聖女茄出花苞~

作者: eelleung 發表于 2018-5-16 10:54:48
2683 11
4月中開始種的聖女茄(花仙子牌)終於有花苞了~
請問現在要加什麼肥谷佢??
WhatsApp Image 2018-05-16 at 09.42.15.jpeg
我手上有 :
有機香草肥 (繽x買的那款日本肥)
有機蔬果肥 (花墟那間賣果汁的鋪介紹的)
用海草+香草肥+洗乳酪杯的水, 吽出來的水 (已吽了大半年)
用洗米水吽的水 (已吽了一年)
用西柚皮吽的環保酵素 (最少吽了兩年), 其實環保酵素可不可以當液肥?

而又, 蕃茄其實要不要修剪側芽?? 怕太多枝葉會搶養份...

p.s. 窗向西北, 太陽由12點左右晒到落山.... 暫時未見d葉晒到冇力

thank you~
xx_Luca 發表於 2018-5-17 14:11:37 |顯示全部樓層
想講,嗰d 吽左一年兩年既肥液,已經比目前既蕃茄株珍貴,建議留返秋天再種時用。

THX~ 但, 為什麼??  發表於 2018-5-17 17:15
回復

icesea 發表於 2018-5-17 19:00:15 |顯示全部樓層
你的是紅聖女嗎?我有黃聖女,等待發芽中!
回復

eelleung 發表於 2018-5-18 10:28:38 |顯示全部樓層
係呀~ 是紅種 (如果包種子冇FAKE我 )
未來個幾星期都勁曬熱又冇乜風, 希望捱得過....
現在已看到有5~6束花苞, 期待順利開花實果~
回復

icesea 發表於 2018-5-18 11:56:02 |顯示全部樓層
我有多出來的黃聖女蕃茄種子,是五月初買的,要不要交換一些去種?(因為本來我想補買一些紅聖女)

雖然我也想換一些, 但只剩十粒左右吧, 不好意思跟你換了, 下次買了種子有多的話一定會分享出來~ ^^  發表於 2018-5-18 17:31
回復

xx_Luca 發表於 2018-5-18 12:16:10 |顯示全部樓層
蕃茄怕熱,而向西北只會越來越嚴峻。明白現在講疏苗或放棄一定會唔捨得,事實亦無必要放棄,順其自然吧。
如植株轉弱施肥只是浪費甚至加速佢上路,好想做的話幾粒瓜果肥意思意思可以。
肥液分解得越細小植物吸收得越好,加埋時間值;比如我有兩瓶吽左兩年既骨粉水,用一杯少一杯,等閒都唔捨得用,當然想用的話也無不可。
俾心機,加油~

回復

eelleung 發表於 2018-5-18 17:27:51 |顯示全部樓層
多謝你的意見, 我也覺得現在太熱了, 但見她沒有乾葉/軟葉, 看似頂得到, 所以才想加肥催谷一下...

請教一下, 向西北夏天當曬的季節可以種些什麼窗台也可以應付的小作物??

THANK YOU~
回復

fat1980 發表於 2018-5-18 19:20:48 |顯示全部樓層
eelleung 發表於 2018-5-18 17:27
多謝你的意見, 我也覺得現在太熱了, 但見她沒有乾葉/軟葉, 看似頂得到, 所以才想加肥催谷一下...

請教一 ...

茄子, 青瓜
回復

icesea 發表於 2018-5-19 00:43:38 |顯示全部樓層
其實我不介意你只有十粒,我手上都餘下十粒左右,就算五粒都可以換,因為我種不了這麼多(主要是地方有限)。

而且種子如果太長時間不種植,都有可能不會發芽!
回復

xx_Luca 發表於 2018-5-19 12:17:21 |顯示全部樓層
eelleung 發表於 2018-5-18 17:27

請教一 ...

不客氣,大家交流下。
西北位其實幾棘手,夏天好曬好熱,冬天無乜陽光,因為我家露台向西北所以很明白。
適時作物莧菜、通菜、潺菜等 .... 喜歡掛果的可以試下茄子,之前有個帖窗台種茄子種得很不錯啊 ~

thank you~ 待這轉蕃茄完成任務之後, 會試試~ ^^  發表於 2018-5-23 11:04
回復

eelleung 發表於 2018-5-25 10:31:37 |顯示全部樓層
依個星期日日都36度, 小蕃茄開始頂唔到...
花苞係有5~6束, 但幾日都只開得少少, 一係就未開得成花就晒乾....
睇怕都結唔成果多啦.....
葉有兩片開始起黑班, 係有病定爛根? (忘了影相, 後補)

WhatsApp Image 2018-05-24 at 23.40.22.jpeg
回復

icesea 發表於 2018-5-25 14:44:55 |顯示全部樓層
我的黃聖女發芽才幾天呢!
我收到你的PM,回覆你了!^^
回復