風雨蘭Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'種子(完)

作者: B17 發表于 2018-5-18 18:41:07
4119 85
rumer 發表於 2018-6-1 09:10:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-31 23:27
可以分享葵無露嗎?我剛睇到呢樣嘢!你自己制造?藥效如何?

葵無露的製作是先生在FB 群組「苦苣苔小教室」看到艾米林大大把網友的製作方法分享出來的~ 防治的害蟲類別、配方、製作方法跟使用注意事項都有寫得好詳細~因不知道你們有沒有加入群組~把網友的網誌分享給你們~

葵無露製作方法:
http://m.xuite.net/blog/ritaher/crazy/66117114

葵無露我們覺得都有點效的~成份天然而且容易取得~會弄好後噴在葉面、葉底和泥面~但噴得多葉面會油油的反光~@@ 如蟲害厲害可能隔幾天又再出現~所以那時候我們大多是一星期全天台的植物噴灑一次~重點多蟲蟲時先生說過幾天又會再噴~就有蟲時殺蟲~沒蟲時防治~只是最好是在黃昏近日落或天陰時操作~因怕在大太陽曬時會造成葉傷啊~
回復

rumer 發表於 2018-6-1 09:21:57 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-1 00:01
手或衣服問題不大,單純接觸,沾不了毒,洗手清理一下就可以
植物花,葉,泥,淋花時漏出既水,全部帶毒 ...

感謝B大分享~還寫得這麼詳細~感動啊!

本身好想找隻功效強大的東西去防治蟲蟲~葵無露都有用但要用得密無得偷懶~天台植物太多就偷偷會希望能找個一勞永逸的方法~所以見B大成日賜毒劑賜得咁開心就想偷師一下啦~

但家中有小笨狗就不敢輕舉妄動了~雖說小狗不會上天台但我們會下來~幸得B大提示淋花排出的水也有毒性~我們雖然上天台會換鞋但都是穿完會帶回室內的~小笨狗雖然活了十多年但還是呆呆又貪吃的什麼新鮮東西都會去嗅嗅~這麼大一隻還經常會衝去室內的植物牆把頭埋進去的。。這笨笨狗加上不是很細心的我似乎不適合用高級毒藥就做不成毒后了啦~ 但謝謝B大分享好東西~如家中沒有狗仔應該是衝過去買藥劑使用了~Haha
回復

小雷子 發表於 2018-6-1 13:31:28 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-1 09:10
葵無露的製作是先生在FB 群組「苦苣苔小教室」看到艾米林大大把網友的製作方法分享出來的~ 防治的害蟲 ...

唔該晒你詳細解答!噴完藥后需要過水嗎?
回復

rumer 發表於 2018-6-1 14:12:13 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-1 13:31
唔該晒你詳細解答!噴完藥后需要過水嗎?

沒有過水的~就自然風乾~
回復

Vinia 發表於 2018-6-1 14:43:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-31 22:52
內室種植,落毒係好危險我都知道!所以諗完又諗!但有時見啲花花種得好靚,忽然又被蟲破壞,攪到好忟憎! ...

我都係,不過房間種的迷岩和紫羅蘭就暫時不見有。但廳中窗台學和花槽嘅盆栽而家又見到有棉花蟲踪影, 真係陰魂不息,搞到我又要消毒換泥。 唔單止人玩殘, 連原本生長得好好嘅盆栽畀棉花蟲玩殘。 好煩呀! 已經買咗啲苦楝油好似都唔見效。 搞到我都想買好年冬毒一毒。
回復

小雷子 發表於 2018-6-1 14:55:11 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-1 14:43
我都係,不過房間種的迷岩和紫羅蘭就暫時不見有。但廳中窗台學和花槽嘅盆栽而家又見到有棉花蟲踪影, 真 ...

我好明白你嘅情況!我記得你家有毛孩及小笨友,要三思而行!因為藥性太毒啦,怕一不留神,容易出意外!或許先用葵無露,再唔得,用殺蟲水!
回復

Vinia 發表於 2018-6-3 15:32:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-1 14:55
我好明白你嘅情況!我記得你家有毛孩及小笨友,要三思而行!因為藥性太毒啦,怕一不留神,容易出意外!或 ...

今年去花展時都在花寶買咗一枝殺蟲水和一枝苦楝油,但試過好似效用不大。
回復

小雷子 發表於 2018-6-3 15:38:35 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-3 15:32
今年去花展時都在花寶買咗一枝殺蟲水和一枝苦楝油,但試過好似效用不大。 ...

如果你想用,就小心啲!淘宝有,叫小紫藥!
回復

Vinia 發表於 2018-6-4 07:32:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-3 15:38
如果你想用,就小心啲!淘宝有,叫小紫藥!

我都好多年無淘寶,唔記得密碼。或者有機會叫朋友幫我淘。
回復

小雷子 發表於 2018-6-4 08:55:14 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-4 07:32
我都好多年無淘寶,唔記得密碼。或者有機會叫朋友幫我淘。

花墟有得賣,正確位置你問B大大,佢非常熱心幫人架!
回復

Vinia 發表於 2018-6-4 09:13:22 來自手機 |顯示全部樓層
,等我想出花墟再問下B大
回復

B17 發表於 2018-6-4 15:25:26 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-4 09:13
,等我想出花墟再問下B大

花墟道口,鐵皮屋蘭花檔,有散裝賣

http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=170555&pid=1846545&fromuid=66917
回復

rumer 發表於 2018-6-4 16:04:45 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-30 22:35
講真,未見過jacala red種子發芽率>90%,相信已經後無來者

另外已經賜左一劑毒藥畀singap ...

浸水第13日~100%來了~!
回復

Vinia 發表於 2018-6-4 17:01:23 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-4 15:25

http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=17 ...

回復

B17 發表於 2018-6-4 17:05:24 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-4 16:04
浸水第13日~100%來了~!

冇可能!點會100%,前無古人,後無來者!
回復

rumer 發表於 2018-6-4 17:10:38 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-4 17:05
冇可能!點會100%,前無古人,後無來者!

笑死我~係事實黎架~!!
B大今次篩選過的種子真的好壯~
我猜其他花友的發芽率都好高只係未得閒炸你~Hahahaha
回復

B17 發表於 2018-6-4 17:19:59 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-4 17:10
笑死我~係事實黎架~!!
B大今次篩選過的種子真的好壯~
我猜其他花友的發芽率都好高只係未得閒炸你~H ...

係呀,要新鮮採集,跌落地,乾左就分唔到

要用手指續粒感覺,裡面係肉定水,偶有失手,應該唔會100%囉!
可能失手嗰幾粒去晒人地度
回復

rumer 發表於 2018-6-4 19:12:28 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-4 17:19
係呀,要新鮮採集,跌落地,乾左就分唔到

要用手指續粒感覺,裡面係肉定水,偶有失手,應 ...

嘿嘿~但今次分過黎的真的勁到100% 得左~
話唔定其他花友遲啲都會有好消息~
跟住B大可以新增一個副業去做風雨蘭種子的鑑證專員~時薪可能有多多~(就亂說的別咬人 Haha)
回復

Vinia 發表於 2018-6-10 13:01:03 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-4 15:25

http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=17 ...

[attachimg]795484[/attachimg]
啱啱來到問咗現無得賣, 因為漁農處話唔準買。 所以冇得再入口, 不過我同佢講大陸淘寶有得賣。 咁佢話叫佢仔咁得閒上網睇下, 或者訂啲落香港。
回復

B17 發表於 2018-6-10 13:36:41 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-10 13:01
[attachimg]795484[/attachimg]
啱啱來到問咗現無得賣, 因為漁農處話唔準買。 所以冇得再入口, 不過我 ...

冇得賣
好彩仲有存貨
回復