ASJJ 花園小農莊 (會KEEP住更新農作物新進展)

作者: sandy 发表于 2018-5-25 13:06:25
16393 152
sandy 發表於 2018-6-13 15:44:12 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-13 13:29
犀利!我諗我花園有過千隻,地下至天台都有,黃昏時候就會去玻璃窗,非常震撼!

不過諗下諗下,可能同種 ...

嘩, 真係好犀利.
fat1980 發表於 2018-6-13 18:46:11 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-13 12:25
點解你花園可以冇昆蟲?我個花園黃蜂巢都有兩個,又有雀巢,每棵樹上面都有廣翅蠟蟬,你真係要分享下點解 ...

龍眼樹特別野廣翅蠟蟬, 我天台到盛夏前都過百隻行來行去

https://skypost.ulifestyle.com.h ... 7%E6%A4%BF%E8%B1%A1
sandy 發表於 2018-6-14 10:11:10 |顯示全部樓層

今朝再發現白苦瓜b囡 , 今次希望可以種得成

20180614 (6).JPG

20180614 (8).JPG

日本南瓜繼續開花 (第二朵), 昨天開了第一朵

20180614 (11).JPG

跟台灣花友分享, 每棵只留3條左右,  跟住頂芽要摘左佢, 果然會迫倒佢地開花同有果.  南瓜我前幾日才剪晒子芽既頂芽. 果然. d花即刻開. 之前係咁生. 花lum好多, 但係都吾開... 一剪過兩日, 即刻開第一朵比你睇.  很感謝真心分享既花友. 真心學到野

火龍果不停長分枝, 氣根都出埋

20180614 (16).JPG

20180614 (15).JPG

sandy 發表於 2018-6-14 10:13:14 |顯示全部樓層
fat1980 發表於 2018-6-13 18:46
龍眼樹特別野廣翅蠟蟬, 我天台到盛夏前都過百隻行來行去

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/18 ...

記得有一年都比佢攪到成棵樹都係, 最後我月水槍把佢地沖走晒. 好彩無再番嚟, 之前我的農作物都有d, 佢地好醒. 一見夠嫩就埋位.
種菜媽媽 發表於 2018-6-14 14:25:18 來自手機 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-6-14 10:11
今朝再發現白苦瓜b囡 , 今次希望可以種得成

可否分享下你種植嘅心得?
你真係種得好靚。
我種青瓜、豆角、秋葵、通菜,除通菜外,其餘都半生不死,人地話易種嘅青瓜都c咗兩盤。
sandy 發表於 2018-6-14 17:45:48 |顯示全部樓層
種菜媽媽 發表於 2018-6-14 14:25
你真係種得好靚。
我種青瓜、豆角、秋葵、通菜,除通菜外,其餘都半生不死,人 ...

說實話, 我真的沒有怎樣刻意去打理, 其實過中也死了不了, 我沒有提及, 前排天氣太熱, 很多都曬到頭DUP DUP. 落左一排雨, 有D又掉果. 只開花. 我放得出嚟既只係叫好才放上來跟大家分享.

我只是每天晚上才淋水. 如落雨就當然唔淋. 都會修下葉子.  多爬文, 找找岩既方法種相對既農作物, 之前我的南瓜/苦瓜係咁生唔開花. 原來係要剪芽. 一停摘頂就有機會谷倒佢側芽出. 然後就開花.  唔睇都唔知.

至於落肥, 我肥料有好多款, 其實都唔係好識點落. 都係十日八日又落一款. 所以我暫時仲未能專業. 唯有繼續查資料.

我用既是德國黑泥. 我覺我種的東西已不夠靚, 因我覺我用開既黑泥質感太HEAVY, 感覺植物透氣不夠好. 所以現著眼, 找些東西溝入泥中. 待泥更疏水. 我覺植物才會種得靚. 全黑泥我覺唔係最好. 唔係樣樣植物岩.

所以我開個POST就係想紀錄我既分享, 因為分享可以給別人有新的IDEA, 雖然我的分享並不是什麼精華, 也希望我有問題時也能得到別人幫忙或解答
fat1980 發表於 2018-6-14 19:49:29 |顯示全部樓層
種菜媽媽 發表於 2018-6-14 14:25
你真係種得好靚。
我種青瓜、豆角、秋葵、通菜,除通菜外,其餘都半生不死,人 ...

種果著重打果保果, 苗要養壯先好打果保果

青瓜苗易大, 最難係出雌花同打果保果, 苗壯, 花果肥夠, 試下第一批雄雌花全摘走, 養壯棵苗先, 即係唔好俾女仔十幾歲就生仔, 要佢十八歲先生情況咁

青瓜, 豆角, 秋葵 道理一樣, 先谷氮肥, 養壯棵苗, 到開花就主力落磷肥少量鉀, 第一批花全摘, 到第2批結果主力鉀少量磷
sandy 發表於 2018-6-15 13:10:07 |顯示全部樓層
白苦瓜B仔B女都開花啦, 今次無咁粗魯, 溫柔地幫佢地人工受粉

第二朵白苦瓜B女 , 希望成功

左面係男花, 右面係女仔花

初初包到咁, 好似好CRAZY, 唸唸下都係轉番下面咁包

最後咁包

fat1980 發表於 2018-6-15 14:02:53 |顯示全部樓層
小小心得, 苦瓜唔好日日淋水, 土面乾先淋透, 夏天通常幾日先淋次水
sandy 發表於 2018-6-15 14:11:57 |顯示全部樓層
fat1980 發表於 2018-6-15 14:02
小小心得, 苦瓜唔好日日淋水, 土面乾先淋透, 夏天通常幾日先淋次水

明白, 多謝晒TIPS 希望成功
sandy 發表於 2018-6-17 00:40:47 |顯示全部樓層
http://www.360doc.com/content/11/0808/09/2016686_138837948.shtml

這篇文章不錯, 放此備份作參考
sandy 發表於 2018-6-17 13:43:23 |顯示全部樓層

台灣種白苦瓜授粉後第三日, 仔仔話佢有長大左. 睇番之前既相又好似係, 唔知成唔成功呢, 緊張ing~

20180617 (5).JPG

20180617 (3).JPG
sandy 發表於 2018-6-17 14:03:10 |顯示全部樓層
正打算把所有翠玉瓜起晒佢, 留番冬天再種之制, 仲有一棵(未起) , 又打瓜

20180617 (24).JPG

不會抱期望
sandy 發表於 2018-6-17 14:07:37 |顯示全部樓層
經歷上一兩星期大雨過後, 白茄子本來準備打果既花LUM好多都打斷晒. 今日終於見到有一粒疑似有果, 唔知係咪呢?

20180617 (12).JPG
sandy 發表於 2018-6-19 08:30:39 |顯示全部樓層
DAY 5

20180619 (1).JPG
sandy 發表於 2018-6-19 08:32:33 |顯示全部樓層
20180619 (4).JPG
xx_Luca 發表於 2018-6-19 12:21:03 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-6-14 17:45
說實話, 我真的沒有怎樣刻意去打理, 其實過中也死了不了, 我沒有提及, 前排天氣太熱, 很多都曬到頭DUP DU ...

同用德國黑泥,加椰糠去溝會鬆好多。
但椰糠快分解,我也會溝啲河沙和珍珠岩,
花生殼果仁殼浸水洗淨後都可加入去疏水啊。

xx_Luca 發表於 2018-6-19 12:22:18 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-6-17 14:07
經歷上一兩星期大雨過後, 白茄子本來準備打果既花LUM好多都打斷晒. 今日終於見到有一粒疑似有果, 唔知係咪 ...

成功喇,等收茄 ~

fat1980 發表於 2018-6-19 13:16:37 |顯示全部樓層
網上話白苦瓜要用黑色袋套住先會夠白

同埋白苦瓜產量低過其他種, 樓主好勁
sandy 發表於 2018-6-19 20:29:13 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2018-6-19 12:21
同用德國黑泥,加椰糠去溝會鬆好多。
但椰糠快分解,我也會溝啲河沙和珍珠岩,
花生殼果仁殼浸水洗淨後都 ...

椰糠岩岩買左. 準備溝, 多謝分享, 會試下溝鬆D