小小喜蔭

作者: Lavendercandy 發表于 2018-5-27 14:22:11
3433 43
小雷子 發表於 2018-6-21 23:17:57 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-21 23:02
喜蔭細棵時,晚上全部入盒,每片葉都好靚。但大了沒位入温室,真是差咗,葉黃又曲咗。
silv ...

魚魚!我發現紫花好利害,連小走莖都有花冧!反而Blue nile冇咁多!會吾會係另一隻呢?
回復

goldenwah 發表於 2018-6-21 23:26:05 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-6-21 22:29
Gold大大,最最起初係放窗邊,成個冬天silver sky 既葉都卷卷地,後來放無咁光地方,新生的葉開始平展少 ...

呢到有好多種喜蔭高手啊,我都係初哥。
冬天我d喜蔭都謝曬,果時就留左走莖夏天再種過,而家生得好快啦,又出花了。好多大大都有花lu。
我種的silver sky係室外,通常2點前都有太陽,但都會有陰位。d葉生得好平又大塊啊。我覺得有太陽就易點出花。同埋我係同其他植物種埋一齊,咁可能濕度會高點,冇咁易一棵比太陽曬到乾曬啊。
如果噴水去葉面可能太陽曬就會變左曬燶左?? 我會建議噴水去泥土或者莖部會好點保濕。
回復

雙魚座 發表於 2018-6-21 23:28:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-21 23:17
魚魚!我發現紫花好利害,連小走莖都有花冧!反而Blue nile冇咁多!會吾會係另一隻呢?
回復

Lavendercandy 發表於 2018-6-21 23:31:43 來自手機 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2018-6-21 23:26
呢到有好多種喜蔭高手啊,我都係初哥。
冬天我d喜蔭都謝曬,果時就留左走莖夏天再種過,而家生得好快啦, ...

很好建議,我各種方法都會嘗試下,睇下邊種最適合!
回復

小雷子 發表於 2018-6-21 23:33:07 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-21 23:28
blue nile 和 fanny haggue 咁似可能一早便亂咗呢?總之是紫花。你又點分它們呢? ...

我棵Blue nile來自花大大!有寫名唔會亂!
回復

雙魚座 發表於 2018-6-21 23:35:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-21 23:33
我棵Blue nile來自花大大!有寫名唔會亂!

咁和那假傻豹花葉似唔似呢?
回復

小雷子 發表於 2018-6-21 23:42:07 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-21 23:35
咁和那假傻豹花葉似唔似呢?

假傻豹葉紋明顯,又長色比較綠!
Blue nile 葉紋短,色比較暗!
回復

雙魚座 發表於 2018-6-21 23:52:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-21 23:42
假傻豹葉紋明顯,又長色比較綠!
Blue nile 葉紋短,色比較暗!

當時收到你的傻豹時都覺和 fanny haggue 似的。不過無為意。 越種越似,還要一離開温室,葉不能平直。那張開花相,花頭大,分散葉形的不足。隻假傻豹都唔易種得靚的。
回復

小雷子 發表於 2018-6-22 00:00:57 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-21 23:52
當時收到你的傻豹時都覺和 fanny haggue 似的。不過無為意。<span class="emoji emoji1f62d"></span> 越種越似,還要一離開 ...

我兩隻都捲葉!不如我又寄 blue nile比你!睇下有冇分別!
回復

tarepanda817 發表於 2018-6-22 00:06:10 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-21 23:52
當時收到你的傻豹時都覺和 fanny haggue 似的。不過無為意。<span class="emoji emoji1f62d"></span> 越種越似,還要一離開 ...

我現在把fanny haggue及儍豹小苗一同用水苔種做一盆,睇睇下2款又唔多似樣,可能日對夜對卦!
回復

小雷子 發表於 2018-6-22 00:09:17 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-6-22 00:06
我現在把fanny haggue及儍豹小苗一同用水苔種做一盆,睇睇下2款又唔多似樣,可能日對夜對卦! ...

你棵傻豹係真定假先?
回復

tarepanda817 發表於 2018-6-22 00:11:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-22 00:09
你棵傻豹係真定假先?

傻豹來自花大
好似瀑布咁
回復

小雷子 發表於 2018-6-22 00:15:23 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-6-22 00:11
傻豹來自花大

真傻豹舆fanny haggue好明顯唔同!葉形及顏色好易分!
回復

tarepanda817 發表於 2018-6-22 00:20:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-22 00:15
真傻豹舆fanny haggue好明顯唔同!葉形及顏色好易分!<span class="emoji emoji1f601"></span>

Fanny Haggue葉好似比軟綠,D毛毛好似厚D,得真傻豹有花睇,其他仍須努力中
回復

小雷子 發表於 2018-6-22 00:25:21 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-6-22 00:20
Fanny Haggue葉好似比軟綠,D毛毛好似厚D,得真傻豹有花睇,其他仍須努力中 ...

見你越種越好!開花冇難度!
回復

tarepanda817 發表於 2018-6-22 00:31:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-22 00:25
見你越種越好!開花冇難度!<span class="emoji emoji1f4aa"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span>

種喜蔭最難搞係濕度,試過從温室放生,半日已經葉片軟,之後又要搬回温室!
回復

雙魚座 發表於 2018-6-22 11:57:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-22 00:00
我兩隻都捲葉!不如我又寄 blue nile比你!睇下有冇分別!

多謝!我不急的。慢慢啦!我反而想睇下你種到開花,花形又有什麼分別。努力!
回復

Lavendercandy 發表於 2018-9-30 19:26:34 |顯示全部樓層
仍然繼續看葉葉

水養的上星期開了
Episcia Jim's Specialty

評分

查看全部評分

回復

小雷子 發表於 2018-9-30 19:41:07 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-9-30 19:26
仍然繼續看葉葉

水養開花咁靚!唔錯!
我水種的唔多順利!可以分享心得嗎?
回復

Lavendercandy 發表於 2018-9-30 22:11:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-30 19:41
水養開花咁靚!唔錯!
我水種的唔多順利!可以分享心得嗎?<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

水種黎講,好似你先係專家播~
我喜蔭種得麻麻地咋,種左一年都無花開,不如你分享返心得比我啦
查實呢棵分享回來時已有小花苞,暫時水種,估唔到都開很成,好好彩!可能係我家今年唯一開既喜蔭花
回復