返回列表 發新帖

(雷大大請進) 迷岩Sinn stone's nate 與 喜蔭yellow bird

作者: nixnix 發表于 2018-6-6 18:52:47
5777 56
tarepanda817 發表於 2019-2-6 10:50:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-29 17:13
收到靚靚玫瑰!<span class="emoji emoji1f60d"></span>
一定係happy friday!<span class="emoji emoji1f604"></span><span class="emoji emoji1f337"></span>[em ...

種左好耐好耐好耐嘅Yellow Bird終於有花冧+走莖了
回復

小雷子 發表於 2019-2-6 12:23:53 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2019-2-6 10:50
種左好耐好耐好耐嘅Yellow Bird終於有花冧+走莖了

真係好耐喎!有冇一年呢?
有花冧代表佢好努力向前進,今年一定比上年更好更好!
亦祝panda今年事事顺利!咩蟲咩菌遠遠離開你,你個小花園會爆花回報你!
回復

nixnix 發表於 2019-4-16 22:33:25 來自手機 |顯示全部樓層
雷大大記得他們嗎
他們仍健在架,而且小黃鳥就來有花啦

ps 小黃鳥之前泥種,唔知點解開始枯,我即刻剪左未枯的落水種,一直到依家
回復

小雷子 發表於 2019-4-16 22:48:37 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2019-4-16 22:33
雷大大記得他們嗎<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span>
他們仍健在架,而且小黃 ...

唔錯喎!水種比較慢,又有走莖,已經穩定,繼續種大佢!
等佢飛黃騰達,去到更高更大嘅天空!
另一棵係咩喜蔭?
回復

nixnix 發表於 2019-4-16 23:31:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-16 22:48
唔錯喎!水種比較慢,又有走莖,已經穩定,繼續種大佢!<span class="emoji emoji1f601"></span>
等佢飛黃騰達,去到更高更 ...

好想他快d 開花
哦 是另一位 v_v217 大大share 的不知名喜蔭, po 多左出來
回復

nixnix 發表於 2019-4-18 13:43:24 來自手機 |顯示全部樓層
回復

471242945 發表於 2019-4-18 17:09:43 |顯示全部樓層
一般我水插生根之後再轉土,一般保留4-6片葉,葉片浸吾到水,如果葉軟就會上袋悶到精神之後又解放出來,再放到東向窗臺散光處,葉黑就沖洗,水黑左就換水,一直到生根為止。
回復

nixnix 發表於 2019-4-25 17:51:20 來自手機 |顯示全部樓層
外遊中,家中報喜,我的小黃鳥開花啦

回復

小雷子 發表於 2019-4-25 17:58:41 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2019-4-25 17:51
外遊中,家中報喜,我的小黃鳥開花啦

<span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span> ...

恭喜!黄鳥開花!
回復

nixnix 發表於 2019-4-26 05:39:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-25 17:58
恭喜!黄鳥開花!<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f601"></span>

多謝雷大大
好開心,希望他繼續枝葉茂盛,花開燦爛
回復

nixnix 發表於 2019-5-7 12:27:00 來自手機 |顯示全部樓層
第二朵小黃鳥
回復

nixnix 發表於 2020-5-4 12:15:05 來自手機 |顯示全部樓層
雷大
見到嗎
你的子孫就有花啦
回復

nixnix 發表於 2020-6-4 14:02:16 |顯示全部樓層
同時間有3朵花
pp (1).jpg
回復

小雷子 發表於 2020-6-4 14:23:23 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2020-6-4 14:02
同時間有3朵花

有咁多花同時開,好開心喎!
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-4 14:41:04 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2020-6-4 14:02
同時間有3朵花

力士大,種得好成功呀,恭喜呀~
e家係咪轉咗泥種?
回復

nixnix 發表於 2020-6-4 15:27:24 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-4 14:23
有咁多花同時開,好開心喎!

係呀, 超開心,
佢呢2個月開左3轉花
第一轉1朵, 謝左後
第二轉2朵
今次第3轉開3朵
回復

nixnix 發表於 2020-6-4 15:31:12 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-4 14:41
力士大,種得好成功呀,恭喜呀~
e家係咪轉咗泥種?

多謝大大!!!
我水種的仲係水種緊, 耐唔時開一朵無謂上來獻醜

身痕1月時剪左一支仔返公司泥種
比水種的開得旺盛就上來報喜
回復