2018苦苣苔科植物

作者: Vinia 發表于 2018-5-14 09:07:00
13663 187
Vinia 發表於 2018-6-5 18:46:00 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-5 16:18
Vinia 太客氣啦~
難得見妳想種長筒而我又有所以就忍不住跑黎分享了~^ ^

你太客氣就真! 你俾細那條鱗莖我得啦。
咁等你遲些有地方種就pm我。我還有一些花貓枝條或迷岩枝條浸緊根。如果你有興趣,到時你pm 告知我。我寄俾你。
巳pm地址。多謝你!
回復

rumer 發表於 2018-6-5 22:05:49 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-5 18:46
你太客氣就真! 你俾細那條鱗莖我得啦。
咁等你遲些有地方種就pm我。我還有一些花貓枝條或迷岩枝條浸緊根 ...

Haha~Vinia 不用擔心啦~我自己都仲有隻苖仔種緊~細棵的只是留黎做後備啦(我也還是種長筒的初哥啦~所以有大家一齊種就覺得好開心)

另外就好多謝妳呀~Haha~如果我將來空出了位置一定跟妳說看看大家有沒有什麼喜歡的植物能交換試種~現在就希望這隻長筒苖仔能平安健康的送到妳家啦~
回復

Vinia 發表於 2018-6-5 23:17:34 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-5 22:05
Haha~Vinia 不用擔心啦~我自己都仲有隻苖仔種緊~細棵的只是留黎做後備啦(我也還是種長筒的初哥啦~所 ...

咁好啦,多謝你!

Vinia 請看60樓新增了小苖寄出前的照片~:)  發表於 2018-6-6 09:19
不客氣啦~!^ ^  發表於 2018-6-5 23:27
回復

Vinia 發表於 2018-6-6 11:49:07 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 太客氣啦~

你好細心,好多謝你!

大家一齊學做長筒初哥啦~就種植愉快呀~:P  發表於 2018-6-6 13:43
回復

B17 發表於 2018-6-6 15:24:45 |顯示全部樓層
Vinia 太客氣啦~

rumer造既紙盒比我的強十倍,外形靚,色彩繽紛,收到之後,真的唔捨得送出去

非常認同!我都留起左,唔捨得用!  發表於 2018-6-7 14:18
Haha~被B大讚~太開心了~!但其實我整的紙盒完全是跟你學的啦~不管是用保鮮紙包裹小苖還是再包多層保護盒子~沒有收過你的分享我點會整得出分享盒子~ :P   發表於 2018-6-6 20:19
回復

Vinia 發表於 2018-6-6 16:06:32 來自手機 |顯示全部樓層
上月中買的sinn. Katy Lynn雖然跑了色,但依然好靚。

Katy Lynn 靚呀~上網見有花友賣過但好快就被搶購一空了!  發表於 2018-6-6 20:20
回復

Vinia 發表於 2018-6-7 09:47:08 來自手機 |顯示全部樓層
可惜sinn. Katy Lynn 暫無側芽。不過sinn. Aq's Mercurial lady有側芽浸緊珠石,若你有興趣,圖中帶花蕾那枝條可寄俾你。我覺得Mercurial lady的花都幾嬌俏幾靚。
回復

karisv3v 發表於 2018-6-7 09:56:32 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-6 16:06
上月中買的sinn. Katy Lynn雖然跑了色,但依然好靚。

這個比較像sinn. SRG’s Lime & Berry呢

回復

Vinia 發表於 2018-6-7 10:03:00 來自手機 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-6-7 09:56
這個比較像sinn. SRG’s Lime & Berry呢

http://www.dollyyeh.idv.tw/Sinn_SRGs_Lime_Berry_JoJo_2.jpg ...

咁真的好似sinn. SRG’s Lime & Berry多些,我還以為跑色。因為上月那售賣的花友說是Katy Lynn, 我見那盆栽的標籤亦是sinn. Katy Lynn. 可能佢弄錯。
回復

rumer 發表於 2018-6-7 11:33:00 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-7 09:47
可惜sinn. Katy Lynn 暫無側芽。不過sinn. Aq's Mercurial lady有側芽浸緊珠石,若你有興趣,圖中帶花蕾那 ...

哎呀~Vinia 這樣我會不好意思~Haha
其實家中還是未有位置種新花花~
所以就跑來看大家的開心下~
見妳們有靚花開就忍不住留言~
難得自己浸側芽成功又見花苞的~
Vinia 一定好開心要自己留著種啊知無~^ ^
等我遲些有好花花又跑來跟妳分享啦~

P.S. 經Karis 提示才知這可能是Lime and Berry~記得以前上網見花友賣過有搜過Katy Lynn 但忘了樣子了了
回復

Vinia 發表於 2018-6-7 13:35:28 來自手機 |顯示全部樓層
真的唔使客氣。若無多,我都唔會捨得俾你。因為我買時巳好大盆有側芽,那側芽係我淋水唔小心弄斷,本身巳有花苞,唔係我浸到出花苞。因為好似才浸了一個星期多。Pm傾

謝謝妳呀~請看PM~ ^ ^  發表於 2018-6-7 15:34
回復

Vinia 發表於 2018-6-10 23:15:06 來自手機 |顯示全部樓層
IMG_20180610_182313.jpg IMG_20180610_182342.jpg IMG_20180610_182351.jpg
今日主要出花墟想買小紫藥,買唔到。反而又忍不住買了一些原無打算買的東西。
又係不知名,不過合眼緣,經過思想一番鬥爭,買了2盆迷岩。
回復

Vinia 發表於 2018-6-10 23:17:32 來自手機 |顯示全部樓層
一直都想試種黃香岩,但每次去花墟都唔見芳踪。今日終於俾我買到都幾開心。
回復

Vinia 發表於 2018-6-20 18:14:29 來自手機 |顯示全部樓層
發覺自己係花貓殺手, 所以都忍住唔再買花貓。 不過見到花友出售的黃貓顏色幾特別, 都係忍唔住買。
回復

Vinia 發表於 2018-6-21 15:06:13 來自手機 |顯示全部樓層
雖然巳有在另一主題post, 但方便自己記錄2018年買咗么嘢,再post一次 IMG_20180621_085310.jpg

1) A. Blueberry lemon
2)A. Lvory Queen
3)A. Hard to get
4)A. Clulcis
5)A. Lady in Black
回復

Vinia 發表於 2018-6-21 15:14:09 來自手機 |顯示全部樓層
前晚將向花友買來的水浸 sin. party dress枝條一分為三,分散風險。因為我想轉泥植, 又擔心原來的水根適應唔到。
回復

Vinia 發表於 2018-6-21 15:23:27 來自手機 |顯示全部樓層
此盆迷岩Sinn. Freckles 其實早巳今月初先付款,因上星期去旅行,今星期二才交收,見到有條枝條斷斷地,便索性剪下插珠石。
回復

Vinia 發表於 2018-6-21 15:37:37 來自手機 |顯示全部樓層
今月初買的長筒蟲A. LAST DAWN和Urmer分享的A. Illya Melnyk 生長得唔錯。
回復

Vinia 發表於 2018-6-21 15:40:07 來自手機 |顯示全部樓層
上網爬文, 長筒要摘心先至生得靚。 所以今早見得閒又一分為二。
回復

Vinia 發表於 2018-6-21 15:53:10 來自手機 |顯示全部樓層
今月19號交收
Smithiantha 'Sunrise Thunder'和Smithiantha hybrid
今早見Smithiantha hybrid 好似頭重腳輕, 阻住其他鱗莖生長, 便一分為二
回復