ASJJ 花園小農莊 (會KEEP住更新農作物新進展)

作者: sandy 發表于 2018-5-25 13:06:25
16433 152
sandy 發表於 2018-7-26 16:31:07 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-7-26 10:52
你誤作菜芯種子果o的......有點似 "青莧菜"喎  
不過如果你用科學泥? 應該唔會有咁多雜草, 同埋咁單類 ...

唔奇怪丫. 呢盆係用左農場拎番嚟既泥, 溝我既黑泥種架. 所以   非常多雜草.

因為農場莊主話你唔好買泥啦. 係我度拎D泥返去溝.  咁我咪拎返嚟溝. 不肻用唔慣農場泥. 好漿. 好車. 仲要好多雜草. 有少少怕怕

都係用番黑泥好D.
回復

sandy 發表於 2018-7-27 16:23:35 |顯示全部樓層

入夏後無新加嘢, 只有繼續分享下舊農作物

種左三年幾既牛油果, 今年識得比番多D肥料, 即刻長大了不少
20180727 (21).JPG

秋葵

泰國有機木瓜

台灣熱情果, 溝左泥, 大得快左

菲律賓地捫波蘿, 都種左幾個月

龍利葉 , 每半個月我會剪晒D葉一次用嚟煲蘋果無花果水, KEEP住比肥, 大得好快

紅火龍果, 繼續不停長新芽

阿根廷紫豆, 終於見到豆豆啦, 種左3個月

泰國地豆

真正菜芯, 唔係雜草

大細版到手香 / 左手香

回復

sandy 發表於 2018-7-27 17:38:18 |顯示全部樓層
突然BONUS, 呢隻白苦瓜, 我無同佢授粉過, 連佢幾時生出嚟我都無理到. 突然見到有隻瓜

既然見到, 緊係即入保護袋

回復

sandy 發表於 2018-7-27 21:14:34 |顯示全部樓層
花園常客 肥嘟嘟的

回復

花間使者II 發表於 2018-7-27 22:38:39 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-7-27 16:23
入夏後無新加嘢, 只有繼續分享下舊農作物

種左三年幾既牛油果, 今日識得比番多D肥料, 即刻長大了不少

棵波蘿種很好靚,見到都心思思想種返盆玩
回復

xx_Luca 發表於 2018-7-27 23:24:41 |顯示全部樓層
早兩日買左隻菲律賓 honey菠蘿,等緊傷口晾乾後上盆

回復

sandy 發表於 2018-7-28 14:47:13 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-7-27 22:38
棵波蘿種很好靚,見到都心思思想種返盆玩

你種地應該仲粗生, 種啦, 種落左唔覺唔覺又有收成
回復

sandy 發表於 2018-7-28 14:48:25 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2018-7-27 23:24
早兩日買左隻菲律賓 honey菠蘿,等緊傷口晾乾後上盆

好呀 , 真係好粗生.
回復

sandy 發表於 2018-7-28 16:58:30 |顯示全部樓層
今日石龍子爬左係苦瓜苗度休息

石龍子成日係我家花園出沒, 有一次見一家三口係度追來追去, 好得意

呢隻咁耐只見過一次

回復

sandy 發表於 2018-7-28 18:40:29 |顯示全部樓層
儲左個幾星期, 已經有一盒, 夠一餐了, 今朝一氣收成左八條, 算唔錯   暫時有六棵一兩天便有收成.

回復

花間使者II 發表於 2018-7-28 21:08:51 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-7-28 18:40
儲左個幾星期, 已經有一盒, 夠一餐了, 今朝一氣收成左八條, 算唔錯   暫時有六棵一兩天便有收成.

...

我都是先收起放雪櫃儲埋,收遲了變老不好吃的!儲夠數量一次煮來食
秋葵確是很實實際的易收成農作物
回復

花間使者II 發表於 2018-7-28 21:17:53 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-7-28 16:58
今日石龍子爬左係苦瓜苗度休息

這兩常客我的園子也有哦!石龍子較溫純點,
另一隻會反抗但不會主動咬人的,因為小時候捉來玩,見識過佢有幾兇

它們都是吃昆蟲的!應該是有益農作物的小動物吧!
回復

sandy 發表於 2018-7-28 23:37:50 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-7-28 21:08
我都是先收起放雪櫃儲埋,收遲了變老不好吃的!儲夠數量一次煮來食
秋葵確是很實實際的易收成農作物 ...

對, 加上我很喜歡吃, 所以真係最實際.
回復

sandy 發表於 2018-7-28 23:38:56 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-7-28 21:17
這兩常客我的園子也有哦!石龍子較溫純點,
另一隻會反抗但不會主動咬人的,因為小時候捉來玩,見識過佢 ...

一隻叫石龍子, 另一隻, 請問你知不知它的名字嗎?  那一隻住左十五年只見過一次, 就係今年, 而石龍子, 每一年夏天都會一家大細出沒曬太陽. 周圍玩.
回復

花間使者II 發表於 2018-7-29 09:08:13 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-7-28 23:38
一隻叫石龍子, 另一隻, 請問你知不知它的名字嗎?  那一隻住左十五年只見過一次, 就係今年, 而石龍子, 每 ...

應該叫‘變色樹蜥’ , 如家中有小朋友趕走它較好,因怕小朋友玩而打擾傷害它時會反抗咬人的,
另,反而石龍子就很安全很純良
回復

sandy 發表於 2018-7-29 15:43:09 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-7-29 09:08
應該叫‘變色樹蜥’ , 如家中有小朋友趕走它較好,因怕小朋友玩而打擾傷害它時會反抗咬人的,
另,反而石 ...

知道, 無啦, 它只出現左一天, 之後無再見過佢了, 可能去左第家的花園遊玩.  我家咁多年最常見多是石龍子.
回復

vkook 發表於 2018-8-18 01:12:35 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-5-29 08:32
新手又做左件好白痴既事, 今早白苦瓜果花開左, 另外只有一朵男仔花開. 滿心歡喜, 幫做人工受粉. 見好似整極 ...

nails ho jeng 2333

THX, 自己整的  發表於 2018-8-18 16:01
回復

vkook 發表於 2018-8-19 06:45:44 來自手機 |顯示全部樓層

Hi,我係新來der haha(加種左得幾個月 ,想問一下d種子如果係係蔬果到攞,係唔係要曬乾???and 一開頭見到nei 有種生菜,會唔會打算留種子?
回復

sandy 發表於 2018-8-19 16:41:46 |顯示全部樓層
vkook 發表於 2018-8-19 06:45
Hi,我係新來der haha(加種左得幾個月 ,想問一下d種子如果係係蔬果到攞,係唔係要曬乾???and 一開頭見 ...

種子要去賣種子地方買, 菜沒有得留種, 買種子種方便好多.
回復

vkook 發表於 2018-8-19 20:44:12 來自手機 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-8-19 16:41
種子要去賣種子地方買, 菜沒有得留種, 買種子種方便好多.

生菜見過有人留種,好似話係每次mit 兩片,每個星期mit 一次兩次,見d人一年後開到好多花and種子,其實我都係試緊haha
回復