OB-1玉露 菜乾成長日記

作者: choiyee2122 发表于 2018-5-22 14:42:30
1989 13

本人有習慣紀綠植物生長情況, 今日同大家分享一棵((菜乾))成長的歷程
事源朋友上年比左一棵OB-1玉露我..

18-12-2017, 朋友一開始比我的時侯, 乾到好似菜乾咁,又黑又皺...
心諗你對佢做左D咩黎

18-12-2017

18-12-2017

18-12-2017

18-12-2017

1-1-2018, 過左一星期多D, 緑左小小, 都仲係勁dry...一D都唔似玉露肥嘟嘟個樣.

1-1-2018

1-1-2018

15-2-2018 開始肥啦

15-2-2018

15-2-2018

4-3-2018 keep going

4-3-2018

4-3-2018

14-4-2018 睇個幾塊長葉唔順眼, 搣晒佢地, 即刻靚仔左, 但徒徒地

14-4-2018

14-4-2018

19-5-2018 講真我都幾滿意XD

19-5-2018

19-5-2018

大家一齊分享下成長紀錄~次次睇都好開心~
Scar 發表於 2018-5-22 16:37:39 |顯示全部樓層
所以話:沒有醜既植物~~只有懶既主人~~
佢遇上你真係浴火重生~~完全還原佢靚靚既本相~~
little_stone 發表於 2018-5-22 16:46:21 來自手機 |顯示全部樓層
有你呢個新主人,呢棵肉肉太幸運啦
我棵玉露都係由佢自生自滅咁,夏天變灰,秋冬變返綠,而家又曬到灰,唉
choiyee2122 發表於 2018-5-22 17:02:05 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-5-22 16:37
所以話:沒有醜既植物~~只有懶既主人~~
佢遇上你真係浴火重生~~完全還原佢靚靚既本相~~ ...

哈哈, 好彩玉露都唔算難養
choiyee2122 發表於 2018-5-22 17:03:55 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-5-22 16:46
有你呢個新主人,呢棵肉肉太幸運啦
我棵玉露都係由佢自生自滅咁,夏天變灰,秋冬變返 ...

最怕自己太勤力害死佢

邊會呢XD  發表於 2018-5-22 19:48
小蘑菇 發表於 2018-5-24 00:36:10 |顯示全部樓層
之前係花墟買左棵玉露 BB, 但一路都唔見佢生根, 請問無根的肉露, 點樣先可以發根? 求幫忙
alexkai 發表於 2018-5-24 10:40:14 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-5-24 00:36
之前係花墟買左棵玉露 BB, 但一路都唔見佢生根, 請問無根的肉露, 點樣先可以發根? 求幫忙 ...

我的玉露差不多兩個月才發根.
小蘑菇 發表於 2018-5-24 12:59:59 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-5-24 10:40
我的玉露差不多兩個月才發根.

水浸出根? 定係直接放係粗粒泥面?

我之前放係泥面, 但係佢唔出根, 仲越來越乾咁, 我依家揾水浸, 出左少少根, 但我驚之後放返落泥, 佢會唔適應
choiyee2122 發表於 2018-5-24 13:14:53 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-5-24 00:36
之前係花墟買左棵玉露 BB, 但一路都唔見佢生根, 請問無根的肉露, 點樣先可以發根? 求幫忙 ...

放玉露係微濕(噴1-2下水)的土上, 等佢慢慢出根.
聽講用蛭石好發根, 其實泥炭都OK不過我個人覺得易有蟲有菌
快就1星期, 慢就幾個月. 冇咩事都唔好郁佢,未出根唔好淋水, 易爛!
夏天天氣熱比較難發, 要留意佢有冇發毛/化水,記得通風唔好直曬
大約係咁
choiyee2122 發表於 2018-5-24 13:18:03 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-5-24 12:59

我之前放係泥面, 但係佢唔出根, 仲越來越乾咁, 我依家揾水浸,  ...

水都OK阿, 可以等佢條根長D 再放入泥, 但泥要KEEP住有水份,唔好比條根乾
最好唔好長期水種, 太多水易徒
alexkai 發表於 2018-5-24 13:42:21 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-5-24 12:59

我之前放係泥面, 但係佢唔出根, 仲越來越乾咁, 我依家揾水浸,  ...

放在粗粒泥面上不要動它. 乾了就噴噴水.
小蘑菇 發表於 2018-5-24 18:09:16 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-5-24 13:42
放在粗粒泥面上不要動它. 乾了就噴噴水.

明白了, 現在天氣太熱, 打算 9-10月先再放粗粒泥上, 應該易發根 d, 真是多謝大大的意見呀
小蘑菇 發表於 2018-5-24 18:12:03 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2018-5-24 13:18
水都OK阿, 可以等佢條根長D 再放入泥, 但泥要KEEP住有水份,唔好比條根乾
最好唔好長期水種, 太多水易徒 ...

天氣太熱, 暫時用水浸住根, 吊住玉露的命, 等過埋呢個炎夏, 再移佢入泥, 試多次

謝謝大大的意見
calvinlor 發表於 2018-5-24 20:52:47 |顯示全部樓層
我自己都測試過,將冇根既玉露放係水苔面,差不多一星期多少少就己經發根,感覺速度快過用過用蛭石,亦唔怕浸爛d根^^