(多肉植物) 景天及玉露分享(完)

作者: choiyee2122 发表于 2018-5-19 22:00:54
2816 21

1) 七份玉露側芽養大,棵根

每份1棵

母本

2) 四份景天,次序係千佛手(大&小)兩盆,蕾絲公主,最後一盆不知名。連盆。
每份1盆

千佛手(大)

千佛手(小)

蕾絲公主

不知名
IMG_2856.JPG IMG_2854.JPG

面交: 東鐵綫 上水至大學站
時間請pm再約 星期一至五:7PM後   星期六日:不定
不設郵寄
請自備購物袋
遲到超過十分鐘當作放棄交收
如不到約定日期和時間交收者,必須24小時通知對方。
每人每種植物可排一份
有問題可PM問

玉露在這排隊:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

千佛手(大):
千佛手(小):
蕾絲公主:
不知名:

評分

查看全部評分

kar_49 發表於 2018-5-19 23:05:47 來自手機 |顯示全部樓層
有無都多謝先~^_^

玉露在這排隊:
1. Kar_49,thanks
2.
3.
4.
5.
6.
7.

千佛手(大):
千佛手(小): kar_49, thanks
蕾絲公主:
不知名: kar_49, thanks
icesea 發表於 2018-5-20 00:19:40 |顯示全部樓層

有無都多謝先~^_^

玉露在這排隊:
2. icesea,謝謝你!
3.
4.
5.
6.
7.

千佛手(大): icesea, Tank you!
蕾絲公主:
PhoenixQQ 發表於 2018-5-20 10:22:43 |顯示全部樓層

支持分享
icesea 發表於 2018-5-21 22:20:25 |顯示全部樓層
十分感謝您!我是第一次種玉露!
choiyee2122 發表於 2018-5-22 13:57:13 來自手機 |顯示全部樓層
推一推~玉露媽媽((其實比較似玉露壽
因為棵根乾得太快,5月26就結束分享,有興趣就留名la
草央綠子 發表於 2018-5-22 14:59:13 |顯示全部樓層
樓主D玉露好靚,肥嘟嘟呀! , 我種的玉露不知什麼原因衹長高及瘦? 之前我是放置在窗邊發覺有部份變色, 後來遠離窗邊一段後變回綠色, 求教樓主如何種植. 謝謝!
PhoenixQQ 發表於 2018-5-22 18:46:22 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2018-5-22 13:57
推一推~玉露媽媽((其實比較似玉露壽
因為棵根乾得太快,5月26就結束分享,有興趣就留名la ...

想問玉露有幾大棵?
choiyee2122 發表於 2018-5-22 19:09:04 來自手機 |顯示全部樓層
草央綠子 發表於 2018-5-22 14:59
樓主D玉露好靚,肥嘟嘟呀! , 我種的玉露不知什麼原因衹長高及瘦? 之前我是放置在窗邊發覺有部份變色, 後來遠 ...

高同瘦有可能係徒長,因為吾夠陽光同淋左太多水,我通常隔1-2星期先淋一次水,覺得佢d葉開始軟身缺水先淋。變色就可能太曬,種玉露最好不要太猛太陽直射,好容易變黑變灰,我都係放陽台明亮地方,可能得早上有小小陽光曬下。希望幫到您
choiyee2122 發表於 2018-5-22 19:15:08 來自手機 |顯示全部樓層
PhoenixQQ 發表於 2018-5-22 18:46
想問玉露有幾大棵?

其實都吾肯定係吾係玉露,當初旺角花店話係玉露,養大左我自己就覺得似玉露壽。我依盆大約9.5-10cm,不過都有徒長左,張相個角度睇吾岀炸
choiyee2122 發表於 2018-5-22 19:16:21 來自手機 |顯示全部樓層
PhoenixQQ 發表於 2018-5-22 18:46
想問玉露有幾大棵?

nickfung06 發表於 2018-5-22 21:53:32 |顯示全部樓層
有無都多謝先~^_^

玉露在這排隊:
3. nickfung06, thx,
4.
5.
6.
7.

蕾絲公主:
PhoenixQQ 發表於 2018-5-22 23:25:20 |顯示全部樓層
有無都多謝先~^_^

玉露在這排隊:
4. Phoenixqq, thx
5.
6.
7.

蕾絲公主:
cherrylwy 發表於 2018-5-23 07:20:29 |顯示全部樓層

玉露在這排隊:
5.
6.
7.

蕾絲公主: cherrylwy 多謝你!
ssyiyiss 發表於 2018-5-23 09:46:14 |顯示全部樓層
玉露在這排隊:
5.ssyiyiss , thank u!
6.
7.

千佛手(小): kar_49, ssyiyiss , thank u!
蕾絲公主: cherrylwy ,ssyiyiss 多謝你!
不知名: kar_49, ssyiyiss, thanks
草央綠子 發表於 2018-5-23 15:12:28 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2018-5-22 19:15
其實都吾肯定係吾係玉露,當初旺角花店話係玉露,養大左我自己就覺得似玉露壽。我依盆大約9.5-10cm,不過 ...

哦, 不過你種到有好多新芽都好, 我有好多C咗, 好慘
PhoenixQQ 發表於 2018-5-23 18:20:00 來自手機 |顯示全部樓層
已交收,多謝樓主分享。
jimlwy 發表於 2018-5-23 18:22:25 |顯示全部樓層
玉露在這排隊:
5. ssyiyiss , thank u!
6. jimlwy, thank you!
7.

千佛手(小): kar_49, ssyiyiss , thank u!
蕾絲公主: cherrylwy ,ssyiyiss 多謝你!
不知名: kar_49, ssyiyiss, thanks
nickfung06 發表於 2018-5-23 23:05:20 |顯示全部樓層
已交收,多謝樓主分享。
cherrylwy 發表於 2018-5-26 19:19:35 |顯示全部樓層

已交收,多謝樓主愛心分享!
12下一頁