(雷大大請進) 迷岩Sinn stone's nate 與 喜蔭yellow bird

作者: nixnix 发表于 2018-6-6 18:52:47
5736 56
小雷子 發表於 2018-6-8 18:35:52 來自手機 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-6-8 18:09
應該唔係大大問題, 可能天氣太熱, 上星期收到小苗時你仲問我小苗有冇熱到變梅菜添, 當時見小苗D葉軟軟地 ...

唔好意思!令到大家都唔成功!點樣先可以避免?因為我插枝條,成功率差不多99%!以為大家同我一樣!如果我浸到出根,可能安全啲?
B17 發表於 2018-6-8 19:04:18 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-8 17:01
小雷子請教B大大!係咪我呢邊出左問題,所以花友唔能夠插葉成功呢?
現在所有枝條插 ...

呢枝有代表性,越低越幼,如果剪口空心冇肉,吸水及活力都弱,通常要剪高一點,比較穩陣

浸到出根先寄緊係最好,浸幾日就算未有根,起碼個切口已經愈合,冇咁易郵寄中途乾枯

小雷子 發表於 2018-6-8 19:12:20 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-8 19:04
呢枝有代表性,越低越幼,如果剪口空心冇肉,吸水及活力都弱,通常要剪高一點,比較穩陣

浸到出根先寄緊 ...

莖位再剪高,葉是否留頂幾塊就夠呢?
B17 發表於 2018-6-8 19:15:56 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-8 19:12
莖位再剪高,葉是否留頂幾塊就夠呢?

呢枝高一節剪就夠
如果唔夠長,留4塊葉足夠

又學到嘢了。  發表於 2018-6-8 19:27
小雷子 發表於 2018-6-8 19:21:29 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-8 19:15
呢枝高一節剪就夠
如果唔夠長,留4塊葉足夠

好呀!等陣幫佢地剪手剪腳!
唔該B大大!
kinkitotoro 發表於 2018-6-9 17:43:15 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-6-6 19:40
大大第一盆可以keep在水唔洗落泥?

這是水種的yellow bird, 開花了。
小雷子 發表於 2018-6-9 18:54:36 來自手機 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2018-6-9 17:43

嘩!水種開花!叻叻呀!我水種喜蔭好弱,可能個位唔夠光!
tarepanda817 發表於 2018-6-9 19:22:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-9 18:54
嘩!水種開花!叻叻呀!我水種喜蔭好弱,可能個位唔夠光!<span class="emoji emoji1f613"></span> ...

C唔去嘅小黄鳥!
小雷子 發表於 2018-6-9 19:54:32 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-6-9 19:22
C唔去嘅小黄鳥!

健康左,又靚左!
kinkitotoro 發表於 2018-6-9 20:08:42 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-9 18:54
嘩!水種開花!叻叻呀!我水種喜蔭好弱,可能個位唔夠光! ...

它們也是水種的,我泥種常失敗,改水種才可保命
小雷子 發表於 2018-6-9 20:12:33 來自手機 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2018-6-9 20:08
它們也是水種的,我泥種常失敗,改水種才可保命

你好叻!全部有花!分享下心得好喎!要入盒種嗎?幾多日施肥1次?
kinkitotoro 發表於 2018-6-9 20:29:20 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-9 20:12
你好叻!全部有花!分享下心得好喎!要入盒種嗎?幾多日施肥1次?

直接將枝條/走莖插水便可以,每次補充水份時都會加上稀釋的肥料(粉劑),不用入溫室。
nixnix 發表於 2018-6-11 09:45:32 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2018-6-9 17:43

好靚女
期代我的小苗開花
nixnix 發表於 2018-6-11 09:47:56 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2018-6-9 20:29
直接將枝條/走莖插水便可以,每次補充水份時都會加上稀釋的肥料(粉劑),不用入溫室。 ...

大大的花全都好靚

多謝大大指教
nixnix 發表於 2018-6-11 09:49:33 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-9 20:12

report 雷大大,
今早見yellow bird 在2個Y叉位都有根喇
小雷子 發表於 2018-6-11 13:03:54 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-6-11 09:49
report 雷大大,
今早見yellow bird 在2個Y叉位都有根喇

Good!你可以水種或等根生多啲落泥種!
nixnix 發表於 2018-6-27 11:14:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-8 17:01
小雷子請教B大大!係咪我呢邊出左問題,所以花友唔能夠插葉成功呢?<span class="emoji emoji1f613"></span>
現在所有枝條插 ...

雷大大,棵cindy.. 周圍d葉都黑黑地.. 好在仲有d綠葉仔
細棵bb不行干了

另外yellow bird 都係泥種,第一次種(自己覺得)泥種好似穩陣d
小雷子 發表於 2018-6-27 13:57:44 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-6-27 11:14
雷大大,棵cindy.. 周圍d葉都黑黑地.. 好在仲有d綠葉仔
細棵bb不行干了<span class="emoji emoji1f62b"></span>
迷岩咁唔乖,真係c比我睇!冇辦法啦!爛葉部分要修剪!睇下剩返嘅Cindy小苗可唔可以捱到啦!
nixnix 發表於 2018-6-29 16:18:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-27 13:57
小黃鳥生得好好!<span class="emoji emoji1f604"></span>
迷岩咁唔乖,真係c比我睇<span class="emoji emoji1f614"></span>!冇辦法啦!爛葉部 ...

雷大大 happy friday

ps cindy 爛葉已剪,望餘下小苗仔涯得住啦
小雷子 發表於 2018-6-29 17:13:12 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-6-29 16:18
雷大大 happy friday<span class="emoji emoji1f339"></span>

ps cindy 爛葉已剪,望餘下小苗仔涯得住啦 ...

收到靚靚玫瑰!
一定係happy friday!
Cindy加油!