分享Chocolate Cream (小苗) (完,待交收)

作者: cokar 发表于 2018-5-14 12:47:24
2130 30

第一次試分享植物, 希望FREE 來 FREE 去.  ^^

分享物品名稱: Chocolate Cream (小苗)

(原來係3年半前, 花友: goldenwah    送我小走莖, 多謝佢, 我的竟然, 原來3年半都未開過花, 但子孫都有6-7盤 送比人, 人家開了花的.)

份數: 3 份 ( 每份大約4-6 塊葉, 我會個朝出門口前先剪出來 , 可以交收先好排, 因為, 我之後不是直接回家)
交收方法:  (面交)--因會同網友交收, 所以定同時地, 我方便交收. 如有需要更改, 會再PM 通知.
                    **  (2) 面交 -  5月18日(星期五) 6 pm:cut
                                            5月19日(星期六) 12:30 pm :九龍灣Megabox十二樓,lift門口等。 OR
                                            5月19日(星期六) 3:30-3:45 pm 太子站 MTR 客服

注意事項:  請自備容器,敬請準時不設郵寄,不包發芽率

在這排隊: (全已收PM)
1. KatKichi, thx!--19/5  (3:30-3:45 pm 太子站 MTR 客服)
2. Kar_49, 謝謝分享--18/5 (6:30pm  pm 太子站 客服)—交收完成
3. Yonnie Kwan,thanks--17/5 (6:30pm  pm 太子站 客服)—交收完成

因為睇左小雷子的大瀑布花, 所以, 不剪走莖了, 我要留走莖長大. 直接送出已出根定植比大家 (不包泥盆, 最好拎外賣杯來拎, 咁保護好D.

評分

查看全部評分

goldenwah 發表於 2018-5-14 13:37:24 來自手機 |顯示全部樓層
支持分享啊,我的chocolate cream 都謝左lu, 哈哈
KatKichi 發表於 2018-5-14 14:05:38 來自手機 |顯示全部樓層
1. KatKichi, thx!
cokar 發表於 2018-5-14 14:17:56 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2018-5-14 13:37
支持分享啊,我的chocolate cream 都謝左lu, 哈哈

下? 點會AR? 我唔追返留言, 都唔知. 原來你3年半前比我的...HAHA..
你要唔要? 我寄比你. ^^
佢地真好生養. 我只有佢種得咁大咁多. 但....未開過花.... ^^"
kar_49 發表於 2018-5-14 20:56:18 |顯示全部樓層
2. Kar_49, 謝謝分享
goldenwah 發表於 2018-5-14 21:02:57 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-5-14 14:17
下? 點會AR? 我唔追返留言, 都唔知. 原來你3年半前比我的...HAHA..
佢地真好生養 ...

如果有都好呀。點解未試過開花啊?

遲點如果我有silver sky 走莖你要嗎?都是紅花的
雙魚座 發表於 2018-5-14 21:40:26 來自手機 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-5-14 14:17
佢地真好生養 ...

gold大大的silver好靚的,去年才分享來。
朱古力不想開花便不開花,今年都未見起花。

估唔到雙魚大的chocolate cream已經咁大棵啦  發表於 2018-5-15 08:00
cokar 發表於 2018-5-14 21:41:16 來自手機 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2018-5-14 21:02
如果有都好呀。點解未試過開花啊?

遲點如果我有silver sky 走莖你要嗎?都是紅花的 ...

有花友過我可能比肥唔夠,之前成日都係間唔屎諗起,
1-4 weeks 就一次過公司的植物比一次肥。
但我覺得唔夠曬,都係一大原因。我比左盤朋友,佢2-3個月就開花,之後,我將公司其中一盤寄放佢家,一輪後,佢話開花,又比返我,但回我家後,又唔見再開花。佢家向東,曬一早上。

好呀,你有silver sky 時再比我,睇下又開唔開到。先謝謝。
我pm 你,比地址我。
cokar 發表於 2018-5-14 21:44:24 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-14 21:40
gold大大的silver好靚的,去年才分享來。
朱古力不想開花便不開花,今年都未見起花。 ...

嘩,你的silver 係走莖起?幾耐到開花?
我的chocolate,我無比佢走莖再走莖,因成日易動到,一動就斷,我又再入泥。所以先話子孫大小都有6-8盤。
cokar 發表於 2018-5-14 21:45:27 來自手機 |顯示全部樓層
kar_49 發表於 2018-5-14 20:56

Ok ar,pm me

已pm ,thanks [emoji]1f60a[/emoji]  發表於 2018-5-15 18:45
雙魚座 發表於 2018-5-14 22:04:59 來自手機 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-5-14 21:44
嘩,你的silver 係走莖起?幾耐到開花?
我的chocolate,我無比佢走莖再走莖,因成日易動到,一動就斷,我 ...

去年九月頭收到。gold大好好心機,浸水出根才寄,可是天氣太熱爛根,重新浸過。起初生得很慢,這兩個月才生快咗。

覺得浸左水出根,寄出先會較容易生存啊。如果收到又種唔到,會好失望的  發表於 2018-5-15 08:04
goldenwah 發表於 2018-5-15 07:54:52 來自手機 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-5-14 21:41
有花友過我可能比肥唔夠,之前成日都係間唔屎諗起,
1-4 weeks 就一次過公司的植物比一次肥。
但我覺得唔 ...

um, 以前第一次種就係花友分享既chocolate cream, 不過種左室外有開花,所以以前覺得chocolate cream 好易種啊,第一次種便開花了。落肥又冇喎,但種緊既其他2款喜蔭就一路出走莖,都冇開過花。唔知咩原因呢
cokar 發表於 2018-5-15 09:56:23 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-14 22:04
去年九月頭收到。gold大好好心機,浸水出根才寄,可是天氣太熱爛根,重新浸過。起初生得很慢,這兩個月才 ...

我個時, GOLD 大比完叫就咁入泥, 我無浸水, 就咁入泥. 不過, 我一開始無公司種的. 即只SAT/SUN 無冷氣, 咁佢又好好. 之後好大棵, 我先斷左/剪左出來再入泥好多盤.
cokar 發表於 2018-5-15 10:10:42 來自手機 |顯示全部樓層
公司中的兩盤大,頭先睇一睇,又斷左條。#_#
cokar 發表於 2018-5-15 10:24:47 |顯示全部樓層

2017年8月, 寄住在人家的開花照.
goldenwah 發表於 2018-5-15 13:29:09 來自手機 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-5-15 10:10
公司中的兩盤大,頭先睇一睇,又斷左條。#_#

種到好大棵啊,又多走莖。室內可能難開花,要曬下
YonnieKwan 發表於 2018-5-15 13:45:19 來自手機 |顯示全部樓層
3. Yonnie Kwan,thanks
cokar 發表於 2018-5-15 14:39:49 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2018-5-15 13:29
種到好大棵啊,又多走莖。室內可能難開花,要曬下

係啦. 我都覺得我係唔夠曬.我現家中, 試有個位長開LIGHT.一盤放個度, 另一盤放窗邊.
朋友幫我, 就係外放勁曬.
佢地唔係喜陰咩...攪咩要咁曬..#_#
cokar 發表於 2018-5-15 14:58:24 |顯示全部樓層
kar_49 發表於 2018-5-14 20:56

請PM 留CONTACT 同交收時地.
BCnature 發表於 2018-5-15 20:21:32 來自手機 |顯示全部樓層
樓主chocolate cream 雖然未有花,但其實啲葉都好靚
12下一頁