(雷大大請進) 迷岩Sinn stone's nate 與 喜蔭yellow bird

作者: nixnix 發表于 2018-6-6 18:52:47
5757 56

雷大大 你望望迷岩... 葉軟lai lai
yellow bird 適應得唔錯

(再次多謝大大的分享)
tarepanda817 發表於 2018-6-6 19:01:12 來自手機 |顯示全部樓層
迷岩黑曬啦
回復

雙魚座 發表於 2018-6-6 19:15:07 來自手機 |顯示全部樓層
雷大大。這兩隻生長ok, 但未有花。
回復

nixnix 發表於 2018-6-6 19:39:44 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-6-6 19:01
迷岩黑曬啦<span class="emoji emoji1f623"></span>

係呀,浸浸下水好似無乜生氣
回復

nixnix 發表於 2018-6-6 19:40:35 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-6 19:15
雷大大。這兩隻生長ok, 但未有花。

大大第一盆可以keep在水唔洗落泥?
回復

小雷子 發表於 2018-6-6 20:39:18 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-6-6 19:39
係呀,浸浸下水好似無乜生氣

C得好恐怖!
咩事呀?
回復

雙魚座 發表於 2018-6-6 20:51:29 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-6-6 19:40
大大第一盆可以keep在水唔洗落泥?

應該可以。但唔落泥會生得慢,又唔知有無花。有盆blue heaven 一路水種,年頭開花,現在又見花苞。咁咪選擇水種。
覺得隻隻喜蔭都唔同,拿回來先水種,等極又唔大又唔開花,咪落泥。會大會開花那些,由得水種。
回復

nixnix 發表於 2018-6-7 09:25:31 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-6 20:39
C得好恐怖!
咩事呀?

無特別事發生果下先唔知可以點
收到時同yellow bird 同樣方式handle...
一個無事, 另一個.... 唔知做咩事
回復

nixnix 發表於 2018-6-7 09:29:36 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-6 20:51
應該可以。但唔落泥會生得慢,又唔知有無花。有盆blue heaven 一路水種,年頭開花,現在又見花苞。咁咪選 ...

咁又唔錯哦, 我又試下先.
大大水種時會幾耐換一次水?
謝魚大大分享
第一次種迷岩同喜蔭我會望緊D架啦
回復

雙魚座 發表於 2018-6-7 10:16:00 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-6-7 09:29
咁又唔錯哦, 我又試下先.
大大水種時會幾耐換一次水?
謝魚大大分享

其本上幾個月都無換水。上面有蓋,水是淨水加肥,唔生菁苔唔理它。試過有次天氣熱,見株垂下,才知水乾,馬上加水。喜蔭易生也易救。迷岩是很難插枝的。
回復

nixnix 發表於 2018-6-7 11:06:33 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-7 10:16
其本上幾個月都無換水。上面有蓋,水是淨水加肥,唔生菁苔唔理它。試過有次天氣熱,見株垂 ...

咁又幾方便啵 多謝魚大分享
好怕未開始種就變左迷岩殺手
回復

nixnix 發表於 2018-6-7 21:26:33 來自手機 |顯示全部樓層
乾左
回復

小雷子 發表於 2018-6-7 21:28:48 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-6-7 21:26
乾左

我唔記得問,迷岩葉有冇掂到水?
回復

nixnix 發表於 2018-6-8 11:03:50 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-7 21:28
我唔記得問,迷岩葉有冇掂到水?

可能掂到D
回復

B17 發表於 2018-6-8 12:51:01 |顯示全部樓層

未必關事,可能切口掂唔到水,乾死左,又或者枝條老,冇活力,自己死左
回復

v_v217 發表於 2018-6-8 15:10:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-6 20:39
C得好恐怖!<span class="emoji emoji1f631"></span>
咩事呀?

唔好意思借個位報告一下,雷大我棵stone's nate都有類似情況,枝條開始發黑,d葉由底枯上,而家剪淨最頂兩塊葉咋,但d葉冇掂到水
回復

雙魚座 發表於 2018-6-8 15:26:57 來自手機 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-6-8 15:10
唔好意思借個位報告一下,雷大我棵stone's nate都有類似情況,枝條開始發黑,d葉由底枯上,而家剪淨最頂 ...

又多口回答。初種迷岩,見啲大大浸迷岩枝條咁成功,以為好容易。但次次葉都發黑的。好在浸得久,根生了,莖發大,自會發新芽,便會重新。所以做咗要做的功夫便有得它黑。都想知道啲大大點浸的。
回復

B17 發表於 2018-6-8 15:34:47 來自手機 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-6-8 15:10
唔好意思借個位報告一下,雷大我棵stone's nate都有類似情況,枝條開始發黑,d葉由底枯上,而家剪淨最頂 ...

葉黃枯萎都唔緊要,條莖變黑就冇救了
回復

小雷子 發表於 2018-6-8 17:01:03 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-8 15:34
葉黃枯萎都唔緊要,條莖變黑就冇救了

小雷子請教B大大!係咪我呢邊出左問題,所以花友唔能夠插葉成功呢?
現在所有枝條插水中,留在温室!枝條全部係頂芽,應該唔會太老吧?我怕枝條剪得太短,花友難插,所以留長莖位,葉亦冇特別修剪,就算外圍老葉死了,還有頂芽的小葉補救!不知呢個做法是否不當?我希望大家都能插莜成功! 20180608_163253.jpg 20180608_163259.jpg 20180608_163323.jpg
回復

v_v217 發表於 2018-6-8 18:09:24 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-8 17:01
小雷子請教B大大!係咪我呢邊出左問題,所以花友唔能夠插葉成功呢?
現在所有枝條插 ...

應該唔係大大問題, 可能天氣太熱, 上星期收到小苗時你仲問我小苗有冇熱到變梅菜添, 當時見小苗D葉軟軟地諗住浸下水就冇事, 可惜浸左幾日就見枝條開始發黑  
回復

123下一頁