AV種植經驗分享

作者: eratochoi 發表于 2018-5-14 15:49:41
10939 78

不知不覺種死咗好多AV,想和大家分享一下點樣可以冇咁容易種死
以下全部都是我自己用緊的方法

插葉: 我會把葉莖短餘下1CM(很短, 葉莖越短越快出苗), 直接插泥, 長出小苗後可以先把母葉剪走, 但不要把小苗拔出,直到小苗足夠大才拔出分盆

花盆: 用呢類花盆,啲泥唔會時乾時濕,長期保持在一個濕度,啲根唔死,棵花會生得壯啲,但必需留意,水位一定要底過泥,否則會爛根死。大概兩三星期淋水一次(方便自己放假)。

泥(科學泥+大粒蛭石+緩釋肥+小紫藥): 用自動吸水花盆濕度會比一般高,所以泥要溝大量疏水透氣的植料,例如: 大粒蛭石、陶粒、多肉土等。另外,我一定會加奧綠肥 A5 顆粒緩釋肥, 小紫藥(內吸殺蟲劑, 是我用過最最最最好的殺蟲劑)。另外,最好一年換泥一次, 順便修剪老葉。
小紫藥是我用過最好的殺蟲劑, 唯一的缺點是不能吃.
AV是很容易有蟲害的, 不論是看到/看不到的蟲, 最常見是棉花蟲、蟎蟲, 中咗你未必會知道, 只是覺得啲葉唔靚, 唔大, 唔開花, 有可能一直唔死, 但已經冇觀賞價值.
殺蟲/防蟲對AV來說是必需的, 唔多唔少都會有啲蟲仔係你身邊(隔離同事啲花), 千萬不要等到出事先搵殺蟲劑, 到時要種返靚棵AV隨時等幾年.
小紫藥是內吸式殺蟲劑, 詳細可以google一下, 大概是殺蟲劑會被植物吸收, 蟲仔食咗會死.
WhatsApp Image 2018-06-15 at 2.54.37 PM.jpeg

施肥: 長期在水裡添加,份量要少,大概1奶茶匙羹兌2升水

淋水: 淋在盆底, 肥料預先加在水裡一起淋, 不可以水浸泥

陽光: 越晒越多花, 但必需冷氣房

溫度: 長年冷氣房, 星期六日冇冷氣一兩天是可以的

以下是少少成品...
IMG_7457.JPG IMG_7451.JPG IMG_7448.JPG IMG_7446.JPG IMG_7442.JPG IMG_7436.JPG IMG_7178.JPG IMG_1077.JPG IMG_0981.JPG IMG_0679.JPG

評分

查看全部評分

Vinia 發表於 2018-5-14 16:01:09 來自手機 |顯示全部樓層
多謝分享! 種得好爆花好靚!
睇來我都要學淘一啲花盆來種
回復

kiko371 發表於 2018-5-14 16:03:23 來自手機 |顯示全部樓層
全部入手 買買買
回復

kiko371 發表於 2018-5-14 16:03:42 來自手機 |顯示全部樓層
好感謝大大分享
回復

Cyhui 發表於 2018-5-14 17:40:29 來自手機 |顯示全部樓層
感謝分享
回復

cokar 發表於 2018-5-14 17:43:16 |顯示全部樓層
WA...真係唔知有咁多唔同植料同用品呀...要入手..
回復

eratochoi 發表於 2018-5-14 17:55:34 來自手機 |顯示全部樓層
Cyhui 發表於 2018-5-14 17:40
感謝分享

我有好多花都係你送架,我多謝你先真
回復

ET0404 發表於 2018-5-14 20:07:30 |顯示全部樓層
謝謝分享經驗!

最近都買咗特小號吸水盆,個人覺得啱標準型AV, 迷你或半迷你會太大。
回復

eratochoi 發表於 2018-5-14 20:25:22 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-5-14 20:07
謝謝分享經驗!

最近都買咗特小號吸水盆,個人覺得啱標準型AV, 迷你或半迷你會太大。 ...

早幾年我都係用特小號嘅花盆,但係棵花越來越大,搞到頭重腳輕,成日跌,終於都係換中號盆。換中盆會好好多,啲根多咗位生。最緊要係好耐都唔使淋水,一般兩三個星期先淋一次。
回復

tongtony 發表於 2018-5-14 20:49:26 |顯示全部樓層
可否講解多一啲小紫藥的功效與用法,例如可否殺死棉花蟲,,,,等等
回復

eratochoi 發表於 2018-5-14 20:57:17 來自手機 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2018-5-14 20:49
可否講解多一啲小紫藥的功效與用法,例如可否殺死棉花蟲,,,,等等

小紫藥針對所有蟲,棉花蟲、蚜蟲、蟎蟲、蚊之仔一律殺,可以在開盆時預先和泥溝在一起,或埋在泥土裏。份量大概一盆花一奶茶匙羹。只需要用一次,基本上永遠有效。
用咗之後,棵花會非常強壯,啲葉唔會因爲有蟲而變畸形。
回復

ET0404 發表於 2018-5-14 20:58:44 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2018-5-14 20:25
早幾年我都係用特小號嘅花盆,但係棵花越來越大,搞到頭重腳輕,成日跌,終於都係換中號盆。換中盆會好好 ...

我都係為旅行準備

請問你會淋水定係加水喺底盆等佢自己吸?
回復

eratochoi 發表於 2018-5-14 21:03:31 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-5-14 20:58
我都係為旅行準備

請問你會淋水定係加水喺底盆等佢自己吸?

加水在盆底,水位一定要底過泥,水浸泥會爛根

Tks! ^^  發表於 2018-5-14 21:54
回復

ptigger 發表於 2018-5-14 21:06:27 來自手機 |顯示全部樓層
非常有用的分享,樓主講解得好詳細
回復

taxitang 發表於 2018-5-14 21:58:22 |顯示全部樓層
謝謝分享。
特特別對小紫药感興趣,不知能否用在蘭花上,每次淋水會否融解葯物?遲啲淘開東西淘啲番來試下
回復

eratochoi 發表於 2018-5-14 22:07:02 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-14 21:58
謝謝分享。
特特別對小紫药感興趣,不知能否用在蘭花上,每次淋水會否融解葯物?遲啲淘開東西淘啲番來試下 ...

我估計可以用係蘭花身上。埋在植料裡,會慢慢釋放藥效。如果更換植料時,再重新放一次藥。用過之後你會看到分別。
其實花墟有得買,好似唔係叫小紫藥,但都是紫色的沙狀物,好細罇,我估計有10克左右吧,大概$30。
回復

taxitang 發表於 2018-5-14 22:15:15 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2018-5-14 22:07
我估計可以用係蘭花身上。埋在植料裡,會慢慢釋放藥效。如果更換植料時,再重新放一次藥。用過之後你會看 ...

我住北區又要開工,淘寶方便過花墟。
回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-14 22:24:23 |顯示全部樓層
好有用~謝謝分享~ 我都對小紫藥有興趣,要去淘下先 ^^
回復

eratochoi 發表於 2018-5-14 22:26:56 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-5-14 22:24
好有用~謝謝分享~ 我都對小紫藥有興趣,要去淘下先 ^^

試下啦,但千萬不要用在食物。
回復

小雷子 發表於 2018-5-14 22:30:33 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2018-5-14 22:26
試下啦,但千萬不要用在食物。

小紫藥係咪等於好年冬呢?
回復

1234下一頁