新手一問,茉莉花有蟲

作者: Xdlgloria 發表于 2018-5-28 16:56:17
2259 8
新手一問,上星期在花墟買了茉莉花,本來陸續開花,但今天淋水時發現有一條蟲,請問可以用辣椒水防蟲和殺死嗎?
yunge0 發表於 2018-5-28 22:02:19 來自手機 |顯示全部樓層
發現什麼蟲? 相看不到蟲?
回復

Xdlgloria 發表於 2018-5-29 11:29:31 來自手機 |顯示全部樓層
琴晚噴完辣椒水後搵唔到,可能要沖根先出黎
回復

B17 發表於 2018-5-29 12:15:04 |顯示全部樓層
一條咁多,見到就捉,見唔到咪由得佢,人既破壞力比蟲更大
回復

sarshk2014 發表於 2018-5-29 13:14:33 來自手機 |顯示全部樓層
捉蟲都係種花嘅一種樂趣泥架!就好似馬騮同馬騮捉蚤一樣咁囉!就係靠依種方法培養感情架!
回復

gita 發表於 2018-5-29 13:35:52 |顯示全部樓層
茉莉蟲通常藏在花蕾內, 你見花蕾發紫色或形狀爛爛地, 就可能蟲仔已經食緊個香甜花蕾. 通常新買的茉莉會送蟲仔.  不過除完蟲之後都好少再有蟲. 茉莉很好養, 30度以上就會開香花. 一定要淋好多水. 夏天加滿碟底水都吾驚浸親.
回復

小雷子 發表於 2018-5-29 13:38:09 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-5-29 13:14
捉蟲都係種花嘅一種樂趣泥架!就好似馬騮同馬騮捉蚤一樣咁囉!就係靠依種方法培養感情架! ...

唔想培養呢D感情囉!
回復

sarshk2014 發表於 2018-5-30 12:45:35 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-29 13:38
唔想培養呢D感情囉!

有時真係唔到你唔想架!就好似我盆迷你玫瑰咁… …真係聞者傷心聽者流淚架!
回復

Xdlgloria 發表於 2018-6-1 20:48:39 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝,已經見唔到蟲仔,但矖左半日已經變到咁,仲跌咗好多朵,係咪太曬呢?
回復