超有用十大驅蚊植物

作者: kelvinkou 發表于 2008-10-3 17:29:35
9004 17
上上吓網無意中見到嘅資料, 如之前己看過了就不好意思了!
不過總可以幫到未看過的人

1.薰衣草:
開藍紫色的小花,花形如小麥穗,通常在六月開花,
性喜乾燥。薰衣草本身具有殺蟲效果,通常人們把用
薰衣草做成香包放在櫥櫃中,也有的把它放在臥室,
用於驅蟲防蛀。

2.天竺葵:
天竺葵開乃慧花團綿簇,對環境適應性強。高溫時節,
宜擺放在室外略遮蔭環境;寒冷時節,宜放在明亮的室
內栽培觀賞。天竺葵具有一種特有的氣味,這種氣味會
使蚊蠅聞味而逃

3.七里香:
四季常綠小灌木,分枝多葉小而有光澤,花白香味道濃
郁,開花後還能結紅色漿果。搓揉其葉片,會感到濃濃
的芬芳香味,驅蚊效果很好。

4.薄荷:
薄荷品種很多,大部份均為具有香味的多年生植物,植
株具匍匐性,葉橢圓形,有清涼的香味,花淡紫色。薄
荷具有強烈的特殊味道,因此讓蚊蟲退避三尺

5.香茅草:
檸檬香茅又稱香茅草,植株具多數份蘗而呈叢生狀,每
叢直徑最高可達約2公尺,散發的檸檬香味主要是有驅蚊
功效的香茅醛、香茅醇等多種芳香類天然精油,可達到
驅蚊目的。

6.小茴香:
繖形花科,多年生草木,全株表面有粉霜,具強烈香氣,
其主要成分茴香醚。莖直立上部分枝,基生葉叢生,葉
柄基部呈鞘狀抱莖,三至四回羽狀複葉。

7.芸香:
芸香科多年生草本植物,羽狀複葉,葉色略帶藍綠,二年
生莖桿會逐夠木質化,全株具特殊氣味,曬乾後散發牛奶
香,夏天開黃花。葉曬乾後可作殺蟲劑及傷口殺菌劑,用
以驅除螞蟻效果不錯

8.九層塔:
一或二年生草本,莖木質化,幼莖綠色呈四稜形,葉披針
形,對生有明顯主脈,花穗狀頂生如寶塔狀。可食用,具
特殊強烈香味,全株皆可做藥用。

9.萬壽菊:
菊科,又名臭菊,因其葉片邊緣有數枚大腺體能散發特殊
的味道而得名。一年生草花,葉對生為數回羽狀複葉,枝
莖密生短刺毛,花有香味,可作芳香劑。

10.檸檬桉:
又稱檸檬尤加利,為桃金孃科,原產於澳洲。成長初期葉
片有濃厚的絨毛,成長至一定程度時絨毛會消失。具有濃
厚的香味,由於含有高量的香茅醛,大部份取做沐沿用或
提煉精油~

轉貼自: http://www.hkplaza.net/discuz/viewthread.php?tid=135333
大家一起滅蚊吧!!!
marrynut 發表於 2008-10-4 11:54:36 |顯示全部樓層
唔知邊種可以室內種 , 因為我發覺公司有蚊滋, 我一直想趕走佢哋, 謝謝你,等我研究吓先~!
回復

亞k 發表於 2008-10-28 18:07:57 |顯示全部樓層
請問有冇邊種可以係公司或者屋企種呀, 屋企無陽光~~
回復

RNW 發表於 2008-10-28 18:25:36 |顯示全部樓層
九層塔勁惹蚊滋喎,之前試過响窗台種,零零舍舍棵九層塔對上塊玻璃窗堆滿蚊滋,成幾百隻,勁恐佈
跟住將棵九層塔劈上天台之後就乜蚊滋都冇哂。
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-28 18:25:42 |顯示全部樓層
真係要問下d 高手先知啦... 咩光都無點種呀?
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-28 18:26:32 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-10-28 18:25 發表
九層塔勁惹蚊滋喎,之前試過响窗台種,零零舍舍棵九層塔對上塊玻璃窗堆滿蚊滋,成幾百隻,勁恐佈
跟住將棵九層塔劈上天台之後就乜蚊滋都冇哂。 ...

咁d 資料一定有問題 =3=
回復

RNW 發表於 2008-10-28 18:26:51 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-10-28 18:25 發表
真係要問下d 高手先知啦... 咩光都無點種呀?

用光管種
回復

亞k 發表於 2008-10-28 23:20:39 |顯示全部樓層
我都知無光好難種野架啦~
anyway, thanks!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-10-28 23:56:20 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-10-28 18:26 發表

咁d 資料一定有問題 =3=

嗯,我都發覺係,朝朝淋花都有細細隻蚊滋係度飛黎飛去。
回復

細毛 發表於 2008-10-29 01:05:39 |顯示全部樓層
點解無驅蚊草?
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-29 14:54:53 |顯示全部樓層

回復 9# 虛宿寶瓶 的帖子

不過資料話驅蚊喎...唔係驅蚊滋啩?
回復

RNW 發表於 2008-10-29 18:39:10 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-10-29 14:54 發表
不過資料話驅蚊喎...唔係驅蚊滋啩?

前門拒虎,後門進狼
回復

haren 發表於 2008-10-29 20:10:35 |顯示全部樓層
我都好想知有咩植物可以驅蚊滋~
回復

RNW 發表於 2008-10-30 09:24:28 |顯示全部樓層
原帖由 haren 於 2008-10-29 20:10 發表
我都好想知有咩植物可以驅蚊滋~

好望角、彩虹草.......,不過佢地唔係驅蚊滋,係食蚊滋
回復

haren 發表於 2008-10-30 10:26:43 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-10-30 09:24 發表

難唔難種?有冇圖睇?THX~
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-30 13:26:14 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-10-30 09:24 發表

如果係食蟲植物的話... 唔好認為蚊滋數量會因此而減少... 反而會因為食蟲植物所發出嘅氣味 (用來吸引它們的食物) 而一直會有蚊滋加上其它蟲添~~
回復

farfeifar 發表於 2008-10-30 15:06:37 |顯示全部樓層
其實好多植物都可以驅蚊,
但問題係要渣o左汁加水噴,
等佢d味出晒先可以驅到~
而唔係就咁種係度就可以驅蚊的~
回復

haren 發表於 2008-10-30 20:49:21 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-10-30 13:26 發表

如果係食蟲植物的話... 唔好認為蚊滋數量會因此而減少... 反而會因為食蟲植物所發出嘅氣味 (用來吸引它們的食物) 而一直會有蚊滋加上其它蟲添~~

原來係咁架~thx~我再想想辦法啦~
回復