請教種過蓮花荷花同碗蓮嘅你地❤️

作者: Cyman1998 发表于 2018-5-14 01:01:42
4490 11

我想問下你地係用咩泥種?
我係花店買過塘泥石
浸完出嚟啲泥好臭
你地有沒建議可以幫我
我上百度睇過話用園土,香港邊到有園土呀?
icesea 發表於 2018-5-14 01:31:07 |顯示全部樓層
我是水種沒有泥!
Cyman1998 發表於 2018-5-14 01:34:07 來自手機 |顯示全部樓層
淨係水種會生得唔好
icesea 發表於 2018-5-14 09:14:57 |顯示全部樓層
Cyman1998 發表於 2018-5-14 01:34
淨係水種會生得唔好

還好啦!下面養魚和螺的!
ocarinayee 發表於 2018-5-20 18:56:51 |顯示全部樓層
雖然冇種過,因為唔夠光,葉片不展開。
其實上百度查就有好多教學。用一個小盆放泥,再將盆放入大水盆也可以。不用整個大水盆都加泥。

他們所說的園土,應該只係泥炭土,另外有人話用赤玉土種。如果我種到,會揀赤玉土,乾淨D~
ocarinayee 發表於 2018-5-20 18:59:02 |顯示全部樓層
有人說塘泥太肥,反而弄死小苗。
忘了說,在泥內先放入緩解肥,要足夠小苗長至開花的份量。大概因為在被水浸住,很難直接施肥吧﹗
goldenwah 發表於 2018-5-23 23:12:57 來自手機 |顯示全部樓層
我用沙種的,都係大水盆中放一個小花盆在內。感覺乾淨點,同埋易加水換水。
SarahL 發表於 2018-5-24 13:08:25 來自手機 |顯示全部樓層

我將買回來的花連盆放在比它大的水缸中,緩緩注入水,再加兩三條小魚就可以了!
魚兒排泄物就是植物的養份,另外不定期更換缸內三份一或二的水,植物都會有花開!
另外我都會在花盆裏再加多少許塘泥的,沒有聞到嗅味
moominmomo 發表於 2018-5-30 11:51:02 來自手機 |顯示全部樓層
我係新手 請各位多多指教。 之前係花墟買咗啲塘泥磚,將佢泡水處理後的確係有一陣臭味。我係其他blog見人話要將啲泥泡幾次水。之後就將啲碗蓮分開幾個幾dull入泥 先再放入較大嘅盆。而且再係泥上舖一層小石。 之後臭味就減少咗。

但係我而家係淘寶買咗另一種荷塘泥返嚟試下會唔會好啲。仲等緊收貨
joesfish 發表於 2018-5-30 21:49:06 |顯示全部樓層

可以用赤玉土試下,要落底肥
bacryphc 發表於 2018-6-4 22:54:46 |顯示全部樓層
以前試過用魚缸種,都係塘泥係底,河砂鋪面,再種棵睡蓮係啲沙入面, 隔住水都唔覺臭....
Sumbie 發表於 2018-6-6 17:24:57 來自手機 |顯示全部樓層
我放入魚池,之前在花墟木木木買的小型荷花,放入去一星期比隻龜完全食晒!非常無奈!記住養龜唔好種荷花