也嚟說說矮牽牛

作者: 呵呵笑 發表于 2007-9-16 12:44:51
20072 52
呵呵笑 發表於 2007-9-18 08:58:21 |顯示全部樓層
潮波系列脈紋紫,我喜歡花朵的紋路

牛家有女初長成

牛家有女初長成

種植矮牽牛最重要是日照同肥水

種植矮牽牛最重要是日照同肥水

香港冬天的陽光最啱它啦

香港冬天的陽光最啱它啦

收工回家,見到這燦爛花臉疲累一掃而空

收工回家,見到這燦爛花臉疲累一掃而空
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-18 09:07:21 |顯示全部樓層
矮牽牛的種子好細,一克種子已經有成9千到1萬粒到,可以想象它的種子有幾細粒。所以播種時我總是好小心,如果唔係就會唔見佐。泛美的種子質素比較好,而且多數種子會有包衣。(包衣即是在幼細的種子外加上一層促進出芽的物質,同時令種子睇上去大粒啲,咁播種時都方便啲。)
播種前的準備:

對於好似矮牽牛咁樣幼細的種子,種子出芽率同出芽後的成活率的關鍵在於播種過程的每一個環節,所以播種的泥都好重要,最好用專門用來播種的培養土,並且事前先篩過。

這是篩後的粗枝

這是篩後的粗枝

細土摻啲珍珠石同蛭石後放在上面,

細土摻啲珍珠石同蛭石後放在上面,

淋透水之後就可以播種啦

淋透水之後就可以播種啦
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-18 09:12:57 |顯示全部樓層
播種:

幼細的種子一般都喜光的,所以播種後唔使再覆土,為方便日後移植細苗,最好係一穴一粒種子,播完後要再噴一次水,等種子與泥土完全接觸到水份。
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-18 09:14:15 |顯示全部樓層
再覆上膠紙(這個是保鮮袋)就可以擺放在通風涼爽的地方等待出芽啦!每日觀察下,睇下泥土表面是否濕潤,可以每天薄薄噴一層水在表面。希望之花就在這裏面哦!
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-18 09:16:12 |顯示全部樓層
出芽

出芽後的幼苗可以逐步接受日照,否則會徒長,但最好在苗盒上覆上遮光網,因為這個時候的小苗仲好脆弱。長到 3對真葉的幼苗期前它都可以呆在這種小孔的苗盒裏。(呢個階段要好似照顧初生BB一樣咁細心嘎)。
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-18 12:23:53 |顯示全部樓層
呵呵笑妳係咪一格一種子呀?種子播得好正中呀~~好細心
回復

alextang 發表於 2007-9-18 16:29:16 |顯示全部樓層
你唔講我還己為它是粗粗生的,
原來要咁細心的呢。
原來你家也是天空之城呢!
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-19 08:52:31 |顯示全部樓層
alex,呢個係舊屋啊,早就賣佐啦。依家住村屋啊!
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-19 09:00:05 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-9-18 08:49 發表
點難控制法?可以講下嘛?

咩咩,你係講重瓣的植株?如果唔係由細開始摘心,它就會長到植株好亂。我手頭冇呢啲相,下次遇著我影啲相嚟睇。
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-19 09:04:29 |顯示全部樓層
有啲朋友可能會覺得麻煩,不如直接播種在一個大花盆中,我以我的經驗來解釋為什麼這樣對苗苗會好一些:矮牽牛發芽後,要經過一個根系發育的階段,土壤的溫度是至關重要,水份太少不夠供應給幼苗,一旦萎蔫了就無法恢復;可是也不能太濕,太濕了土壤裏的空氣會給水沖走佐,得不到充足的氧氣幼苗的根會腐爛,幼苗期的葉片有限,空氣蒸發同葉片代謝消耗的水分其實唔多,適度偏干可以促進根系的發育,這種小苗盒每一隔的土量好少,1-2日基本上可以有一次干濕的循環,這樣對幼苗最為有利,等到再大一些至3對真葉以上就可以移植到獨立的小苗盆到啦。

細的那對葉就係真葉啦!

細的那對葉就係真葉啦!
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-19 09:07:53 |顯示全部樓層
我都試過用這種集中播種的方式,但效果唔好,特別到佐小苗長到需要移植的時候,底部的根會纏繞在一起,移植時會傷到根。
      而對於好象香雪球、波斯菊之類比較堪移植的我通常就會咁樣播種,貪方便。所以都係要通過實驗先知。

呢個時間它長得好可愛,但好快底部的根就會互相纏繞

呢個時間它長得好可愛,但好快底部的根就會互相纏繞
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-19 09:13:20 |顯示全部樓層
假植:
       長到3對真葉的時候就可以將小苗移植到3-4吋的苗盆。假植時可以適當施一些基肥在底部。用一把細碼不鏽鋼湯匙,沿著苗穴挖起幼苗再擺到事先預備的苗盆就可以啦,移植後的幼苗不要即刻曬太陽,放在通風涼爽的土方讓它適應新的環境,4-5日後再開始見光。
       這個階段可以比較粗放管理,但這個時候也是矮牽牛的青少年時期,陽光同肥水好重要,矮牽牛屬於長日照植物,生長期需要充足陽光植株才會健壯,抗病菌力強,花期早,至於肥水,從細苗期開始就可以勤施薄肥,才會令葉色翠綠、多花、大花、花色鮮豔。

這個階段矮牽牛會有一個快速的成長階段

這個階段矮牽牛會有一個快速的成長階段

所以肥水與陽光係唔少得嘎

所以肥水與陽光係唔少得嘎

就好似小朋友打底咁

就好似小朋友打底咁
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-19 09:14:51 |顯示全部樓層
定植:
          8-10對真葉時可以定植。用你喜歡的花器來定植,懸垂的矮牽牛可以定用吊盆讓它長成一個花球,也可以種植在普通的花盆中,放在花架上也一樣有好靚的效果。

這是假植在小苗盆的矮牽牛和定植在大花盆裏的矮牽牛。

這是假植在小苗盆的矮牽牛和定植在大花盆裏的矮牽牛。
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-19 09:16:55 |顯示全部樓層
幾時知道可以移植呢?如果矮牽牛的根系生長正常,當它的葉片生長大過苗盆的時候就表示可以幫它搬一個大屋啦!拿起苗盆輕輕拍打盆過,等土壤與苗盆分離,再輕輕一震就可以輕易咁將它取出來啦!

你睇,它的根生得好健康哦!

你睇,它的根生得好健康哦!
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-19 09:26:20 |顯示全部樓層
輕輕放進事先預備好的容器中,輕壓土面,放在陰涼通風處休息三幾天後就可以開始曬太陽啦!

這是名譽系列天藍色定植的植株

每次移植都要先放在通風陰涼處幾日,原因是每次移植(適用於任何移植)時都難免會不同程度傷到植物的根系,放在通風陰涼處等它自行療養,然後才可以正常曬太陽,成長。就好似手術後的病人般,要經過休養一樣的道理。

底部先放花泥同底肥(長效一粒粒果啲就得啦)再放上苗

底部先放花泥同底肥(長效一粒粒果啲就得啦)再放上苗

面頭再鋪上泥輕輕壓實就大功告成啦!

面頭再鋪上泥輕輕壓實就大功告成啦!

定植後的名譽藍好快有抽蕾、開花

定植後的名譽藍好快有抽蕾、開花
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-19 09:38:05 |顯示全部樓層
這是定植後的重瓣紫色,很快它們會抽出花蕾

咩咩,好似呢棵重瓣紫色咁其實我都有摘過心,但它還是會啲枝生得好長,但因為花苞太多太重,到後期就會壓到彎哂腰咁,好肉酸。

一團紫色的木耳

一團紫色的木耳
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-19 09:45:14 |顯示全部樓層
潮波銀白定植後。足夠的肥水與陽光,它們幾乎是一天一個樣,垂吊系列的自然分枝非常明顯,這樣的每個分枝又會再長分枝,最後呈放射狀。

可愛的小花蕾

可愛的小花蕾

開出的第一朵銀白

開出的第一朵銀白
回復

Monse 發表於 2007-9-19 11:56:19 |顯示全部樓層
呵呵笑

你講解得好詳細圖片又豐富啊,謝謝您啊
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-19 15:54:20 |顯示全部樓層
我都鍾意播於苗盆>假植>定植;咁樣至少可以選擇到健康植株
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-22 09:25:52 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-9-19 11:56 發表
呵呵笑

你講解得好詳細圖片又豐富啊,謝謝您啊

呵呵,希望對剛剛開始種植草花的朋友有所幫助,所以的播種其實大同小異,最緊要是濕度同溫度,苗比較大了就好照顧啦!
回復