我家茄子

作者: S.H.S.C 发表于 2018-5-13 11:12:09
5277 22

新手Po,大家多多指教!
三月由種子種起的茄子,由於唔肯定發芽率,貪心少少一個5"盆播五粒。。。點知全部健康成長
上星期終於幫5兄弟分盆,不過屋企花盆+地方有限
種子花墟買,全部室內種,照兩枝LED10W
Fingers Crossed!
WhatsApp Image 2018-05-12 at 14.33.36.jpeg
WhatsApp Image 2018-05-13 at 11.06.18.jpeg
WhatsApp Image 2018-05-13 at 11.07.02.jpeg
sugarcane 發表於 2018-5-13 23:17:52 來自手機 |顯示全部樓層
茄子需要空間, 你個盤咁細, 好快要換盤啦, and 要陽光, 多肥!
S.H.S.C 發表於 2018-5-14 11:12:00 |顯示全部樓層
sugarcane 發表於 2018-5-13 23:17
茄子需要空間, 你個盤咁細, 好快要換盤啦, and 要陽光, 多肥!

感謝賜教
茄子每日照3小時陽光,再補8-11小時LED
出真葉起大約2星期落一次番茄肥/epsom salt...
施肥方面唔多經驗,可以請教一下嗎?

最細兩棵苗仔養大些少後打算轉贈其他花友^^
ic3b34r 發表於 2018-5-14 13:14:05 |顯示全部樓層
S.H.S.C 發表於 2018-5-14 11:12
感謝賜教
出真葉起大約2星期落一次番茄肥/epsom sal ...

繽繽有蕃茄專用肥
sugarcane 發表於 2018-5-14 20:09:24 來自手機 |顯示全部樓層
先多花生麩 + 骨粉,鉀肥, 有花就多骨粉 + 花生麩, 鉀肥, 可加些鈣肥(蛋殼)
FionMama 發表於 2018-5-15 11:33:56 來自手機 |顯示全部樓層
感謝賜教

想。。。排。。。 茄。。。子
我有取自日本南瓜的苗可以交換
種菜媽媽 發表於 2018-5-15 12:38:10 來自手機 |顯示全部樓層
感謝賜教

排茄子,我嘅種子發唔到芽,六粒都食白果。
有青瓜苗可交換。
xx_Luca 發表於 2018-5-17 14:20:27 |顯示全部樓層
感謝賜教

盆比較細,用epsom salt 要注意分量啊 ~

btw 通常種蕃茄用epsom salt,第一次見茄子用,期待效果 ....

S.H.S.C 發表於 2018-5-17 14:39:03 來自手機 |顯示全部樓層
FionMama 發表於 2018-5-15 11:33
想。。。排。。。 茄。。。子<span class="emoji emoji1f604"></span>
我有取自日本南瓜的苗可以交換 ...

冇問題!可以喺港島東/沙田俾你... Plz PM
多謝你嘅南瓜苗... 不過我唔夠地方, 唔浪費你一番心血喇!
S.H.S.C 發表於 2018-5-17 14:42:28 來自手機 |顯示全部樓層
種菜媽媽 發表於 2018-5-15 12:38
排茄子,我嘅種子發唔到芽,六粒都食白果。
有青瓜苗可交換。

一樣多謝你嘅苗... 不過我唔夠地方, 唔浪費你一番心血喇!

Btw, 茄子係法國種De Barbentane... 果實應該係長身的
S.H.S.C 發表於 2018-5-17 14:43:16 來自手機 |顯示全部樓層
sugarcane 發表於 2018-5-14 20:09
先多花生麩 + 骨粉,鉀肥, 有花就多骨粉 + 花生麩, 鉀肥, 可加些鈣肥(蛋殼)  ...

感謝大大指教
S.H.S.C 發表於 2018-5-17 14:52:48 來自手機 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2018-5-17 14:20
盆比較細,用epsom salt 要注意分量啊 ~

btw 通常種蕃茄用epsom salt,第一次見茄子用,期待效果 ....

香港地地方細... 植物們都要屈就一下喇

我做功課時留意到茄子同蕃茄係同一個Family group, 所以先落少少... 試落目測葉生得健康D

我會Keep住update的!
種菜媽媽 發表於 2018-5-17 15:36:58 來自手機 |顯示全部樓層
S.H.S.C 發表於 2018-5-17 14:42
一樣多謝你嘅苗... 不過我唔夠地方, 唔浪費你一番心血喇!

已加你好友,但我不懂pm,因剛加入,所以不太清楚怎用。
可在沙田邊度交收?今晚會去沙田呢!
謝謝你!
xx_Luca 發表於 2018-5-17 16:14:51 |顯示全部樓層
S.H.S.C 發表於 2018-5-17 14:52
香港地地方細... 植物們都要屈就一下喇

我做功課時留意到茄子同蕃茄係同一個Family group, ...

唔緊要,早前有個帖都係窗台種茄子,種得好好啊,加油 ~
曾經我都用過 epsom salt 種蕃茄,不過無對比株其實唔確定分別係咪好大,期待你既update

S.H.S.C 發表於 2018-5-17 17:33:57 |顯示全部樓層
種菜媽媽 發表於 2018-5-17 15:36
已加你好友,但我不懂pm,因剛加入,所以不太清楚怎用。
可在沙田邊度交收?今晚會去沙田呢!
謝謝你! ...

人在沙田返工,我無帶茄子苗喺身喇haha
剛剛PM了你,你睇睇收唔收到?
FionMama 發表於 2018-5-27 19:22:12 來自手機 |顯示全部樓層
多謝樓主,茄子今日落田,希望快高長大結大果
fat1980 發表於 2018-5-27 20:09:29 |顯示全部樓層
開花後要落紅牛鉀棵茄子先夠壯
S.H.S.C 發表於 2018-7-19 14:12:14 |顯示全部樓層
幾星期前把茄子帶回Office(陽光比較充足。。),今日俾我發現有花冧了!

WhatsApp Image 2018-07-19 at 12.30.05.jpeg

會參考之前各位大大教的施肥方法的

好開心喔!
三佰蚊 發表於 2018-7-21 00:26:18 來自手機 |顯示全部樓層
感謝賜教

茄子我都有種,陽光需求大,最少半日照,要重肥。
苗時期不要落肥,有3-4塊真葉後可換大盆,大盆要做好基肥,之後追肥可以平均氮磷鉀,結果後要追氮肥,茄子瓜果是要氮才會肥大,不要落骨粉,瓜皮會變厚。
S.H.S.C 發表於 2018-7-21 10:57:34 |顯示全部樓層
三佰蚊 發表於 2018-7-21 00:26
茄子我都有種,陽光需求大,最少半日照,要重肥。
苗時期不要落肥,有3-4塊真葉後可換大盆,大盆要做好基 ...

你隻茄子好靚呀!

想請教一下你點淋水呢?我果盤淋都要淋幾多同密吓⋯ 睇少陣都唔得呀哈哈
12下一頁