雙魚座~海豚花

作者: 雙魚座 發表于 2018-5-24 21:44:07
1804 9

四月頭收到海豚花枝條,插咗幾日水苔,莖一路啡上去,剪轉泥種,又啡,又剪,五月中終於開了朵花看。
感覺海豚不易種,特別是大熱天時。海豚要努力啊!
30/5:兩朵齊開。
小雷子 發表於 2018-5-24 22:31:16 來自手機 |顯示全部樓層
魚魚!你棵應該係小海豚!咁快有花睇,已經唔錯啦
回復

雙魚座 發表於 2018-5-24 22:45:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-24 22:31
魚魚!你棵應該係小海豚!咁快有花睇,已經唔錯啦<span class="emoji emoji1f60a"></span>

雷大。小海豚算是穩定。原本有好靚的大海豚的,現在求生中
雷大偷偷買和我同一樣的海豚,想交換品種都唔得。
回復

小雷子 發表於 2018-5-24 22:48:19 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-24 22:45
雷大。小海豚算是穩定。原本有好靚的大海豚的,現在求生中<span class="emoji emoji1f62d"></span>。
雷大偷偷買和我同一樣 ...

白海豚你都有!救命呀!我仲想剪比你添!
回復

雙魚座 發表於 2018-5-24 22:59:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-24 22:48
白海豚你都有!救命呀!我仲想剪比你添!<span class="emoji emoji1f602"></span>

白海豚原來好好的。只是覺莖啡咗,點知有日見軟咗,啦啦聲剪,又是啡剪,又啡又剪……應還在。
感覺兩隻海豚都唔易種。
回復

小雷子 發表於 2018-5-24 23:02:22 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-24 22:59
白海豚原來好好的。只是覺莖啡咗,點知有日見軟咗,啦啦聲剪,又是啡剪,又啡又剪……應還在。
感覺兩隻 ...

唔怕!有我做你Back up !
回復

新手小麗 發表於 2018-5-26 13:12:07 來自手機 |顯示全部樓層
我是初種海豚,大家都要加油啊
回復

雙魚座 發表於 2018-6-16 10:50:47 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-24 22:48
白海豚你都有!救命呀!我仲想剪比你添!<span class="emoji emoji1f602"></span>

大棵白海豚最終唔得,比我分插細棵白海豚。總算有花開。
回復

小雷子 發表於 2018-6-16 11:04:48 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-16 10:50

恭喜!有花開!
剪頂插多枝,可種大棵D!
回復

新手小麗 發表於 2018-6-16 11:08:21 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-16 10:50

恭喜有靚花睇
我棵被斬頭的大海豚在温室中等出根,睇D葉應該尚算健康
回復