Sumbie 的蘭花角

作者: Sumbie 发表于 2018-5-23 13:20:00
10794 169
Sumbie 發表於 2019-5-8 15:18:56 來自手機 |顯示全部樓層

之前以為生葉芽嘅蝴蝶就嚟開花啦!

章魚蘭繼續爆花,又生多一支花莖

人生第一次蝴蝶蘭復花,三朵花繼續燦爛開放!不過落雨整濕咗

呢棵也啲葉真係好肉酸,可能之前紅蜘蛛但係而家唔覺有
D6858F4F-6E04-434D-B1FB-7E4E2AB94D2A.jpeg B51C9421-5F44-404B-B07A-7BD005E42E1C.jpeg
Sumbie 發表於 2019-5-8 15:23:51 來自手機 |顯示全部樓層
花友分享嘅麝香石斛,雖然只分株但係都已經有幾多花蕾

幾棵樹蘭放置在光猛嘅地方即刻出花芽!好高呀!已經有一米咁大棵!
D5457210-48A5-4B28-9C7A-ECF7496E8D96.jpeg AF0EA9CC-08B1-48EF-9CAC-E17BED1DC85D.jpeg

之前農曆新年救返嚟嘅蝴蝶蘭,有兩棵剪掉了花莖繼續出花芽,心大心細好唔好剪咗佢呢?
8E79558C-7572-410E-8718-142E8FE38A35.jpeg 540DFB0B-143F-4D1E-9141-FDD36AA24722.jpeg
Sumbie 發表於 2019-5-12 19:34:13 來自手機 |顯示全部樓層
Phal fimbriata
JennyFa 發表於 2019-5-15 19:34:01 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-9 19:30
挑戰密集恐懼!綠豆豆蘭

如果有14粒,會以為係臭屁蟲蛋
Sumbie 發表於 2019-5-18 15:27:37 來自手機 |顯示全部樓層
哩個之前以為生側芽,原來係花 6DBAEF75-B75A-4DFB-BDF3-C3BEF3330FFD.jpeg
Sumbie 發表於 2019-5-26 15:58:15 來自手機 |顯示全部樓層
我每次公幹完畢返屋企都有驚喜!

兩棵樹蘭一放咗響光猛嘅地方就開花了!
D0A476D5-C056-4F56-A5DC-27FDEB07480D.jpeg 4BEF45F9-0C55-408C-AD0A-ABB9E6705180.jpeg

麝香石斛,多謝花友分享,雖然係小苗但係都開咗幾朵花!

蝴蝶蘭都開花了!
Sumbie 發表於 2019-5-29 19:01:52 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-5-26 15:58
我每次公幹完畢返屋企都有驚喜!

兩棵樹蘭一放咗響光猛嘅地方就開花了!

phal equestris 第一年開花
W88 發表於 2019-5-29 19:19:17 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-5-29 19:01
phal equestris 第一年開花

好正呀~
禾都係第一年開花!
Sumbie 發表於 2019-5-31 01:32:29 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-29 19:19
好正呀~
禾都係第一年開花!

W大,唔似喎!有兩菖,之前應該都開過花?
W88 發表於 2019-5-31 07:57:51 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-5-31 01:32
W大,唔似喎!有兩菖,之前應該都開過花?

兩支都係一個多月前,先開始開花!