fat1980 發表於 2018-6-19 13:16
網上話白苦瓜要用黑色袋套住先會夠白

同埋白苦瓜產量低過其他種, 樓主好勁 ...

唔勁丫, 暫時都只有一隻瓜. 仲未長大. 都不知成唔成功 ,

黑袋 --> 知道丫

會繼續分享
南瓜不停摘芽, 都剪左好多, 但仍然未見有瓜囡.   前幾日既架頂上既子芽/孫芽生到攀左去花槽既楦物上. 不過我已把全部芽剪掉

加左鏻鉀肥

20180619a (4).JPG
明天有空想自己燒D草木灰備用

之前有提及過未見過蜜蜂, 原來唔係架, 有花佢地真係會出現   ,

日日南瓜花不停開, 蜜蜂都成日見, 好勤力

第六日白苦瓜, 今日明顯肥左

呢張係第一粒白茄子, 今日又見倒另一粒結緊果

估唔到仲見到翠玉瓜, 仍然不抱期望, 就無失望

~咦! 仲係意蜂來的喎, 香港較少人養意蜂, 可能附近有養蜂場 ? 邊區哦 ?  發表於 2018-6-20 15:33
手上沒有黑袋, 用垃圾袋包住白苦瓜先

20180620 (19).JPG

火艷菜仲未死得晒喎

20180620 (23).JPG
sandy 發表於 2018-6-20 08:00
之前有提及過未見過蜜蜂, 原來唔係架, 有花佢地真係會出現   ,

日日南瓜花不停開, 蜜蜂都成日見, 好勤 ...

係咩. 唔識丫, 今朝見有3隻係南瓜花度,  我住大埔.
sandy 發表於 2018-6-20 16:52
係咩. 唔識丫, 今朝見有3隻係南瓜花度,  我住大埔.

大埔就應該係這位伯伯o的意蜂, 佢係梅樹坑村山坡主力養意蜂的, 意蜂可飛5公里範圍內(中蜂就3公里範圍內)。
所以你家的植物挼粉應該靠佢幫手嘞 有蜜蜂仔幫手仲駛咩自己人手挼粉咁煩啊

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20140514/18719569
花間使者II 發表於 2018-6-20 17:38
大埔就應該係這位伯伯o的意蜂, 佢係梅樹坑村山坡主力養意蜂的, 意蜂可飛5公里範圍內(中蜂就3公里範圍內) ...

多謝你既資訊丫. 我就係住附近,  

我平時去街市都有留意到呢位伯伯, 原來背後有個故事. 下次幫襯下先.

我就係一直以為無蜜蜂. 我住左十五年, 都沒太見到, 直到近日南瓜花係咁開就見啦. 真係你唔講我都唔知呢隻叫意蜂, 長知識了. 青問佢有咩特徵你一看就知?_多謝

Day 7 - 台灣白苦瓜

大喊三聲, 好感動呀~好感動呀~好感動呀~~~~ 日本南瓜B囡終於見倒啦.     我呢幾日不停剪晒D子芽頂,  底層再修剪走一兩條側芽. 唔留太多. 終於谷倒囡囡, 好開心, 期待成功.

由播種起計, 剛58日

sandy 發表於 2018-6-20 22:05
多謝你既資訊丫. 我就係住附近,  

我平時去街市都有留意到呢位伯伯, 原來背後有個故事. 下次幫襯下先.

我都是聽得o的老前輩講多自己多去看而已。
意蜂比中蜂體型大一點, 腹部顏色淺一點, 如果只看相片都是7~8成靠估的
只要你家有花粉給採, 自然蜜蜂會多光臨呢

中意蜂體型比較

中意蜂體型比較
花間使者II 發表於 2018-6-21 09:39
我都是聽得o的老前輩講多自己多去看而已。
意蜂比中蜂體型大一點, 腹部顏色淺一點, 如果只看相片都是7 ...

明白晒, 謝謝   好開心又學倒野

Day 8 台灣白苦瓜 , 睇落真係幾白喎, 有包黑袋

20180622 (3).JPG

白圓茄子

20180622 (7).JPG

日本南瓜

20180622 (8).JPG

阿根廷紫黑色四季豆,
20180622 (11).JPG

泰國地豆
20180622 (13).JPG

兩種豆種埋同一盆, 種左約兩個月, 一路都唔知佢想點, 終於有花出 ,呢兩隻豆唔駛上棚, 矮種

20180622 (15).JPG

翠玉瓜如我所想, 變黃了, 都係秋涼再種過.

20180622 (16).JPG
白苦瓜 第9日

20180623 (3).JPG
老人家話摸得個瓜多…唔識大㗎!~係唔係㗎呢?
花間使者II 發表於 2018-6-23 14:39
老人家話摸得個瓜多…唔識大㗎!~係唔係㗎呢?

係咩, 唔知呀,   我日日都有摸住佢.   但又大得好快喎
Day 10

又有新一隻苦瓜B

日本南瓜B 1號

日本南瓜B 2 號

南瓜開始見到多一個瓜B, 唔知能唔能成瓜

八棵秋葵不停開花結果, 我跟再播多十棵, 秋葵易種, 有收功感

白茄子

Day 11

茄子, 朋友叫我收得, 話呢個種係咁細粒, 再大會老 , 呢排落雨太多, 茄子葉都好肉酸了.

日本南瓜

種得好好!學到野。好有創意個籃同防蟲網!早幾年,新聞話全世界蜜蜂死佐1/3定幾多,之後就只見幾隻蜜蜂來採蜜,因為我種好多盆馬齒牧丹,每盆都大量開花。你牛油果修得好矮,好好!我都有種,超過7年,死過一棵大,因為將佢由東轉到西南位種,太曬,個棵曾開過花!依家有棵放東面,上蓋有鐵皮遮頂,但有幾個鐘陽光照射。你個肥用乜野?
Capoppy 發表於 2018-6-25 22:25
種得好好!學到野。好有創意個籃同防蟲網! ...

大家分享下 ^^  , 肥我麥都落, 全體植物落開什麼就什麼, 屎肥, 骨肥, 海藻肥, 我沒有特定一隻.. 有果時就主力落多少少鉀/鏻肥. 牛油果係前兩年種得唔好. 唔識長高, 只長葉, 但到咁上下葉又會枯, 所以生極都唔靚, 直到今年比多D心機, 之前一落番海藻肥, 都BA BA聲咁生好多靚葉.

前一兩年放係暴曬位, 生得唔好. D葉好易乾晒, 今年放係西位, 但我個西位係只曬幾小時, 跟住有影遮住半日, 今年反而生得唔錯.
泰國地豆 , 終於見倒一條疑似豆豆了

DAY 12