新成員開花仙人球

作者: taxitang 发表于 2018-5-30 21:45:06
4795 131
小蘑菇 發表於 2018-6-5 11:55:51 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-5 10:59
啱,目標當然不能定得太高,甚可以一步登天,理應一步一步邁向目標,顺其自然,先收師姐的贈送,再吸纳没 ...

應該好快變大戶, 最怕你無位  
taxitang 發表於 2018-6-5 15:39:46 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-5 11:55
應該好快變大戶, 最怕你無位

好怪,養花的位置初時可以放10盆,不久,同一位置可以放15盆,再遲啲,20盆也可以,到時再算。
小蘑菇 發表於 2018-6-5 17:55:27 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-5 15:39
好怪,養花的位置初時可以放10盆,不久,同一位置可以放15盆,再遲啲,20盆也可以,到時再算。 ...

你就好啦, 有叮噹百寶袋, 可以有法寶變地方
taxitang 發表於 2018-6-5 18:22:30 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-5 17:55
你就好啦, 有叮噹百寶袋, 可以有法寶變地方

你錯了,不是將地方變,而足每盆佔的地域缩小了。
corina 發表於 2018-6-5 19:09:42 來自手機 |顯示全部樓層
我明,成日話滿,但買咗又攝得入
小蘑菇 發表於 2018-6-5 19:58:44 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-5 18:22
你錯了,不是將地方變,而足每盆佔的地域缩小了。

哈哈! 我仲唸住叫你教我

taxitang 發表於 2018-6-5 21:19:02 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-5 19:09

這個道理,任何一個資深的花友、肉友都一定經歷過,心諗爆滿唔再買,轉頭看見喜歡的,又心諗現在唔買就冇得買,買左先算。
taxitang 發表於 2018-6-5 21:31:38 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-5 19:58
哈哈! 我仲唸住叫你教我

其實唔史我教,大部份肉友都懂,話完爆棚唔再買,見到喜歡都係要買。
taxitang 發表於 2018-6-6 11:10:30 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-5 19:09

我妹妹有株不知名的仙人球,晚上開,白花,已種了三十年左右,因光照不夠,由仙人球變了仙人柱,而中間的植株老頭也開始枯萎,後來搬入我的埸,先固定老株,再用它的子株傍左右,理應生長唔錯,但不幸被人盗竊了,只剩跌在旁邊的三粒側芽,現在大约乒乓球大細左右。

晚上開白花

晚上開白花

三十年由球變柱

三十年由球變柱
corina 發表於 2018-6-6 17:32:07 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-6 11:10
我妹妹有株不知名的仙人球,晚上開,白花,已種了三十年左右,因光照不夠,由仙人球變了仙人柱,而中間的 ...

真係唔明點解做小偷,良心去哪裡?我在雀鳥公園的朋友都話,佢D花成日比人偷,非常激氣,你妹妹的仙人球更是30年時間和心機,而家人心真係差
corina 發表於 2018-6-6 17:35:14 來自手機 |顯示全部樓層
粉花草球
小蘑菇 發表於 2018-6-6 18:13:26 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-6 11:10
我妹妹有株不知名的仙人球,晚上開,白花,已種了三十年左右,因光照不夠,由仙人球變了仙人柱,而中間的 ...

吓,乜 d 人心地咁唔好嫁, 偷左嗰心都唔安樂啦, 不過話時話, 我又真係無唸過仙人掌都會有人偷, 係咪棵仙人掌開緊花, 太靚了, 凡人也忍受唔到, 變左小偷
taxitang 發表於 2018-6-6 18:44:54 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-6 17:32
真係唔明點解做小偷,良心去哪裡?我在雀鳥公園的朋友都話,佢D花成日比人偷,非常激氣,你妹妹的仙人球 ...

感覺好多人未必處心積累去偷,而是看見冇人看管,刹那貪念而起。
taxitang 發表於 2018-6-6 18:45:36 |顯示全部樓層

真美,靚花。
taxitang 發表於 2018-6-6 18:47:56 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-6 18:13
吓,乜 d 人心地咁唔好嫁, 偷左嗰心都唔安樂啦, 不過話時話, 我又真係無唸過仙人掌都會有人偷, 係咪 ...

花場朋友懷疑偷走煲湯,而且一些工具也不見了。
現現在加了攝錄機,沒有再發生了。
taxitang 發表於 2018-6-7 14:06:15 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-4 13:37
朋友介紹,已溝好,買已加有德國泥炭土的,小苗要多水,16元包郵啊,好便宜 ...

大小不同顆粒已準備,普通膠盆仔花場已有。
corina 發表於 2018-6-7 14:24:00 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-6 18:13
吓,乜 d 人心地咁唔好嫁, 偷左嗰心都唔安樂啦, 不過話時話, 我又真係無唸過仙人掌都會有人偷, 係咪 ...

唔屬於自己的嘢,不可以起貪心,做人基本原則
corina 發表於 2018-6-7 14:26:19 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-7 14:06
大小不同顆粒已準備,普通膠盆仔花場已有。

種蘭花的太大,墊底吧
taxitang 發表於 2018-6-7 15:58:38 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-7 14:26
種蘭花的太大,墊底吧

通常蘭石是用來種十二卷放盤底。
還有重要問題,請問仙人球是否不需要年半至兩年換植料,十二卷的資料通常好多時提起換植料,但 仙人球資料很少提及換植料。
corina 發表於 2018-6-7 18:21:29 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-7 15:58
通常蘭石是用來種十二卷放盤底。
還有重要問題,請問仙人球是否不需要年半至兩年換植料,十二卷的資料通 ...

我睇過前A大講,應該一年換一次,最多2年換一次,但我懶,3-4年先換