Sumbie 的蘭花角

作者: Sumbie 發表于 2018-5-23 13:20:00
10842 169
GP01-Fb 發表於 2018-6-4 13:41:09 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-4 11:06
你要幾多?如果唔係太多不如我剪啲俾你?可以用植物、支條、用品交換 ...

多謝你先,但係唔想麻煩你啦。
因為工作關係,要香港大陸兩邊走,或者淘寶一卷放喺大陸, 有需要就剪返嚟用。
回復

B17 發表於 2018-6-4 16:14:55 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-4 10:12
好多謝呢度嘅花友分享啲苖俾我種植!擴充了種植範圍,昨天花了半天打造這個石斛牆。這個角落是在我家的東北 ...

有冇興趣?
http://hkplants.com/thread-205591-1-1.html

B17大真係熱心。 我有好多嘢都係跟你學嘅,因為大家都係露台環境^^  發表於 2018-6-4 20:19
回復

Sumbie 發表於 2018-6-4 19:38:15 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-4 16:14
有冇興趣?
http://hkplants.com/thread-205591-1-1.html

多謝你先!唔使啦我已經有!早知唔出去買!之前用咗成舊水買返來!
回復

Sumbie 發表於 2018-6-5 10:37:20 來自手機 |顯示全部樓層
反正有啲雜交石斛高芽,試驗一下可唔可以生長在這舊木頭?這個木頭已經放在室外日曬雨淋幾個月,冇變形冇變色冇發毛。

另外這一條木柱我都拎來試驗。用了天宮石斛高芽,這木柱已經放在戶外6年了!希望得!

回復

Sumbie 發表於 2018-6-5 21:57:16 來自手機 |顯示全部樓層
今日發現有兩盤石斛植料內有蟻!於是用水浸佢,走咗好多螞蟻出來!慘啦!希望佢哋唔好搞我啲植物啦!
回復

B17 發表於 2018-6-5 22:12:32 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-5 21:57
今日發現有兩盤石斛植料內有蟻!於是用水浸佢,走咗好多螞蟻出來!慘啦!希望佢哋唔好搞我啲植物啦! ...

我露台d蘭花既水苔都有蟻蹤,佢地以盆為巢,應該唔食花的
回復

Sumbie 發表於 2018-6-5 22:23:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-5 22:12
我露台d蘭花既水苔都有蟻蹤,佢地以盆為巢,應該唔食花的

明白,其實我其他盆栽都有好多蟻,冇乜影響,不過如果啲石斛次次拎去淋水,啲螞蟻湧晒出嚟的情景真係好恐怖,親佢哋未落腳等我騷擾下佢哋希望唔好在這裏築巢啦
回復

B17 發表於 2018-6-5 23:49:16 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-5 10:37
反正有啲雜交石斛高芽,試驗一下可唔可以生長在這舊木頭?這個木頭已經放在室外日曬雨淋幾個月,冇變形冇變 ...

被放逐冷氣機位既嘉仔,好奇怪,根係磁磚表面,生到好長好長,好似求其搵野黐住就得
回復

Sumbie 發表於 2018-6-6 00:30:41 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-5 23:49
被放逐冷氣機位既嘉仔,好奇怪,根係磁磚表面,生到好長好長,好似求其搵野黐住就得
...

咁得意!其實我仲響度試驗,希望第時可以周圍貼D石斛!
回復

sarshk2014 發表於 2018-6-6 08:51:07 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-5 10:37
反正有啲雜交石斛高芽,試驗一下可唔可以生長在這舊木頭?這個木頭已經放在室外日曬雨淋幾個月,冇變形冇變 ...

咁都得!木板係經過化學處理,表面又有油漆,唔理你放幾耐都會有化學野。雖然係雜交石斛,粗野,但係好好醜醜都係一條生命,唔好咁玩佢啦!
回復

Sumbie 發表於 2018-6-6 09:58:38 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-6-6 08:51
咁都得!木板係經過化學處理,表面又有油漆,唔理你放幾耐都會有化學野。雖然係雜交石斛,粗野,但係好好 ...

呢條木板之前係有另外的植物用過的,多到我要剪!我見到植物、青苔都好似好鍾意哩啲木。

恕我直言:如果用你這個道理,咁啲人修剪、剪掉高芽咪即係摧殘生命?!咁即係所有高芽、枝條都要好好看待、植物不能修剪?

之前見花友的植株都會生長在不同的物質,例如瓷磚間的刷口粉位置、塑膠物料、有油漆的牆壁,植物也欣欣向榮呢!我估蘭花的生命力強,不用太擔心,如見異樣即會更換位置
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-6 11:02:54 來自手機 |顯示全部樓層
其實我好鍾意石斛,喜歡它夏天欣欣向榮, 秋冬落葉四季分明, 花量又多(雖然花期短)。 可惜我嗰度陽光唔夠,種得唔好。如果你有興趣可以參考一下小之莊大大的舊post,他的石斛非常漂亮!!
回復

Sumbie 發表於 2018-6-6 11:21:53 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-6 11:02
其實我好鍾意石斛,喜歡它夏天欣欣向榮, 秋冬落葉四季分明, 花量又多(雖然花期短)。 可惜我嗰度陽光唔夠 ...

我都超級鐘情石斛!我記得當初第一盆買回來的石斛,我覺得間花店係黑店囉!佢話係鐵皮,上網先知原來係玫瑰石斛!初頭唔識,見佢開花好靚,回到家發覺原來近根部的位置已經開始腐爛,因為水苔大厚,又有鼻涕蟲!因為不甘浪費了$160,於是就剪走腐爛的部份,風乾然後放在微濕的水苔,兩星期已出芽!呢個經驗令我開始迷上,因為真係種植容易,花又靚!當然基本係容易,要精就難!最緊要係屋企有適合的地方,剛好屋後有一個小角落(本來是用來應急暫時安置走失的狗)!可以垂直種植亦都慳返唔少位置!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-6 11:29:52 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-6 11:21
我都超級鐘情石斛!我記得當初第一盆買回來的石斛,我覺得間花店係黑店囉!佢話係鐵皮,上網先知原來係玫 ...

你地方咁大,環境咁好, 可以慢慢收集不同品種 ,諗起我都戥你開心。
回復

wongin30s 發表於 2018-6-6 12:28:08 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-6 11:21
我都超級鐘情石斛!我記得當初第一盆買回來的石斛,我覺得間花店係黑店囉!佢話係鐵皮,上網先知原來係玫 ...

非常羨慕你的種植環境。
回復

Sumbie 發表於 2018-6-6 15:54:01 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-6 11:29
你地方咁大,環境咁好, 可以慢慢收集不同品種 ,諗起我都戥你開心。

謝謝!在此亦好多謝Bing及石胡花友的分享及教導!這個小天地是我一手打造,我真的好喜歡!老公也只是幫我鑽了四個洞咋
回復

Sumbie 發表於 2018-6-6 17:46:17 來自手機 |顯示全部樓層
今天試下這個設計的成效。頂部有膠片,約一呎深,主要是防止大雨的時候大量雨水沖落植物。不是完全防雨,始終都會有少少水弾在石斛,但冇所謂。因為早排太熱,加左啲水苔諗住補下濕,但係有啲擔心成個禮拜落雨,會唔會過濕呢?呢個位置都通風,但係如果長期落雨怕會影響根部。
回復

W88 發表於 2018-6-6 18:25:21 來自手機 |顯示全部樓層
嘩...........好工整喎!
要注意吓,水向低流
回復

石胡 發表於 2018-6-6 19:14:16 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-6 15:54
謝謝!在此亦好多謝Bing及石胡花友的分享及教導!這個小天地是我一手打造,我真的好喜歡!老公也只是幫我 ...

不用客氣,我只是摸著石頭過河,從失敗中學習。
回復

Sumbie 發表於 2018-6-7 07:35:36 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-6-6 18:25
嘩...........好工整喎!
要注意吓,水向低流 <span class="emoji emoji1f604"></span>

係呀,昨晚調換左位置,沒有水苔、少水苔的放在下面,最頂部的因為接近遮擋用的膠片,所以比較乾
回復