蝴蝶蘭竭斑病

作者: GP01-Fb 發表于 2018-6-1 00:22:17
3649 20
夏天才剛剛開始已經出事了, 還以為今年可以順利過渡,可能是我太天真。

請問這是竭斑病嗎? 可否教教我應該如何處理?謝謝各位!

這是買返嚟還不夠兩個月的蝴蝶蘭, 第一塊葉的切口不是我切的,本來就有。 其實關唔關事?下次唔敢買有切口的花了。
viedoo 發表於 2018-6-1 08:26:16 |顯示全部樓層
天氣熱,水噴到葉都有可能出現
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-1 10:25:45 來自手機 |顯示全部樓層
viedoo 發表於 2018-6-1 08:26
天氣熱,水噴到葉都有可能出現

多謝回覆,但看來情況不是這麼樂觀。今朝睇番有啲地方凹曬, 今朝趕住返工冇影相,晏啲補番。 我最怕係病毒,因為聽講病毒係冇得醫嘅,一定要銷毀。 不過還好,只來到我家兩個月,沒有感情,只是肉赤, 荷包有點痛。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-1 17:45:17 來自手機 |顯示全部樓層

補幾張相,是病毒嗎? 還是菌或者焗親呢? 尋晚發現已經隔離了
回復

Penwong 發表於 2018-6-1 18:47:51 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-1 17:45
補幾張相,是病毒嗎? 還是菌或者焗親呢? 尋晚發現已經隔離了

做下殺菌先,如果無擴大惡化軟腐葉片可保留,最重要係通風,如果無乜風到要加風扇仔吹下,吹到佢輕輕攞動葉片就成。
回復

Sumbie 發表於 2018-6-1 18:59:02 來自手機 |顯示全部樓層
我通常有乜嘢事都會用百菌清噴下先。touchwood 暫時多數都會好轉
回復

taxitang 發表於 2018-6-1 20:19:57 |顯示全部樓層
應該中菌,葉片冇得保留,邊塊有剪邊塊,剪深啲,只要唔死,葉可以生番,中菌二、三日內可以全感染全株。剪清再殺菌,唔好曬,通風,唔太濕,乾透才淋水。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-1 20:37:50 來自手機 |顯示全部樓層

多謝咁多位回覆, 其實我尋晚就應該剪葉,但係有少少貪心,想睇清楚啲,想學下嘢。 因為軟腐病我見過,葉片是軟的。但這次葉片是硬的,有點像書上所說的歇斑病,也有點像病毒, 所以想 趁呢個機會睇清楚啲,不過而家剪㗎喇,如果唔係救唔返㗎啦。 多謝咁多位,希望之後無事。

期待開花時~  發表於 2018-6-1 20:55
回復

Sumbie 發表於 2018-6-1 21:20:03 來自手機 |顯示全部樓層
收回來的病株,狠心剪了病葉!再全株用百菌清!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-1 21:34:31 來自手機 |顯示全部樓層
其實我冇百菌清,苦楝油係咪唔夠勁?聽日去日本城買支花寶蘭花殺菌液得唔得?
回復

Sumbie 發表於 2018-6-1 21:50:54 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-1 21:34
其實我冇百菌清,苦楝油係咪唔夠勁?聽日去日本城買支花寶蘭花殺菌液得唔得? ...

我記得好似係陳X記老闆同我講過, 三x苦楝油其實真正嘅成份好少,我之前每次用的份量都要好多,好快用完(我用於其他植物)。後來買咗呢個,好似強勁一啲!不過當然就貴啲
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-1 22:09:02 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-1 21:50
我記得好似係陳X記老闆同我講過, 三x苦楝油其實真正嘅成份好少,我之前每次用的份量都要好多,好快用完 ...

多謝介紹,等我下次留意下。 屋企附近買唔到百菌清, 都係聽日去日本城買支X寳殺菌藥頂住先。 之前因為屋企有小朋友,一直都唔想用農藥, 不過而家小朋友開始大,安心啲。
回復

LONGLIFE 發表於 2018-6-1 22:33:42 |顯示全部樓層
看圖應該是曬傷或高熱影响,引致霉菌入侵,要時刻留意剪口有沒有結焦,若未,就要再往下剪,若想消毒,可嘗試用火酒,但要小心,要即噴即浸水。

謝謝你  發表於 2018-6-1 22:42
回復

Penwong 發表於 2018-6-2 07:13:03 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-1 21:34
其實我冇百菌清,苦楝油係咪唔夠勁?聽日去日本城買支花寶蘭花殺菌液得唔得? ...

其實苦楝油唔錯,我都用緊,殺蟲菌都得。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-2 07:53:57 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-6-2 07:13
其實苦楝油唔錯,我都用緊,殺蟲菌都得。

係呀,尤其是佢比較低毒。 你知啦,開藥都係去廁所或者廚房。喺正屋企人啲牙刷旁邊開,始終有啲擔心。

同埋苦練油好似係防蟲為主,然後也可以殺真菌 ,但好似不能殺細菌。有時都唔知自己啲花係邊種病。
回復

corina 發表於 2018-6-2 08:40:50 來自手機 |顯示全部樓層
屋企有貓貓,防蟲用護花神,暫時不錯,初春噴過一次,而家都無蟲

多謝介紹  發表於 2018-6-2 10:32
回復

Sumbie 發表於 2018-6-2 14:41:41 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-2 07:53
係呀,尤其是佢比較低毒。 你知啦,開藥都係去廁所或者廚房。喺正屋企人啲牙刷旁邊開,始終有啲擔心。

...

Neem oil 其實係殺菌、病毒、真菌,其實本身我係用來做居家必備的良藥,自己皮膚有事都會用佢!不過我唔知道農業用的純度有幾高,所以我主要都係用冷壓天然的,好多地方都有得買

多謝資料^^  發表於 2018-6-2 15:34
回復

nightscrawler 發表於 2018-6-11 11:26:33 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-2 07:53

...

唔好係廚房攪啦, 太近食物既地方唔係幾好. 有冇露台或者浴缸企缸之類既地方呢?
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-11 11:41:36 來自手機 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2018-6-11 11:26
唔好係廚房攪啦, 太近食物既地方唔係幾好. 有冇露台或者浴缸企缸之類既地方呢? ...

我本來已經擔心,畀你咁講一講仲驚,哈哈。
你講得啱,都係唔好喺廚房攪, 好彩我最毒都係苦楝油。
這幾天剛好在研究以稀釋雙氧水殺菌,唔知是否可行。
回復

nightscrawler 發表於 2018-6-11 13:14:27 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-11 11:41
我本來已經擔心,畀你咁講一講仲驚,哈哈。
你講得啱,都係唔好喺廚房攪, 好彩我最毒都係苦楝油。
這幾 ...

雙氧水殺菌應該OK喎, 見外國youtube啲影片, 有唔少外國人用, 我自己就未試過
回復

12下一頁