算 ,很多人想種,亦不能找到賣處 ...

花墟的種子選擇少, 未必係自己中意的, 真係要上網買先可以選中意的品種, 但如果網上買, 又未必夠錢送貨, 所以你的 idea 唔錯。
taxitang 發表於 2018-7-1 13:39:20 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-7-1 12:50
花墟的種子選擇少, 未必係自己中意的, 真係要上網買先可以選中意的品種, 但如果網上買, 又未必夠錢送 ...

其實都有好多顧慮,本來是開心事,随時因某種原因而致不歡而散,例如店家那邊發貨,種子不飽滿更不新鮮,這是直接影響發芽率,品種名稱舆植株不附,這直接使人得不到想要的而失望。花友的發芽經驗也直接影響發芽率,郵寄風險而埋恕,應該是一件吃力不討好的事情。
以我咁新經驗,而今次惠比與白檀又發芽率理想,或者都會試試,皆因就算冇人要,自己種也可以。
corina 發表於 2018-7-1 14:07:29 來自手機 |顯示全部樓層
但基本上混合種子都是陳年舊貨
corina 發表於 2018-7-1 14:12:12 來自手機 |顯示全部樓層
我想種貓爪,但要滿300元才能買一粒,成本太貴,放棄了
taxitang 發表於 2018-7-1 15:23:09 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-7-1 14:12
我想種貓爪,但要滿300元才能買一粒,成本太貴,放棄了

四十元人仔一粒,還要滿三百元才限購一粒,其它冇乜特別吸引,就算加我睇中V兜,也遠遠不及三百元,要買都唔容易,或者遲啲其它店舖有機會。
corina 發表於 2018-7-1 16:04:55 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-7-1 15:23
四十元人仔一粒,還要滿三百元才限購一粒,其它冇乜特別吸引,就算加我睇中V兜,也遠遠不及三百元,要買 ...

不喜歡這種銷售方式,別店也有小苗,4年苗三百多,豪刺要七百多,這些價格只會看看,絕對不會買
taxitang 發表於 2018-7-1 16:28:32 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-7-1 16:04
不喜歡這種銷售方式,別店也有小苗,4年苗三百多,豪刺要七百多,這些價格只會看看,絕對不會買 ...

嘩!四年苗都咁貴,睇唔出有什麼吸引之處,我諗遲些數量多了,應該會較平,等等是好方法。
小蘑菇 發表於 2018-7-1 17:56:44 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-7-1 16:04
不喜歡這種銷售方式,別店也有小苗,4年苗三百多,豪刺要七百多,這些價格只會看看,絕對不會買 ...

嘩~ 苖都要咁貴, 真係嚇死人咩… 我的話, 買左已心痛, 種死更心痛呢
corina 發表於 2018-7-1 18:45:12 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-7-1 16:28
嘩!四年苗都咁貴,睇唔出有什麼吸引之處,我諗遲些數量多了,應該會較平,等等是好方法。 ...

大得慢,4年只有1-2cm, 其實這幾年生長緩慢的仙人球價格不斷上升,總之咁貴不會買
corina 發表於 2018-7-1 18:46:26 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-7-1 17:56
嘩~ 苖都要咁貴, 真係嚇死人咩… 我的話, 買左已心痛, 種死更心痛呢

無錯,死咗會心痛的植物,我都唔會買
小蘑菇 發表於 2018-7-1 19:28:37 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-7-1 16:28
嘩!四年苗都咁貴,睇唔出有什麼吸引之處,我諗遲些數量多了,應該會較平,等等是好方法。 ...

上網睇過, 貓爪生長地係海拔3000米, 應該係好難種, 亦都好珍貴, 所以咁貴都有道理的
taxitang 發表於 2018-7-1 19:30:08 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-7-1 18:45
大得慢,4年只有1-2cm, 其實這幾年生長緩慢的仙人球價格不斷上升,總之咁貴不會買 ...

原來屬於豪刺品種,下次看見有豪刺的種子去望一望先。
笼覺得種子幾拾元壹粒尚可接受,再貴就唔多捨得。
taxitang 發表於 2018-7-1 19:44:27 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-7-1 19:28
上網睇過, 貓爪生長地係海拔3000米, 應該係好難種, 亦都好珍貴, 所以咁貴都有道理的 ...

價錢如果可以接受,試試無妨。
corina 發表於 2018-7-1 19:46:23 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-7-1 19:30
原來屬於豪刺品種,下次看見有豪刺的種子去望一望先。
笼覺得種子幾拾元壹粒尚可接受,再貴就唔多捨得。 ...

我有幾個豪刺小苗,價格不高,明天拍給你看
corina 發表於 2018-7-1 19:48:49 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-7-1 19:28
上網睇過, 貓爪生長地係海拔3000米, 應該係好難種, 亦都好珍貴, 所以咁貴都有道理的 ...

那些什麼天平丸,翠平丸,什麼什麼丸都好貴,不過4年苗應該不易死掛
taxitang 發表於 2018-7-1 20:01:56 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-7-1 19:46
我有幾個豪刺小苗,價格不高,明天拍給你看

我記得又有分大豪刺丸,嘩!乜咁多品種!
corina 發表於 2018-7-1 20:12:24 來自手機 |顯示全部樓層
剛去仙珍圜睇過,貓爪種子不易發芽,小苗比淘寶便宜一點點