返回列表 發新帖

也嚟說說矮牽牛

作者: 呵呵笑 發表于 2007-9-16 12:44:51
20068 52
呵呵笑 發表於 2007-9-22 09:34:33 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-9-19 15:54 發表
我都鍾意播於苗盆>假植>定植;咁樣至少可以選擇到健康植株

咩咩,雖然會繁瑣啲,但效果會比較好。不過一些比較堪移植的我都係會偷懶用直播的方式,不過都會出錯,好似呢次Monse送我的月見草,我偷懶直播,又唔知應該一盆種幾棵,所以出左事啦,你睇
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-22 09:45:06 |顯示全部樓層
講到矮牽牛,又不得不再講下我依家最想要種的呢只“Million Bells”(百萬小鈴)。
         我在元朗的花店只見過一次,當時店主同我講叫只叫“太陽花”,我無出聲,俾錢後心中暗喜把它帶回屋企。
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-22 09:46:41 |顯示全部樓層
它的花型很像矮牽牛,但花比細花系列的矮牽牛仲細,很像是迷你型嘅矮牽牛,但細心觀察就會發現它的葉跟矮牽牛好唔同。市場上對它的名稱也千奇百怪,有…非洲矮牽牛、南美矮牽牛、舞春花、也有人用三得利Suntory公司推出的品種名Million Bells稱它為百萬鈴(或者百萬小鈴)。

對它的認識其實是嚟自臺灣的一些花卉網站,介紹得比較詳盡些:

《 小花矮牽牛是矮牽牛的近親,早期仍歸屬於矮牽牛,國外有一些比較早登記的品種還都以Petunia矮牽牛來登記,直到1990年過後因為一些矮牽牛的研究報告,影響了小花矮牽牛的分類,所以園藝家將小花矮牽牛分類到Calibrachoa屬,所以現在應稱為Calibrachoa hybrids,所以認真來看矮牽牛與小花矮牽牛應屬於不同屬的植物。台灣官方的種苗審查仍將Calibrachoa hybrids歸類在矮牽牛的審查,所以稱它為“小花矮牽牛”會比較符合官方登記書上的名稱》

呢只黃色係我舊年種過嘎,不過它最後都敵不過七八月份的盛夏。

呢只黃色係我舊年種過嘎,不過它最後都敵不過七八月份的盛夏。

初開的花帶黃,慢慢變紅,然後再謝。

初開的花帶黃,慢慢變紅,然後再謝。
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-22 09:49:56 |顯示全部樓層
它的顏色好得意,好似用蠟筆塗上去咁,所以我哋一幫花友將它戲稱為“蠟筆小生”。

是不是好有蠟染的感覺?

是不是好有蠟染的感覺?

葉子跟矮牽牛差別好大

葉子跟矮牽牛差別好大
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-22 09:55:43 |顯示全部樓層
呢只花屬於多年生(宿根性),目前未有種子在市場出售,繁殖只能以扡插方式進行,不過臺灣同日本依家已經有好多顏色提供,香港幾時先會有呢?
         我種過的呢兩只,相信都是廣東一個叫維生的花場所出產,有網友去過那裏參觀。

這是在網上找到的,顏色仲有好多未能盡錄。

這是在網上找到的,顏色仲有好多未能盡錄。
Trailing Rose.jpg
Cherry Blossom.jpg
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-22 10:01:13 |顯示全部樓層
早前去花墟諗住睇下會唔會有得賣,可惜!
       有去日本的朋友或者可以帶苗番嚟,包裝好在一個紙盒到好易拎,面積亦好細。好多顏色挑選。
      香港好多花卉都係由大陸入,在廣州順德有個叫“廣東維生”的專業花卉生產基地,它們有好多花都係專門供給香港(迪士尼之類)。

這是大陸花友去參觀後影番嚟,咁大棵“蠟筆小生”

這是大陸花友去參觀後影番嚟,咁大棵“蠟筆小生”
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-23 00:11:34 |顯示全部樓層
所以直根植物我會用紙苗盆,播完大左之後可以直放入盆內種植
呵呵笑,妳d相中植物不但種得好,而且影得好,真係想同妳揾日品茶慢慢傾
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-23 09:21:44 |顯示全部樓層
咩咩:我部相機係像素好細的舊機嚟嘎,一直未有買帶微距的,所以一近鏡就蒙佐啊!
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-23 15:08:51 |顯示全部樓層
我部機有微距架,但唔知係咪唔識用,一影近野都係影唔到
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-24 21:23:34 |顯示全部樓層
落雨前影嘅龍吐珠。

每次開完花都會被我狠狠地修剪

每次開完花都會被我狠狠地修剪

但好快就會再抽穗開花

但好快就會再抽穗開花

花謝之後會結一粒好似種子嘅嘢

花謝之後會結一粒好似種子嘅嘢
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-24 21:29:37 |顯示全部樓層
我有一盤白色一盤紅色,但係可惡的紅色成極都唔開花,唔知乜原因。這是買回來修剪後的唯一一次開花。

一樣的土壤,一樣的肥水

一樣的土壤,一樣的肥水

點解你要咁高竇?

點解你要咁高竇?
回復

jade_a 發表於 2007-10-7 00:38:15 |顯示全部樓層
龍吐珠在繽x見過要貳佰幾蚊一盆
百萬小鈴好靚呀
回復

曉文 發表於 2007-10-8 18:05:31 |顯示全部樓層

回復 42# 的帖子

好正呀
第一次見~~
真係好可愛
回復