ASJJ 花園小農莊 (會KEEP住更新農作物新進展)

作者: sandy 發表于 2018-5-25 13:06:25
16421 152
sandy 發表於 2018-7-2 11:23:48 |顯示全部樓層
第一隻授粉南瓜唔知係咪唔OK呢, 色無咁綠

20180702 (8).JPG

呢隻係噙日授粉

20180702 (9).JPG

20180702 (12).JPG

泰國豆角

20180702 (15).JPG

20180702 (16).JPG

莧菜

20180702 (17).JPG

菜芯

20180702 (18).JPG

呢隻都係豆角, 朋友比, 又種下

20180702 (22).JPG

回復

fat1980 發表於 2018-7-2 17:41:59 |顯示全部樓層
夏天種菜心一定要用防蟲網, 有機種植唔落農藥好野蟲咬
回復

sandy 發表於 2018-7-3 00:19:47 |顯示全部樓層
fat1980 發表於 2018-7-2 17:41
夏天種菜心一定要用防蟲網, 有機種植唔落農藥好野蟲咬

知道, 會放入網
回復

sandy 發表於 2018-7-3 15:46:21 |顯示全部樓層

第一隻條授枌的, 變黃了

第二隻授粉, 不敢抱太大期望

又有瓜b (已是第五隻了)

之前隻白苦瓜, 溝左菠蘿, 蜜榶打汁飲 , 不錯

泰國豆, 開始結左好多豆豆

莧菜

火龍果 , 係咁生, 但係我覺得偏UN, 唔夠粗,

回復

花間使者II 發表於 2018-7-3 16:08:38 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-7-3 15:46
第一隻條授枌的, 變黃了

我都唔記得從那裹聽回來
火龍果要剪枝頭的, 因而變得更粗壯, 及有助快點開花哦
回復

sandy 發表於 2018-7-3 16:29:34 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-7-3 16:08
我都唔記得從那裹聽回來
火龍果要剪枝頭的, 因而變得更粗壯, 及有助快點開花哦  ...

我淨係睇過分享用"架"接就易有果, 我真係極度新手, 所以有時看完都唔明白. 首先要"架"接都要有另一棵壯的再接. 邊度找多一棵呢, 所以只有種住一兩棵先, 玩下.  加上我唔係種落地, 爭很遠.
回復

花間使者II 發表於 2018-7-3 16:52:34 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-7-3 16:29
我淨係睇過分享用"架"接就易有果, 我真係極度新手, 所以有時看完都唔明白. 首先要"架"接都要有另一棵壯的 ...

我指的.....不是嫁接, 又不是剪芽哦
去試搜了一下, 幾驚係我記錯.....定係自己作出來的......因為我成日都會亂試新方法亂咁來

以下有類似影片.....去片吧 !
https://www.youtube.com/watch?v=OGKw-YSbgk0
回復

sandy 發表於 2018-7-3 17:10:50 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-7-3 16:52
我指的.....不是嫁接, 又不是剪芽哦  
去試搜了一下, 幾驚係我記錯.....定係自己作出來的......因為我 ...

多謝分享 , 好多謝你成日睇我個post又會比意見我. 多謝

我仲係一級花友咋>.< 當然要多向二級花友偷師學習吓啦:)  發表於 2018-7-3 21:51
回復

sandy 發表於 2018-7-3 17:11:49 |顯示全部樓層
e.. 片中佢好un都一樣有花開喎
回復

sandy 發表於 2018-7-4 13:21:37 |顯示全部樓層
第二隻授粉的都開似黃了. 又FAIL左

今日又見倒遺忘了的第三隻. 一早沒有出花園都唔知又打左隻咁大既瓜B. 完全無做人工
也不知今朝有無開過男仔花, 因都見好幾朵開始謝了 (中午一點鐘時)

又佢自生自滅吧. 之前兩隻太刻意也不成功. 所以沒寄厚望. 順其自然吧

回復

sandy 發表於 2018-7-5 16:19:03 |顯示全部樓層

泰國豆

南瓜暫時只有呢棵, 未知成功與否

繼續有黃晒... 既南瓜B

牛油果

回復

sandy 發表於 2018-7-5 16:42:02 |顯示全部樓層
同場加映, 雞蛋花開花了, 很美很香

回復

sandy 發表於 2018-7-9 16:12:50 |顯示全部樓層
日本南瓜全部瓜B都變黃了, 無一隻授粉成功, 失望.
回復

sandy 發表於 2018-7-10 10:23:22 |顯示全部樓層
泰國地豆 - 岩岩好種左兩個月鬆D,  開始好多豆豆啦, 矮種唔駛上棚, 粗生唔駛點理

台灣百香果,  換左盆, 將原有全黑泥溝左椰糠, 明顯即刻大得快左, 之前用全黑泥, 種左成兩個幾月都好似無點長過, 生得極慢, 落大雨發現泥去水緩慢, 所以有空即刻要溝泥.

20180710 (33).JPG

菠蘿都大得好快

20180710 (32).JPG

前排新落種既有機木瓜, 種子係從百X超市買回來的有機泰國木瓜內取出, 一隻所謂有機木瓜, 賣69.9架, 食係好甜, 但太貴, 所以即刻留籽試種

20180710 (46).JPG

檸檬1號同2號

呢棵也是全黑泥, 大雨就大件事, 水浸, 亦是生得好慢, 呢幾日要再同佢溝埋泥

20180710 (35).JPG

呢棵暫時OK, 因為移植時係用溝好的泥, 不是全黑泥

20180710 (47).JPG

家中依家有大約有十幾二十棵秋葵,  第一批有7棵, 依家日日都有幾條秋葵剪, 保證每天/隔天有收成, 很好, 呢一棵紅秋葵, 好攪野, 有時一生出嚟都已好粗, 種多兩日又粗又大. 係食唔倒既.  所以呢枝又佢種大D粗D, 剪落嚟煲湯算.

20180710 (9).JPG

回復

sandy 發表於 2018-7-11 10:28:47 |顯示全部樓層

紅莧/青莧  終於有陽光, 即刻長得靚晒.

好求其種既菜芯, 已經疏左一次苗, 等佢種大少少再疏

藍莓, 噙日換大左個盆同埋黑泥溝左椰糠/殼

雖然未有南瓜結得成功, 呢幾日日日都開好多朵花,  咁就影下蜜蜂嗡嗡嗡

回復

sandy 發表於 2018-7-11 10:32:41 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-7-3 17:10

多謝分享 , 好多謝你成日睇我個post又會比意見我. 多謝

@花間使者II
同級別無關架. 只係我以前種花貓多, 好耐已係度打滾, 依家無種花貓, 又轉左種食既, 才返番嚟分享下. 都有一段時間麥都唔種. 靜左落嚟.
回復

花間使者II 發表於 2018-7-11 13:15:16 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-7-11 10:32
@花間使者II
同級別無關架. 只係我以前種花貓多, 好耐已係度打滾, 依家無種花貓, 又轉左種食既, 才返番嚟 ...

~哈! 講o下笑o者
現在這季節蜜蜂真是很欠花粉, 牠們一見有就搶, 因為一當下雨花粉便會隨雨水沖掉!!!

另, 你的百香果似有葉病喎
回復

sandy 發表於 2018-7-11 14:45:02 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-7-11 13:15
~哈! 講o下笑o者  
現在這季節蜜蜂真是很欠花粉, 牠們一見有就搶, 因為一當下雨花粉便會隨雨水沖掉!!!  ...

係啦, 所以果幾隻南瓜, 都係最大雨時授粉, 所以全部不成功. 嗚嗚嗚...

百香果, 其實係朋友送比我, 佢話佢都種左好耐都唔點大. 比左我, 到我手, 我覺佢一直D葉都係怪怪.  原來有病.
回復

sandy 發表於 2018-7-24 17:04:57 |顯示全部樓層
呢排無咩農作物同大家分享, 都係之前種落既嘢, 加上成日落雨, 有位我都係再播秋葵種子

講樣好笑嘢比大家知, 一直呢盆係播左菜芯, 咁發現生到咁大都唔似既, 咁我打電話問下農場場主,
因為種子係佢比我既. 咁個答案係...  哎吔, 你d菜芯無種倒出嚟, 依家係種緊草丫..... OMG , 暈低左. 亦都笑C左

20180722 (2).JPG

20180722 (1).JPG

泰國有機木瓜, 都長大了

20180722 (4).JPG

今朝秋葵開左好多花, 呢幾棵大既, 都種左四個月了, 近排日日都有秋葵收, 越數越有, 大棵有六棵, 每日都有幾條收, 收倒幾日有一餐吃了. 所以仍然覺得夏天種秋葵較有收成保證

20180724 (7).JPG
回復

花間使者II 發表於 2018-7-26 10:52:23 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-7-24 17:04
呢排無咩農作物同大家分享, 都係之前種落既嘢, 加上成日落雨, 有位我都係再播秋葵種子

講樣好笑嘢比大家知 ...

你誤作菜芯種子果o的......有點似 "青莧菜"喎
不過如果你用科學泥? 應該唔會有咁多雜草, 同埋咁單類植物雜草喎? 咁奇怪 ?
回復