下午茶時間……Sinn.stone's nate 枝條分享(完)

作者: 小雷子 發表于 2018-6-6 15:23:05
9969 236
alexkai 發表於 2018-6-26 13:58:14 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-26 12:17
建議在帖中加枝條種植指引,教花友收到枝條後如何處理,浸水入温室~出根莖大轉入濕泥……等。 ...

雷大也有叮囑我:
約2日換一次水,記得要清潔埋杯仔!乾淨水多氧氣易出根,出根后就可以入泥種!

但見浸水浸到葉軟軟  怕太濕會C.
心急轉入泥種,就出事了,爛了片大葉  
想請教墨綠色卷曲了的葉會有可能回復正常嗎?
回復

rumer 發表於 2018-6-26 13:59:46 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-26 11:33
小雷子琴晚發現大廳嘅冷氣壞左!如果要搭棚修理……真係想死啦!
我都發現迷岩入泥 ...

咁熱先黎壞冷氣~~~而且搭棚費用應該不便宜。。。無啦啦又要大出血。。。

我迷岩插泥成效麻麻。。。死的多。。。浸水好像效果較穏陣啊
之前花貓蟲蟲浸水發芽好成功~
但不知道是不是有些買回來的蟲蟲質素不好~
發現一浸水就起毛毛會變軟皮蛇一拎上黎睇鱗莖一片片甩晒出黎。。。
所以反而貓貓蟲我又用返大家教的舊方法放上泥面入溫室等佢慢慢發芽~

跟著AV。。。浸水出芽是OKAY 的。。。但落盆之後中心點好易變啡的。。。不像有蟲害。。。不知是不是太熱了~
大部份都長不好。。。
所以都係疊埋心水種迷岩,喜蔭同貓貓啦 

我同你一樣...AV。。。浸水出芽是OKAY 的。。。但落盆之後就變啡的。。再死埋  發表於 2018-6-29 09:36
回復

rumer 發表於 2018-6-26 14:02:55 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-6-26 13:05
我最近都浸緊紫羅蘭葉,冇入温室嗰D C晒,有入温室嗰D開始出根同葉仔

好好呀~我之前都係將所有葉仔連試飲杯放入溫室等長根~
大部份都成功的好少爛葉~只是等長根同苖仔真係一等就幾個月~
而家屋企啲AV半生不死~
就算有花冧都跑色或燶晒了~
心灰意冷之下。。。
AV繼續種~
然後心思多花在其他花花上~HAHAHAHA
回復

tarepanda817 發表於 2018-6-26 14:14:13 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-26 13:59
咁熱先黎壞冷氣~~~而且搭棚費用應該不便宜。。。無啦啦又要大出血。。。

我迷岩插泥成 ...

虫虫我都試過溶左,而家改用少D水浸+ 噴濕虫身!
回復

雙魚座 發表於 2018-6-26 14:14:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-26 13:55
我想放棄嘅有…… 怕醜草, 頭花蓼,種得唔靚喜蔭 ,重複咗嘅av!

怕醜草, 頭花蓼,這些愛陽光的,室內唔好種啦!去郊區看吧!喜蔭 ,av分享出去有人要的,但記得寫小心根粉、葉蟎。
回復

rumer 發表於 2018-6-26 14:16:37 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-6-26 14:14
虫虫我都試過溶左,而家改用少D水浸+ 噴濕虫身!

又學到野~!
下次有新蟲要試下先~
我以為夏天唔適合浸蟲全部比我浸到散晒。。
回復

tarepanda817 發表於 2018-6-26 14:28:42 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-6-26 13:58
雷大也有叮囑我:   
但見浸水浸到葉軟軟  怕太濕會C.
心急轉入 ...

我會用保鮮紙墊住泥面,咁D葉就唔會俾泥整爛
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 14:49:44 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-26 14:14
怕醜草, 頭花蓼,這些愛陽光的,室內唔好種啦!去郊區看吧!喜蔭 ,av分享出去有人要的,但記得寫小心根 ...

用好多方法,都唔能夠打敗啲害蟲!又倦又灰心!唔數唔知,原來係短短一年裡,我由20幾盆AV開始,變左有過百盆植物!太恐怖!係時候要斬手指戒買花先得啦!
回復

新手小麗 發表於 2018-6-26 15:37:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-26 14:49
用好多方法,都唔能夠打敗啲害蟲!又倦又灰心!唔數唔知,原來係短短一年裡,我由20幾盆AV開始,變左有過 ...

有過百盆咁多,,想問下百菌清能否用於苦苣苔,定期加少少係水然後淋花得唔得呢?
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 16:39:04 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-6-26 15:37
有過百盆咁多,<span class="emoji emoji1f44d"></span>,想問下百菌清能否用於苦苣苔,定期加少少係水然後淋花得唔得呢? ...

我未試過用,睇下有冇花友用過,先可以答到你!
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 20:54:12 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-6-26 12:11
夏天壞冷氣真係熱C人!

超開心!經朋友介紹,揾左個蜘蛛俠嚟屋企整冷氣!唔洗搭棚,睇住佢爬出窗果刻,真係驚心動魄!最后比錢時,我問佢攞卡名時,佢話:你咪貼在係雪櫃囉! 原來佢係來自呢間公司嘅,跟住就話,再收平多我$200!
實在慳唔少錢!非常感恩!
回復

B17 發表於 2018-6-26 21:08:23 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-6-26 15:37
有過百盆咁多,<span class="emoji emoji1f44d"></span>,想問下百菌清能否用於苦苣苔,定期加少少係水然後淋花得唔得呢? ...

百菌清只殺真菌,並非乜菌都殺到,苦科冇特別需要百菌清
回復

新手小麗 發表於 2018-6-26 21:19:52 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-26 21:08
百菌清只殺真菌,並非乜菌都殺到,苦科冇特別需要百菌清

Haha, 見佢叫 "百菌"清,以為好勁, 多種菌都殺到添
回復

雙魚座 發表於 2018-6-26 23:08:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-26 14:49
用好多方法,都唔能夠打敗啲害蟲!又倦又灰心!唔數唔知,原來係短短一年裡,我由20幾盆AV開始,變左有過 ...

過百植物。我計室內外都是幾十品種。
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 23:19:37 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-26 23:08
過百植物。我計室內外都是幾十品種。

你誤會啦!不是品種,而是過百盆小花咋!
回復

rumer 發表於 2018-6-26 23:22:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-26 23:19
你誤會啦!不是品種,而是過百盆小花咋!<span class="emoji emoji1f605"></span>

偷偷說。。我們也已過百了很久。。
就無眼睇無眼睇~
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 23:25:41 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-26 23:22
偷偷說。。我們也已過百了很久。。

哈哈!恭喜晒!大家都已躋身成為百萬富翁之列!
回復

Yoki 發表於 2018-6-27 07:41:08 來自手機 |顯示全部樓層
雷百萬:之前少許濕的葉片已全黑故全剪️,附上近照:
回復

alexkai 發表於 2018-6-27 08:21:02 來自手機 |顯示全部樓層
Yoki 發表於 2018-6-27 07:41
雷百萬:之前少許濕的葉片已全黑故全剪<span class="emoji emoji2702"></span>️,附上近照:

我是第一次種苦科植物,以種多肉植物的經驗看來,這些黑葉是因為植物生長時養份消耗,將最底最老的葉吸收了。對嗎?
如果是因為泥濕爛葉,爛葉不會這樣完整的。我Nate 的葉沾到泥的部分葉片會爛到消失了,但沒沾泥的半片葉還健在。
請大大指教
回復

rumer 發表於 2018-6-27 09:34:59 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-26 23:25
哈哈!恭喜晒!<span class="emoji emoji1f602"></span>大家都已躋身成為百萬富翁之列!<span class="emoji emoji1f64c"></span> ...

Haha 就鍾意起上黎就會瘋狂咁種~間屋就快變左森林咁啦~
看到花友叫妳雷百萬我笑左~
個名好霸氣但都好順口~真係襯喎~Hahahaha
回復