返回列表 發新帖

有關化學肥料的分別和用處

作者: 長不大的迷你花 發表于 2018-5-31 02:52:52
6444 39
icesea 發表於 2018-6-4 00:09:33 |顯示全部樓層
長不大的迷你花 發表於 2018-5-31 17:07
仲有個問題 點解花期唔可以用磷酸二氫鉀?

不是所有植物都是花期不能用磷酸二氫鉀的!

參考:http://www.360doc.com/content/15/0331/02/2016686_459441215.shtml
回復

icesea 發表於 2018-6-4 00:18:32 |顯示全部樓層
長不大的迷你花 發表於 2018-6-1 06:33
我d鷄屎肥係日本城買 放係盆的底部1-2寸位 接觸唔到根 呢個方法我網上學 不過唔明放係底有乜用 都吸收唔 ...

日本城有這東西賣???我沒見過!

不過問題是,你種的植物,有必要用到鷄屎做底肥嗎???要這麼多肥料幹嘛?

還有肥料這東西,不一定放在泥中,如你的水溶性化肥,可稀釋後噴灑在葉面吸收的!
回復

長不大的迷你花 發表於 2018-6-5 00:05:06 來自手機 |顯示全部樓層
sammy 發表於 2018-6-3 23:49
對, 會漸氧化為無效的三價鐵:

12 FeSO4 + 3 O2 → 4 Fe2(SO4)3 + 2 Fe2O3

呢個化學作用使唔使加熱?
回復

sammy 發表於 2018-6-5 00:27:30 |顯示全部樓層
長不大的迷你花 發表於 2018-6-5 00:05
呢個化學作用使唔使加熱?

生鏽係放熱反應。有次我在花寶買了這種鐵肥,不透光紙袋包裝的。結果買了一堆鐵鏽。
回復

icesea 發表於 2018-6-5 01:23:34 |顯示全部樓層

其實,喜歡酸性土壤的植物,才需要用到鐵肥,例如:馬尾松、雲杉、冷杉、落葉松,開花植物有雲南山茶、杜鵑、吊鐘花、梔子花、柑橘類、茉莉花、白蘭花等。這類植物多分佈於pH值較小的土壤上(pH入值小於6.8),其灰分中往往含鐵、鋁等成分較多,含鈣甚少。

人工栽植這類植物時,需要調配中性及微酸性土壤,植物才能正常生長及長得茂盛。

土壤酸鹼度不對可能害死你的植物!
回復

icesea 發表於 2018-6-5 01:30:22 |顯示全部樓層
雞糞肥pH是偏鹼,又要買鐵肥!如果一起使用真是不得了!
回復

長不大的迷你花 發表於 2018-6-5 08:28:28 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-6-4 00:18
日本城有這東西賣???我沒見過!

不過問題是,你種的植物,有必要用到鷄屎做底肥嗎???要這麼多肥料 ...

日本城有雞屎肥 好臭架。
我種迷你玫瑰 比較喜肥
水溶肥在花期噴澆 會縮短花期 所以我只灌根
回復

長不大的迷你花 發表於 2018-6-5 08:30:32 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-6-5 01:30
雞糞肥pH是偏鹼,又要買鐵肥!如果一起使用真是不得了!

原來雞屎肥係鹼性 今次用錯左底肥添
回復

長不大的迷你花 發表於 2018-6-5 08:32:17 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-6-5 01:23
其實,喜歡酸性土壤的植物,才需要用到鐵肥,例如:馬尾松、雲杉、冷杉、落葉松,開花植物有雲南山茶、杜鵑 ...

我係淘寶買咗支測試酸鹼嘅嘢 $20雞
用嚟參考吓 平平哋玩下都好
回復

icesea 發表於 2018-6-6 02:47:23 |顯示全部樓層
長不大的迷你花 發表於 2018-6-5 08:30

所以之前我說不是所有植物都適合用雞糞肥!

雖說玫瑰比較喜肥,但小心施肥過量導致玫瑰死亡!
回復

ic3b34r 發表於 2018-6-6 17:23:36 |顯示全部樓層
長不大的迷你花 發表於 2018-6-5 08:32
我係淘寶買咗支測試酸鹼嘅嘢 $20雞
用嚟參考吓 平平哋玩下都好 ...

可否PM LINK給白熊,謝謝
回復

ic3b34r 發表於 2018-6-6 17:24:26 |顯示全部樓層
長不大的迷你花 發表於 2018-6-5 08:30

只要下次淋花時加返少少醋(1~2滴)就可以幫到D
回復

icesea 發表於 2018-6-6 23:28:25 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-6-6 17:23

你可以在淘寶搜尋「土壤檢測儀」
綠色的是三合一,檢測:濕度、光照度、pH值
黃色那個比較新式是四合一,檢測:濕度、光照度、pH值、温度
回復

ic3b34r 發表於 2018-6-7 09:52:01 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-6-6 23:28
黃色那個比較新式是四合一, ...

謝謝您,白熊遲D買返幾隻先
回復

長不大的迷你花 發表於 2018-6-7 16:09:34 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-6-6 23:28

我都有綠色個支三合一 佢聲稱唔使用電 主要比大盤小小嘅植物用

小盆栽我就用小米花花草草監察儀 佢有提示功能唔錯 可以由手機監察 啱晒我呢啲懶人用
回復

長不大的迷你花 發表於 2018-6-12 22:23:49 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-6-6 17:23

就係呢支野 好大支下 大花盆啱用 你想淘寶搵下好多人買 我得兩個大花盆 所以只係買咗兩支
我細花盆用小米個支 有十支
回復

icesea 發表於 2018-6-16 09:17:28 |顯示全部樓層
你說的《花花草草檢測儀》細的貴過大花盆用的那一支!可能,不是人人種大盆的花,小盆的最多!
回復

月鏡十夜 發表於 2018-7-2 07:34:09 |顯示全部樓層
分別只是鉀, 鐵與氮肥的不安定化學公式
通常是遇水會溶於水, 才與氫, 氧之類發生化學反應還原成可被植物吸収的鉀, 鐵與氮

有機物主要是氮元素, 只有殼主要才是鈣元素
通常都是看其次, 例如蕉皮氮之後是鉀高,
回復

月鏡十夜 發表於 2018-7-2 07:40:42 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-6-7 00:28

很多人都説水族用的用幾次就不准要重新調機, 這種又如何?
一直都想用, 但又怕用幾次就要調機, 主要是怕麻煩
回復

月鏡十夜 發表於 2018-7-3 10:15:32 |顯示全部樓層
長不大的迷你花 發表於 2018-6-12 23:23
就係呢支野 好大支下 大花盆啱用 你想淘寶搵下好多人買 我得兩個大花盆 所以只係買咗兩支
我細花盆用小米 ...

請問能幫忙試試塘泥的pH値嗎?
花店出售那種塘泥
回復