第一次種花貓

作者: Lavendercandy 發表于 2018-5-11 16:58:57
3815 31
2017年10月開始種.... 而家三隻貓開花   在我來講種花貓算係幾有滿足感(暫時) 點解咁易開花既植物, 我而家先發現呢...

K. Tropical Night
呢隻小貓好乖架, 上次2月開完花, 相隔唔夠三個月再開, 今次仲多幾粒花冧
但有無發現第一次同第二次既斑紋唔同左喎 ~

K. Strawberry Fields
花夠大, 火辣辣紅色

K. Susan the cat
黃色貓

三小貓合照

suisuet 發表於 2018-5-11 17:12:24 |顯示全部樓層
D花貓紋理好靚,連葉都有欣賞價值(黃色貓),我都試種花貓中,希望好像你一樣的成功~^^
回復

rumer 發表於 2018-5-11 17:34:38 來自手機 |顯示全部樓層
樓主啲貓貓種得好靚呀
Tropical Night 第一次開花啲紋靚到呢~
回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-11 17:47:06 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-5-11 17:12
D花貓紋理好靚,連葉都有欣賞價值(黃色貓),我都試種花貓中,希望好像你一樣的成功~^^ ...

花貓唔難種, 有充足光線就識開花, 我得你都得架! 加油 ~
回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-11 17:48:09 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-11 17:34
樓主啲貓貓種得好靚呀
Tropical Night 第一次開花啲紋靚到呢~

新手種貓貓, 見笑啦 ^.^ 大大種的比我更靚呢 ~
佢第一次係蛇仔紋 ~~  
第二次係點點紋。。 好有趣!
回復

Martina 發表於 2018-5-11 17:56:46 |顯示全部樓層
K. Susan the cat 黃色貓  好吸引! 我第一次見呢!
回復

rumer 發表於 2018-5-11 17:58:48 來自手機 |顯示全部樓層

第一次種就咁靚好鼓舞呀~
我才是新手種貓貓的人~是去年12月才開始種的比大大妳遲啊~未見花之前都唔知貓貓咁吸引~而家又開始中毒啦~

大大妳屋企有無位再種貓~我有隻落盆不久的Berry Valley 冒多左隻細芽仔出黎~如有興趣星期一寄小苖比大家時一併寄給妳(但前提是妳想種~因為好像也是紅色系 @@)
回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-11 18:26:39 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2018-5-11 17:56
K. Susan the cat 黃色貓  好吸引! 我第一次見呢!

黃色貓比較少人post出來, 我初次見也到都好鐘意呢 ~
回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-11 18:27:42 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-11 17:58
第一次種就咁靚好鼓舞呀~
我才是新手種貓貓的人~是去年12月才開始種的比大大妳遲啊~未見花之前都唔知貓 ...

嘩~ rumer好好人呀,  Berry Valley 係靚花, 非常歡迎加入我既貓貓行列, 無位都要攝個位出來呀~ 好多謝你
回復

rumer 發表於 2018-5-11 18:35:38 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-5-11 18:27
嘩~ rumer好好人呀,  Berry Valley 係靚花, 非常歡迎加入我既貓貓行列, 無位都要攝個位出來 ...

好開心有人鍾意呀~因為我都係由蟲蟲啱啱種起但佢好強壯已經出了第二粒小芽~(我地方也不多沒能好好分盆安頓她~所以有妳接收太好了!)

但想說芽仔真的好細~應該還未有1cm 大~但應該都可以cut 出來是嗎?(其實我才是新手~Haha)

如妳不嫌苖仔細就請Pm 地址比我啦~會下星期一寄出~
回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-11 19:16:32 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-11 18:35
好開心有人鍾意呀~因為我都係由蟲蟲啱啱種起但佢好強壯已經出了第二粒小芽~(我地方也不多沒能好好分盆 ...

十萬分感謝rumer 大大既分享,點會嫌棄呢,立即去 pm你~~
回復

Scar 發表於 2018-5-11 20:14:11 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-5-11 18:26
黃色貓比較少人post出來, 我初次見也到都好鐘意呢 ~

我只係係淘寶見過....但淘唔到返黎香港....
回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-11 20:33:55 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-5-11 20:14

聽講淘唔用官方果幾間運落香港可能得⋯
回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-14 22:11:39 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-5-11 20:14

之前見師姐對呢隻花貓有興趣,我剛剛偷偷地將整個泥胆稱上來睇下有無蟲蟲~ 然後發現有條長長青綠色既似係啦~ 如果師姐想種的可以隨時奉上(如果唔介意蟲蟲瘦瘦的)

對不起...蟲蟲c了…TT  發表於 2018-7-3 11:49
回復

Scar 發表於 2018-5-14 22:54:38 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-5-14 22:11
之前見師姐對呢隻花貓有興趣,我剛剛偷偷地將整個泥胆稱上來睇下有無蟲蟲~ 然後發現有條長長青綠色既似 ...

嘩!!!!整個泥胆稱上來睇........太感動啦
即刻pm你~~~
thousands of thanks!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回復

Scar 發表於 2018-5-14 23:09:57 |顯示全部樓層

原來你有種迷岩~~party dress 有根小苗你有無興趣??有既話我寄比你玩下~

張相好奇....轉唔返直, 可以去下邊睇
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 4%E5%A5%97%E7%AD%92

回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-14 23:19:20 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-5-14 22:54
嘩!!!!整個泥胆稱上來睇........太感動啦  
即刻pm你~~~
thousands of thanks ...

哈哈,不要客氣!我都好多謝你之前分享過比我既大岩桐修葉。
不過呢~ 其實我唔識,係咪就咁剪出黎就可以,大約剪幾長先夠呢?
回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-14 23:21:04 |顯示全部樓層
右邊係條尾
回復

Scar 發表於 2018-5-14 23:23:54 |顯示全部樓層

差不多圍到一個圈...真係好長....
你試下輕輕力挑佢出黎~~順奇自然咁唔好勉強
2-3cm都可以架啦

師姐, 請睇 pm ^^  發表於 2018-8-24 11:19
Ok, 我分出來後再話你知^^  發表於 2018-5-14 23:31
回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-14 23:56:05 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-5-14 23:09
原來你有種迷岩~~party dress 有根小苗你有無興趣??有既話我寄比你玩下~

靚呀
回復

12下一頁