十字繡@Scar

作者: Scar 发表于 2018-5-28 23:45:56
11162 101
Sumbie 發表於 2018-7-13 22:07:31 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-7-13 16:19
多謝你讚賞~~但有時候會突然無mood...停工不幹~~
我都已經成個月無攞起過支針了~~~ ...

非常明白!我自己都係咁,有心情就會突然間好多創作,冇心情就可以等幾個月至一兩年先pick up返
Scar 發表於 2018-7-16 20:50:51 來自手機 |顯示全部樓層

天使又被置於牆角...
這兩天決定繡幅小品來滿足一下
今次挑選了Michael Powell的希臘小島
4900針, 滿繡, 預計用36小時來完成
16/07 繡了8小時的進度

18/07 繡了16小時...手上的繡線用畢, 要明天下午賣家有空才能取新的繡線...

20/07 23小時之後...想不到背景居然要花了七小時才能完成

22/07 用了27小時來完成所有滿繡

23/07 最後的5.5小時用在backstitch上, 大功告成!!

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2018-7-17 08:56:06 |顯示全部樓層
咁咪可以當牆畫咁掛, 去欣賞
Scar 發表於 2018-7-17 09:43:15 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-7-17 08:56
咁咪可以當牆畫咁掛, 去欣賞

多謝水母大大賞分~~~
呢幅細細幅~~可以掛牆~~或者整成小cushion黎墊手~
Scar 發表於 2018-7-19 13:21:14 來自手機 |顯示全部樓層

等待繡線..本來可以休息一天…但竟然手痕難奈
再來一幅Michael Powell的 mini Vencie
開展另一個36小時之旅

19/07 首8小時的進度
Scar 發表於 2018-7-28 15:14:13 來自手機 |顯示全部樓層
第一次整腕塾, 很滿意

評分

查看全部評分

Scar 發表於 2018-7-30 19:41:35 來自手機 |顯示全部樓層

個腕塾實在太靚了~~打算繡返一個比自己
出發前繡好了細小部份~~留返大塊的天空及白屋仔~~方便旅行時繡~~希望回程時可以繡好~~

第一次係飛機上做十字繡…飛機有時都幾震...其實都幾難做到十字繡

旅行已經過左一半...唔知繡唔繡得切呢?
Scar 發表於 2018-8-9 20:56:23 來自手機 |顯示全部樓層
估唔到我可以係印度既local bus上做到十字繡...

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2018-8-10 08:59:34 |顯示全部樓層
去印度邊樹玩呀?  我都想去呀, 但老公唔俾, 話驚危險喎
Scar 發表於 2018-8-11 00:45:11 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-8-10 08:59
去印度邊樹玩呀?  我都想去呀, 但老公唔俾, 話驚危險喎

我今次主要去畫畫, 十五天都留在Udaipur, 另外三天去了Bundi and chittorgarh

農曆年假時去齊德里, 泰姬陵,四色城(Jaipur, Udaipur, Jodhpur, Jarsalmer) 同Pushkar, 全部都係旅遊區加上係旺季, 有時見外國人仲多過本地人, 特別係Pushkar同Udaipur.

第一次去印度, 乜都擔心餐死, 搭火車只買頭等, 買唔到都一定要買有AC既2A或3A位, 當地人搭的火車卡我地唔敢踏足...

頭幾日真係神經好緊張, 但慢慢我地發現其實旅遊區都好安全, 當地人亦都好友善及好樂於幫人(tuk tuk司機除外), 尤其去到Udaipur, 又有得學畫畫, 上烹飪班, 畫下heena, 覺得好開心, 個人都開始無咁緊張, 當然仍然要小心個人安全..

相對於安全問題, 我最難頂的是搭長途夜火車或巴士, 因為我點都訓唔著...

第二同第三次都係自己一個人過黎, 目的都係學畫畫,係孟買同德里都有飛機直到Udaipur, 價錢亦得划算,從此我就放棄了搭長途夜火車了!!

其實印度無想像中咁危險, 只係你唔去貧窮區, 夜晚唔好去無乜人又無乜燈既地方, 睇路不要踏牛糞, 住好一點既酒店, 生冷野唔好食, 簡單講即係去一個比較豪華一點既旅行, 係印度都可以玩得好開心…

當然衛生不佳是不爭的事實, 隨街被人搭訕也是家常便飯, 但我也識了不少印度朋友, 畫完畫就去搵佢地吹水..我知道我唔會睇到印度真實的另一面, 但作為一個旅客, 安全地遊覽神往已久的四色城, 我已心滿意足..

印度最美的北部仍然在我的Travel List上, 當地人形容那裡是接近天堂的地方; 最友善的南部我只去了孟買, 或許要有機緣巧合便會去; 至於最混亂而又最真實的加爾各答或許未必敢踏足...

好奇怪...孟加拉的Dhaka在最安全的城市龍虎榜上排行尾二(最尾係巴基斯坦), 我也覺得完全沒有問題, 仲去左兩次..但加爾各答就沒有膽量到訪...或許有一日我去完加爾各答會同你講...其實果邊都唔係想像中咁差...

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2018-8-14 17:37:12 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-8-11 00:45
我今次主要去畫畫, 十五天都留在Udaipur, 另外三天去了Bundi and chittorgarh

農曆年假時去齊德里, 泰姬 ...

非常實用有用的分享啊~ 謝謝你, 我forward俾我老公睇下先
Scar 發表於 2018-8-15 00:09:54 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-8-14 17:37
非常實用有用的分享啊~ 謝謝你, 我forward俾我老公睇下先

講真...踏出第一步真係好難...如果唔係朋友話一齊去...我都未必敢來這裡自由行(唔知點解去孟加拉果時無咁多野擔心...可能香港無乜報導佢既負面新聞)

今日畫畫撞到一個韓國女仔(呢邊好多韓國人同法國人), 佢話濟洲佢去過四次, 但印度卻去過五次...

4日前識左一個韓國男仔...唔知係印度邊個地方既hostel被人偷左錢(都唔知係印度人偷定係其實住客偷)...呢幾日都在老師家中搭食...明天才離開...

各人有不同既際遇及喜好...不論遇到什麼事情...最緊要是安全..有時錢可以買到的安全及方便就不要慳.…
Scar 發表於 2018-8-15 00:12:14 來自手機 |顯示全部樓層

早餐又繡...

晚餐又繡...

望落去好似無乜進展...因為只剩白色的部份..繡左都唔多起眼

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2018-8-15 08:37:03 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-8-15 00:09
講真...踏出第一步真係好難...如果唔係朋友話一齊去...我都未必敢來這裡自由行(唔知點解去孟加拉果時無咁 ...

係喎, 有同行會安心D, 有個照應. 我的朋友去印度都是學yoga 或身心靈修行, 他們跟你講的一樣, 大至都很安全, D 人很友善, 失錢財反而事小.

近年我離港都係為了學習, 少了遊歷, 但多左另一些成長.  
Scar 發表於 2018-8-16 12:21:14 來自手機 |顯示全部樓層

今日開始做backstitch, 即係要用多六個鐘就可以完成, 仲有三日, 應該可以趕得切完成
小雷子 發表於 2018-8-16 20:16:24 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-8-16 12:21
今日開始做backstitch, 即係要用多六個鐘就可以完成, 仲有三日, 應該可以趕得切完成
...

師姐加油!backstitch最后一步,畫龍點精!我都好鐘意呢幅藍白小屋!
Scar 發表於 2018-8-16 22:17:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-16 20:16
師姐加油!backstitch最后一步,畫龍點精!我都好鐘意呢幅藍白小屋!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

今日都畫到七點...@@
轉機要等6個鐘, 應該整得切
Scar 發表於 2018-8-18 22:07:19 來自手機 |顯示全部樓層

畫完畫,專心做埋幅十字繡, 高空三萬尺永遠是藍天白雲

孟買機場繼續繡

過左海關後開左肚痛....估計是剛才那程飛機餐引發...沒有心機同精神繼續繡
Scar 發表於 2018-8-20 23:02:04 來自手機 |顯示全部樓層
完成了!!

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2018-8-21 08:37:11 |顯示全部樓層
喜歡藍白為主的這幅

係呀~~望落去好舒服~~~  發表於 2018-8-21 10:47