2018苦苣苔科植物

作者: Vinia 發表于 2018-5-14 09:07:00
13717 187
Vinia 發表於 2018-7-18 20:47:47 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-7-18 17:45
Vinia 才是真正的大戶~
就一直看到妳入手不同的花花真的羡慕死人~
我無位又無水無得不停咁買啦~{:em ...

就是因為種得唔好,有些都俾我種C, 所以先至要補貨。我都是無位又無水,不過一上癮,要諗辦法潛建(連書櫃都霸佔),又要節衣縮食
回復

rumer 發表於 2018-7-20 09:30:21 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-7-18 20:47
就是因為種得唔好,有些都俾我種C, 所以先至要補貨。我都是無位又無水,不過一上癮,要諗辦法潛建(連書 ...

所以種迷岩真係好毒啊~
之前都喜歡貓貓的~但貓貓都不給我開花~
還是覺得會開花又不太佔位置的迷岩最乖最抵種~不過又係種下種下就有好多~見佢開花時好開心~到植物要淋水時就覺得是災難一樣~
回復

Vinia 發表於 2018-7-21 15:26:34 來自手機 |顯示全部樓層
以為又係冇名, 原來有名牌,叫做Sinningia 'Chippewa Merry Martha'
回復

Vinia 發表於 2018-7-21 15:29:16 來自手機 |顯示全部樓層
又係浸爛球根,真係欲哭無淚。

球球好大好可惜啊~!! 會是泥太濕嗎? 有大大教過球球入泥時要露出頂端才不易爛球~ 不知道有沒有幫忙~ Vinia 可以參考看看啊  發表於 2018-7-22 10:51
回復

Vinia 發表於 2018-7-21 15:32:03 來自手機 |顯示全部樓層
都唔知怎解,無端黑莖軟葉
回復

Vinia 發表於 2018-7-21 15:35:54 來自手機 |顯示全部樓層
第一次播種迷岩種子,但出芽好似都成個月,仍然生長緩慢。之前見生長太密便移植部分,但當時只得2塊葉子太脆弱,結果移植得都難以生存。今日見有4塊葉子,又嘗試移植,希望成功。
回復

Vinia 發表於 2018-7-21 15:42:24 來自手機 |顯示全部樓層
第一次扦插花貓葉,唔夠一個月巳長出鱗莖和葉仔。 講真並不太鐘意種花貓,嫌大棵阻位又花朵形態不算好吸引,但欣賞其生命力強可以多樣性繁殖,以及耐熱,可以放在花槽直接曬太陽。雖然睇似容易種植,但唔知點解我都是種得唔好,有時種到開花,跟住無端C, 又難以種到爆花。所以而家除非好鐘意又價錢平才會考慮買,否則寧願將錢買迷岩和長筒好過
回復

Vinia 發表於 2018-7-21 21:55:50 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-7-20 09:30
所以種迷岩真係好毒啊~
之前都喜歡貓貓的~但貓貓都不給我開花~
還是覺得會開花又不太佔位置的迷岩最乖 ...

認同,所以而家最主要着迷收集迷岩和長筒。不過長筒都係試種階段,所以都唔算沉迷。
回復

rumer 發表於 2018-7-22 10:50:00 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-7-21 21:55
認同,所以而家最主要着迷收集迷岩和長筒。不過長筒都係試種階段,所以都唔算沉迷。 ...

嘿嘿嘿嘿~ 到開花了覺得花花好合眼緣又會中毒的了~!!
回復

Vinia 發表於 2018-7-23 19:13:55 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-7-22 10:50
嘿嘿嘿嘿~ 到開花了覺得花花好合眼緣又會中毒的了~!!     ...

係啊! 所以估花癮有時就好似吸毒咁樣,那種心癮難以自控。

Hehehe 我有嘗試努力忍架~但見到靚花又忍唔住~唯一可以阻止自己大量增加花花的方法是回想淋水、上盆、換盆、滅蟲的痛苦~這樣想想就不太敢大肆入貨啦(除非真的很喜歡~Haha)   發表於 2018-7-24 08:55
回復

Vinia 發表於 2018-7-24 14:48:58 來自手機 |顯示全部樓層
我都係咁諗
回復

Vinia 發表於 2018-7-27 21:05:38 來自手機 |顯示全部樓層
昨晚的收穫:
雖然之前巳買咗1盆Sinn. fu's falling sunshine苗, 不過生長緩慢有排才開到花。故見到開花株而且價錢唔貴,便連同2盆無名一齊買。花友亦附送了一棵無名迷岩側芽。

又大手入貨啦~Hahahaha  發表於 2018-7-28 09:16
回復

Vinia 發表於 2018-7-27 21:11:30 來自手機 |顯示全部樓層
IMG_20180726_215734.jpg IMG_20180726_220256.jpg IMG_20180727_062858.jpg
之前曾試過因為懶和打算適應咗環境才消毒換泥。後來發現有棉花蟲踪影,搞到傳染去其他盆栽,結果好多手尾跟,折騰一輪,而且影響盆栽的生長。
故唔想重滔覆轍,昨晚返屋企第一時間去除泥膽和根,再消毒,跟住吹乾球根沾一些Hi-Fresh 再放入有植料的盆里。雖然只是幾棵,但都花不少時間,昨晚都要十一點幾先有得瞓。
回復

Vinia 發表於 2018-7-27 21:17:32 來自手機 |顯示全部樓層
昨晚想買的品種無貨,便買咗盆花貓苗(雖然最初目標唔係想買花貓和係Mixed, 不過一來唔想空手而回, 二來見到銀色葉都幾特別,好奇想知最終係開么嘢色花) 和1盆朱頂蘭苗(因為約咗交收趕時間,睇見標籤圖片黃色花好吸引,沒有仔細考慮適唔適合自己種,便買下了。)由於係苗仔,唔想立即消毒換泥,所以隔離原盆放在洗手間,適應幾天新環境才再換泥。即使有棉花蟲,有膠袋套住也不易傳染。

今日見到2棵迷岩的葉有點軟垂,一經倒盆出來檢查,根系生長有點問題,所以又係鉸剪一揮分別剪成幾節扦插,分散風險。
回復

雙魚座 發表於 2018-7-27 21:54:43 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-7-27 21:11
之前曾試過因為懶和打算適應咗環境才消毒換泥。後來發現有棉花蟲踪影,搞到傳染去其他盆栽,結果好多手尾 ...

你好。請教有花都消毒?的花還可以開嗎?
回復

Vinia 發表於 2018-7-28 08:41:53 來自手機 |顯示全部樓層
我試過有些可以開花,有些會消苞
回復

Vinia 發表於 2018-7-31 15:23:25 來自手機 |顯示全部樓層
B大6月底分享的caitlin原本生長雖然緩慢,但生長理想,哪知昨日無端枯底莖,急急砍頭重插。希望唔好節外生枝,中途又 夭折。 係好鍾意這款紫色重瓣迷岩, 咁辛苦同埋咁好彩先至畀我排到。
回復

Vinia 發表於 2018-7-31 15:26:21 來自手機 |顯示全部樓層
B大7月頭分享的Elizabeth's Ceruse暫時生長理想, 希望生生性性可以種到開花, 期待! 因為係比較少見又係我鍾意嘅重瓣迷岩
回復

Vinia 發表於 2018-7-31 15:32:47 來自手機 |顯示全部樓層
Rumer6月底分享的Simsim Royal Style,S. Amakiir,還有S. Tinker bell.都生長唔錯。亦期望生生性性,唔好節外生枝,無端黑莖或爛根。
因為太多苗無名牌又或者名牌掉落了,也無認真即時貼上,只是憑記憶,希望無搞錯。
回復

Vinia 發表於 2018-7-31 15:34:46 來自手機 |顯示全部樓層
期待開花!
回復