ASJJ 花園小農莊 (會KEEP住更新農作物新進展)

作者: sandy 發表于 2018-5-25 13:06:25
16429 152
種菜媽媽 發表於 2018-6-5 08:46:53 來自手機 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-5-29 15:49
唔塞.  你可以買目數疏d的. 數字越細, 孔越大. 呢d lay好好用.

想問下呢可喺邊度買?
回復

fat1980 發表於 2018-6-5 10:52:55 |顯示全部樓層
種菜媽媽 發表於 2018-6-5 08:46
想問下呢可喺邊度買?

散買我諗淘記先有得買
回復

sandy 發表於 2018-6-6 17:09:49 |顯示全部樓層
種菜媽媽 發表於 2018-6-5 08:46
想問下呢可喺邊度買?

我係淘寶買的.
回復

sandy 發表於 2018-6-6 17:12:37 |顯示全部樓層
自己種既龍利葉 , 前個月落左海藻肥, 種左一排曬得多又多左好多葉, 噙晚剪一盆用嚟煲天津鴨梨,無花果

夏天熱辣辣種秋葵都係最好種最有成功感既一種農作物, 依家好多棵都開始有收成, 日日有幾條剪下. 第一枝紅秋葵都好肥嘟嘟喎, 呢一兩日都應該可以剪. 今晚再播左十粒種子, 要追緊適合種秋葵季節既尾巴.  左面紅色秋葵種到好肥嘟嘟

回復

sandy 發表於 2018-6-6 17:14:47 |顯示全部樓層
白色茄子都開始開花了 , 呢排落咁大雨, 真係擔心結唔成果.

20180606 (15).JPG

呢朵花甩左, 應該開始長果(白茄子), 希望我沒攪錯

20180606 (18).JPG
回復

sandy 發表於 2018-6-6 17:17:32 |顯示全部樓層
紅火龍果有兩個位置又標新芽

20180605 (10).JPG

20180605 (9).JPG

回復

sandy 發表於 2018-6-6 17:20:07 |顯示全部樓層
日本南瓜大左好多, 我用左個涼衣架比佢上棚爬   好多公花 (未開) , 未見母花 , 已摘頂.  有一兩枝側側芽我都摘頂.

20180605 (13).JPG
回復

種菜媽媽 發表於 2018-6-6 21:24:59 來自手機 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-6-6 17:09
我係淘寶買的.

Key word打咩嘢?
Thx
回復

sandy 發表於 2018-6-6 23:03:25 |顯示全部樓層
種菜媽媽 發表於 2018-6-6 21:24
Key word打咩嘢?
Thx

防虫网 50目60目80目
回復

種菜媽媽 發表於 2018-6-7 09:07:56 來自手機 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-6-6 23:03
防虫网 50目60目80目

唔好意思,可能我問得唔清楚。
我係想問嗰d藍喺邊度買?
如淘寶,key word係咩?
Thx
回復

sandy 發表於 2018-6-7 12:47:50 |顯示全部樓層
種菜媽媽 發表於 2018-6-7 09:07
唔好意思,可能我問得唔清楚。
我係想問嗰d藍喺邊度買?
如淘寶,key word係咩?

sorry ,  一直以前你問緊蟲網, 嘻嘻,    D LAY 係個農莊朋友比我的, 或且賣菜/生果果D地方都有, 你或且經過問下會否賣比你.
回復

種菜媽媽 發表於 2018-6-7 13:36:43 來自手機 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-6-7 12:47
sorry ,  一直以前你問緊蟲網, 嘻嘻,    D LAY 係個農莊朋友比我的, 或且賣菜/生果果D地方都有, 你或且經 ...

好的,謝謝!
回復

菜妹 發表於 2018-6-7 13:52:44 |顯示全部樓層
樓主瓜菜都種得好好,讚!
回復

sandy 發表於 2018-6-7 15:12:15 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-6-7 13:52
樓主瓜菜都種得好好,讚!

多謝讚美, 新手學種野, 有少少收成已經好開心,
回復

sandy 發表於 2018-6-13 08:32:54 |顯示全部樓層
日本南瓜生左好多男仔花花, 第一朵終於開, 可惜未女仔花, 已學台灣谷友分享剪頂, 令佢谷在側芽生長. 再等待

南瓜花好大朵
20180613 (2).JPG

20180613 (4).JPG

落雨過後, 有兩條肥羊 (秋葵/羊角豆)變老了, 又粗又肥, 用嚟煲湯吧.

20180613 (8).JPG

白茄子好慘, 上星期係咁落雨, 本來準備結果的都淋到斷晒了. 成堆白茄子, 仍有花開, 但呢幾日仍繼續下落

20180613 (6).JPG

回復

Tibetli 發表於 2018-6-13 11:20:45 來自手機 |顯示全部樓層
我是新手想問苦瓜只可以種一次
回復

sandy 發表於 2018-6-13 11:33:30 |顯示全部樓層
Tibetli 發表於 2018-6-13 11:20
我是新手想問苦瓜只可以種一次

你意思是想問, 係咪苦瓜只可種一季?  我唸係可以種一季咁多, 到冬天又轉種另外合適季節既蔬果.  
回復

Sumbie 發表於 2018-6-13 12:25:44 來自手機 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-5-29 12:39
我是住HOUSE, 全部種係花園內, 但我的花園咁多年不多昆蟲, 蝴蝶, 蜜蜂也是稀客, 未見過佢, 蚊就多見 只有 ...

點解你花園可以冇昆蟲?我個花園黃蜂巢都有兩個,又有雀巢,每棵樹上面都有廣翅蠟蟬,你真係要分享下點解冇昆蟲!我就同你相反比昆蟲困擾呢!
回復

sandy 發表於 2018-6-13 13:22:46 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-13 12:25
點解你花園可以冇昆蟲?我個花園黃蜂巢都有兩個,又有雀巢,每棵樹上面都有廣翅蠟蟬,你真係要分享下點解 ...

我都唔知點解, 好小昆蟲, 久唔久才見一隻蝴蝶, 蜜峰都有見過幾次, 講緊十五年內喎  雀仔就有, 朝早會飛去我棵鳳凰木度, 但唔覺有雀C/巢, 只係夏天時蚊比較多. 有時都有毛毛蟲. 蝸牛, 所以整體係極少.  我真係麥都無做過.
廣翅蠟蟬 今年都有飛過去我兩棵植物度, 我每見就用手彈死佢 又或且用水噴佢走, 暫時已經趕走晒佢地, 近月唔見啦.
回復

Sumbie 發表於 2018-6-13 13:29:50 來自手機 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-6-13 13:22
我都唔知點解, 好小昆蟲, 久唔久才見一隻蝴蝶, 蜜峰都有見過幾次, 講緊十五年內喎  雀仔就有, 朝早會飛去 ...

犀利!我諗我花園有過千隻,地下至天台都有,黃昏時候就會去玻璃窗,非常震撼!

不過諗下諗下,可能同種的植物有關。我下面花園係多樹木及蔬菜,最多昆蟲。上花園種香草,主要都係螞蟻。後院係種蘭花,主要都係得蚊同埋鼻涕蟲。我諗係因為我啲樹木惹蟲
回復